Με έργα 19 Ελλήνων και 62 Κυπρίων καλλιτεχνών πραγματοποιεί την εντέκατη κατά σειρά δημοπρασία του ο Οίκος Ψαθάρη, στις 7 Ιουνίου στη Λευκωσία.
Σε μια «αυστηρή» επιλογή, όπως ο ίδιος ο Νίκος Ψαθάρης αναφέρει, παρουσιάζονται 81 έργα (από τα οποία το ένα εκτός καταλόγου καθώς προστέθηκε την υστάτη), με κύρια χαρακτηριστικά «την ποιότητα και τις λογικές τιμές».
Δεν υπάρχει κρίση...
«Για αυτούς που αγαπούν την τέχνη, δεν υπάρχει οικονομική κρίση», λέει στο «Π» ο διευθυντής του Οίκου Δημοπρασιών Ψαθάρη, Νίκος Ψαθάρης. Ο ίδιος παραδέχεται πως οι οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν το αγοραστικό κοινό, υποστηρίζει ωστόσο ότι «τώρα είναι η ώρα των αγορών» γιατί πολλοί ιδιοκτήτες έργων δίνουν τα έργα τους προς δημοπράτηση, λόγω ανάγκης. Γι’ αυτό και μπορεί ο αγοραστής να πετύχει καλές τιμές.
Σύμφωνα με τον κ. Ψαθάρη, η συντριπτική πλειοψηφία των έργων σ’ αυτή τη δημοπρασία προέρχεται από ιδιωτικές συλλογές.
Υψηλός Διαμαντής
Ο φετινός κατάλογος έργων τέχνης που θα βρεθούν στο σφυρί στις 7 Ιουνίου είναι, σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακός.
Την υψηλότερη τιμή εκτίμησης στην 11η Δημοπρασία του Οίκου Ψαθάρη έχει το έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή με τίτλο «Βρύση στο Στρουμπί» [αρχική φωτο].
Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1949 και εκτιμάται περί τις 35-50 χιλιάδες ευρώ. Παρουσιάστηκε στην πρώτη ατομική έκθεση του «πατέρα» της σύγχρονης κυπριακής τέχνης στο Λήδρα Πάλας το 1957, αλλά και στην αναδρομική έκθεση με έργα του Διαμαντή η οποία παρουσιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας το 1976. Με αφορμή εκείνη την έκθεση, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Διαμαντή «για το αξιόλογο καλλιτεχνικό του έργο και τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα του ως καθηγητής τεχνικών μαθημάτων, ως ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και ως ζωγράφος».
Σάββας και Πικάσο
Την ίδια τιμή εκτίμησης με το έργο του Διαμαντή (δηλαδή 35-50 χιλιάδες ευρώ) έχει και η «Πτώση του Ίκαρου», έργο του Χριστόφορου Σάββα.

Στον κατάλογο της δημοπρασίας αναφέρεται μια ιστορία για τη γνωριμία του Κύπριου καλλιτέχνη με τον Πικάσο: «Όταν ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Πικάσο βρισκόταν στο Λονδίνο για τη διάσκεψη της Ειρήνης, τον πήγαν για φαγητό στο Restaurant des Artistes όπου ο Σάββα εργαζόταν ως γκαρσόνι. Είδε στους τοίχους του εστιατορίου τις διαφημίσεις της κόκα κόλα και άλλων αμερικανικών προϊόντων και ρώτησε τον Έλληνα εστιάτορα γιατί τοποθετεί στους τοίχους ’αμερικανικές και όχι ελληνικές θεότητες’. Ο εστιάτορας του έδειξε μια τοιχογραφία του Χριστόφορου Σάββα εμπνευσμένη από θέματα της ελληνικής μυθολογίας: ’Είναι καλό’, είπε ο Πικάσο, ’ποιος το ζωγράφισε;’. Ο εστιάτορας τού σύστησε τον Σάββα και ο Πικάσο τού έδωσε ως φιλοδώρημα δύο τσιγάρα. Ο Σάββα έδωσε το ένα στον φίλο του (Roddy) Maude-Roxby, ο οποίος, όπως ομολογεί, το φυλάγει ακόμη».

