Παράθυρο logo
Γκας, Τσιανγκ, Καλτ, Πανκ και... ξερό ψωμί
Δημοσιεύθηκε 12.04.2013
Γκας, Τσιανγκ, Καλτ, Πανκ και... ξερό ψωμί

Δύο ταινίες του Γκας Βαν Σαντ όπου ο αείμνηστος Χάρης Σαββίδης ήταν διευθυντής φωτογραφίας, τρεις ταινίες του Κινέζου Wen Jiang, άλλες τρεις με θέμα την πανκ ροκ σκηνή και τέσσερις καλτ ταινίες προερχόμενες από μια συνεργασία με το φεστιβάλ καλτ κινηματογράφου Cine-Excess, συναποτελούν το πρόγραμμα των ειδικών αφιερωμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2013. 


Πρόκειται για τέσσερα ξεχωριστά αφιερώματα, τα οποία θα παρουσιαστούν παράλληλα με τα κύρια τμήματα του φεστιβάλ: το μη διαγωνιστικό Viewfinder και το διαγωνιστικό Glocal Ιmages.


To φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στις 19 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού και στο Ζήνα Πάλας Λευκωσίας.



Για τις ταινίες του Viewfinder, εδώ.


Για τις ταινίες του Glocal Images, εδώ.



 

Τα αφιερώματα



Τιμώντας τον κυπριακής καταγωγής διευθυντή φωτογραφίας Χάρη Σαββίδη, ο οποίος απεβίωσε τον Νοέμβριο 2011, το φεστιβάλ προβάλλει δύο ταινίες του Γκας Βαν Σαντ στις οποίες ο Σαββίδης συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη.


Πρόκειται για τις ταινίες Elephant και Last Days.


Ο Γκας Βαν Σαντ ερμηνεύει στην ταινία Elephant την τραγωδία του σχολείου Columbine High School με το δικό του τρόπο, εστιάζοντας την προσοχή του στο τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό δύο αξιοπρεπών αγοριών που αποφάσισαν να διδάξουν στον κόσμο ένα μάθημα. Δεν ψάχνει εξηγήσεις, συνειδητοποιώντας ότι η αλυσίδα των αιτιών είναι πραγματικά περίπλοκη. «Κάθε τυφλός περιγράφει έναν ελέφαντα σύμφωνα με το μέρος του σώματος που αγγίζει».



Εμπνευσμένη από τον Κερτ Κομπέιν, η ταινία Last Days περιγράφει τις τελευταίες μέρες ενός ταλαντούχου και εκκεντρικού μουσικού, καθώς βιώνει την εμπειρία της έντασης των πραγμάτων που δημιούργησαν ή που καθόρισαν την ύπαρξή του, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.




  • Αφιέρωμα στον Γουέν Τσιάνγκ




Ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο Κινέζος Wen Jiang δημιουργεί ταινίες οι οποίες «τσαλακώνουν»  την επίσημη ιστορική αφήγηση της χώρας του.


Στo Φεστιβάλ θα δούμε τρεις μεγάλου μήκους ταινίες του:



Η ταινία Τhe Sun also rises (Kίνα, 2007) αποτελείται από τέσσερις ιστορίες προδοσίας, εκδίκησης και κυρίαρχου πόθου κατά τις τελευταίες μέρες της Κινεζικής Πολιτιστικής Επανάστασης.



Η ταινία Devils on the doorstep (Kίνα, 2000) παρουσιάζει την ιστορία του Μα Ντάσαν και των γειτόνων του, καθώς είναι αγανακτισμένοι με τους Ιάπωνες στρατιώτες που εισέβαλαν στην Κίνα τη δεκαετία του '30.


 


Η ταινία Let the bullets fly (Κίνα, 2010) είναί ένα διασκεδαστικό κωμικό γουέστερν, η μεγαλύτερη κινεζική εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών. Τοποθετημένη στην εποχή του πολέμου της δεκαετίας του '20, παρουσιάζει μια ομάδα ληστών που κάνουν επίθεση σε ένα τρένο όπου σκοτώνεται ο νέος κυβερνήτης. Ο αρχηγός των ληστών αποφασίζει να το παίξει κυβερνήτης ως άλλος Ρομπέν των Δασών και να δώσει τα λεφτά από την επίθεση στους κατοίκους της πόλης.


 


  • Η οθόνη της αντιπαράθεσης: Το Πανκ Ροκ συναντά τον κινηματογράφο




Τρεις ταινίες που δείχνουν την ηχηρή συνάντηση της πανκ μουσικής με τον κινηματογράφο θα δούμε στο φεστιβάλ:



Jubilee (Derek Jarman, 1978): Όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι ζητάει από τον αλχημιστή της βασιλικής αυλής να της δείξει πώς θα είναι η Αγγλία στο μέλλον, η ίδια μεταφέρεται 400 χρόνια μετά σε ένα μετα-αποκαλυπτικό σκουπιδότοπο με περιπλανώμενες συμμορίες γυναικών, ένα ισχυρό μεγιστάνα των ΜΜΕ, φασιστική αστυνομία, σκορπισμένη βρωμιά και διεστραμμένο έρωτα. Η ταινία συγκεντρώνει διάφορα πολιτιστικά και μουσικά σύμβολα της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Jordan, Toyah Willcox, Little Nell, Wayne County, Adam Ant και Brian Eno (με την πρώτη του μουσική για ταινίες), με στόχο να δημιουργήσει ένα αυθεντικά μοναδικό και αξέχαστο οπτικό υλικό.


 


Το ντοκιμαντέρ The Great Rock ‘n’ Roll Swindle, (Julien Temple, 1980) συνδυάζει γεγονότα και μυθοπλασία για να καταγράψει την άνοδο και την πτώση των «φάρων» της πανκ, Sex Pistols. Ενώ το κυρίαρχο ρεύμα της βρετανικής κοινωνίας προετοιμάζεται για τους εορτασμούς του Jubilee, οι Sex Pistols επικεντρώνονται στο να προκαλούν με το έργο τους όπου είναι δυνατόν, οργανωμένοι από τον μάνατζέρ τους, Malcolm McLaren.



Η ταινία Rude Boy (Jack Hazan, David Mingay, 1980) είναι ένα ημι-ντοκιμαντέρ, στο οποίο πρωταγωνιστεί το βρετανικό πανκ συγκρότημα «The Clash». Το σενάριο περιλαμβάνει την ιστορία ενός «φιξιόν» θαυμαστή που έρχεται σε αντιπαράθεση με τα πολιτικά γεγονότα της ημέρας, ενώ παρουσιάζει επίσης πολιτικές διαμαρτυρίες και συναυλίες των «The Clash».


 


  • Bang, Bang, Bang: Vendetta Cinema From Around the World




Το φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος σε συνεργασία με το φεστιβάλ καλτ κινηματογράφου Cine-Excess παρουσιάζουν τέσσερις καλτ ταινίες οι οποίες επιχειρούν να φέρουν τους πιο θαρραλέους θαυμαστές του φεστιβάλ σε επαφή με το παγκόσμιο φαινόμενο του είδους της ταινίας εκδίκησης.


The Warrior, (Sisworo Gautama Putra, Iνδονησία,1981), Fair Game (Mario Andreacchio, Aυστραλία, 1986), A Gun for Jennifer (Todd Morris, H.Π.Α., 1997), Death Weekend (William Fruet, Kαναδάς, 1976) είναι οι ταινίες του αφιερώματος. Το ερώτημα, εν προκειμένω, είναι Can You Handle It?


+ Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στην διεύθυνση www.cyprusfilmdays.org


Για περισσότερες πληροφορίες και για το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών , τηλ. 77777745 και 77772552 ή/και στην σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.


Υπότιτλοι:


Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.



Είσοδος:


-       Η Είσοδος θα είναι δωρεάν σε όλες τις απογευματινές και μεταμεσονύκτιες προβολές.


-       €6 κάρτα εισόδου ημέρας


-       €25 κάρτα γενικής εισόδου (για όλες τις προβολές του φεστιβάλ)


-       Φοιτητές δωρεάν με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας


-       Δωρεάν είσοδος για μαθητές και σε κατόχους κάρτας ΑμεΑ


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ