Παράθυρο logo
5ο Συνέδριο ICTVC | Τυπογραφία «Ενάντια στη Λήθη»
Δημοσιεύθηκε 07.05.2013
5ο Συνέδριο ICTVC  | Τυπογραφία «Ενάντια στη Λήθη»

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ετοιμασίες για το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής επικοινωνίας, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Κύπρο, τον Ιούνιο.


To ICTVC είναι διεθνώς καθιερωμένο ως ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στον χώρο του graphic design και ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι η προσέλκυση υψηλού επιπέδου ομιλητών από όλο τον κόσμο.


Φέτος, το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Μελέτης Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας, το Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ) και υποστηρίζουν γνωστά εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς και μουσεία του εξωτερικού.


Όπως εξηγεί ο δρ Κλήμης Μαστορίδης, καθηγητής Τυπογραφίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και εμπνευστής του ICTVC, «το συνέδριο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2002 στη Θεσσαλονίκη αλλά έχει τις ρίζες του στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, το 1992, με θέμα την ιστορία, τη θεωρία και την πρακτική της τυπογραφίας. Από τότε, άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους και χώρες, με κοινό χαρακτηριστικό το πάθος για την έρευνα στη διαδικασία μετατροπής της προφορικής γλώσσας σε γραφική μορφή, συναντώνται για να συμμετάσχουν σ’ αυτό».


Ανάμεσά τους σημαντικά ονόματα του διεθνούς design, όπως οι Neville Brody, Εrik Spiekermann, Petr van Blokland, Sofie Beier, Adi Stern και πολλοί άλλοι.



Οι ομιλητές του φετινού συνεδρίου, εδώ.



Όπως πάντα, η διοργάνωση αναμένεται εντυπωσιακή, καθώς έχουν προγραμματιστεί πέντε εργαστήρια, προβολές, εκθέσεις, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και 75 ομιλίες και παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου στους χώρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.


Το κεντρικό θέμα του 5ου ICTVC τιτλοφορείται «Ενάντια στη λήθη...» και παρουσιάζεται από τους διοργανωτές ως εξής:


Τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν όλους, επιβάλλουν ένα νέο τρόπο σκέψης. Ενώ όμως κοιτάμε μπροστά, δεν πρέπει να λησμονούμε τα μαθήματα του παρελθόντος. Ποιος υπήρξε ως τώρα ο ρόλος της οπτικής γλώσσας ενάντια στη λησμοσύνη και τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον;


+ Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον διαδικτυακό τόπο του συνεδρίου, www.ictvc.org