Παράθυρο logo
Έκθεση με περιπέτειες, από Βερολίνο ως Ντόχα
Δημοσιεύθηκε 24.04.2013
Έκθεση με περιπέτειες, από Βερολίνο ως Ντόχα

Στην Ελλάδα βρίσκονται από τις 19 Απριλίου τα δύο γυμνά μαρμάρινα αγάλματα που προκάλεσαν την «αιδώ» του Κατάρ, ώστε να θέλει να καλύψει τα επίμαχα σημεία τους με μαύρο πανί.


Τα αγάλματα, ο Κούρος του Πτώου και ο νεαρός αθλητής από την Ελευσίνα, θα περιλαμβάνονταν στην περιοδεύουσα έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν - Παρόν», η οποία εγκαινιάστηκε στις 28 Μαρτίου στη Ντόχα του Κατάρ.


Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, η ακάλυπτη ηβική χώρα των αγαλμάτων θεωρήθηκε προσβολή για τα αυστηρά ήθη της χώρας -κυρίως διότι την έκθεση θα έβλεπαν και γυναίκες, όπως αναφέρθηκε- έτσι άρχισε μία διαπραγμάτευση με τους Έλληνες αρχαιολόγους που είχαν συνοδέψει τα αρχαία έργα.


Στην έκθεση περιλαμβάνονται περί τα 600 εκθέματα με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ολυμπίας και το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.


Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος έδωσε το «παρών» του στα εγκαίνια της έκθεσης, βρήκε τα αγάλματα πίσω από παραβάν και ζήτησε την άμεση απόσυρση και την επιστροφή τους στην Ελλάδα, όπως και έγινε.


Είχε προηγηθεί η εισήγηση των οργανωτών της έκθεσης στο Κατάρ να καλύψουν με μαύρο πανί τα επίμαχα σημεία, η οποία απορρίφθηκε.


Πρόλαβε, πάντως, ο κ. Τζαβάρας να αναφέρει στην ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων, πως η έκθεση δημιουργεί μια «γέφυρα φιλίας» ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ.



Εξ αρχής προβληματική


Η έκθεση με θέμα τους Ολυμπιακούς προκάλεσε ήδη από την γένεσή της, πολλές αντιδράσεις. Είχε προηγηθεί η παρουσίασή της στο Μουσείο Martin-Gropius-Bau στο Βερολίνο το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η έκθεση έφερε τον τίτλο «Ολυμπία: Μύθος – Λατρεία – Αγώνες» και την επισκίασε ένας μεγάλος καβγάς με αφορμή το χρήμα και την αξιοπιστία της έκθεσης.


Ο διευθυντής του μουσείου Martin-Gropius-Bau, Γκέρεον Σίβερνιχ, πούλησε στους εμίρηδες του Κατάρ το δεύτερο κομμάτι της έκθεσης, για την ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.


Μαζί με αυτό «πούλησε» και μια ομάδα ειδικών, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Μπερντ Σόσεμαν και τον φιλόσοφο Γκύντερ Γκεμπάουερ.


Το σχέδιο της ομάδας προέβλεπε μια κριτική παρουσίαση των κακώς κειμένων: ντόπινγκ, εμπορευματοποίηση, διαφθορά, καταστροφή του περιβάλλοντος, υπερμεγέθεις οικοδομές. Παράλληλα θεματοποιούσε μια «ανοικτή πληγή» των Γερμανών: τους χιτλερικούς Ολυμπιακούς του 1936.


«Υστερα από πολύμηνη προεργασία, ο κ. Σίβερνιχ μάς ανακοίνωσε ξαφνικά ότι πρέπει να προσαρμόσουμε το σχέδιό μας στις επιθυμίες των ιθυνόντων του Κατάρ, που είχαν αναλάβει ενδιάμεσα, πίσω από την πλάτη μας, την προετοιμασία του δεύτερου μέρους της έκθεσης» λέει ο κ. Γκεμπάουερ.


«Αυτό θα ισοδυναμούσε όμως με ευνουχισμό του κριτικού μέρους του σχεδίου μας και αποτελεί πρωτοφανή προσβολή για μας και για όλη την επιστημονική κοινότητα».


Σύμφωνα με τον κ. Γκεμπάουερ, το Κατάρ θέλει -με τη βοήθεια των «πετροδολαρίων»- να γίνει παγκόσμια αθλητική δύναμη.


Υπενθυμίζουμε πως έχει κερδίσει τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού Μουντιάλ το 2022 και έχει θέσει υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.


Ο κ. Σίβερνιχ αναγκάστηκε, τελικά, να παραιτηθεί από το «καταρικό» μέρος της έκθεσης ύστερα από γνωμοδότηση-καταπέλτη σε ό,τι αφορά την «ανιστόρητη» παρουσίαση του 1936.


Οι Καταρινοί άφησαν πίσω το κριτικό μέρος των αγώνων, τους παρουσίασαν ειδυλλιακούς αλλά όχι και... συντηρητικούς.


Μετά το ταξίδι της σε Γερμανία και Κατάρ, η έκθεση θα καταλήξει στην Αθήνα το 2014.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AFP


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ