Παράθυρο logo
Δέκα εκατομμύρια για πίνακα του Ελ Γκρέκο, τα οποία επωφελείται η Unicef
Δημοσιεύθηκε 04.07.2013
Δέκα εκατομμύρια για πίνακα του Ελ Γκρέκο, τα οποία επωφελείται η Unicef

Έναντι του ποσού των 10,7 εκατομμυρίων ευρώ πωλήθηκε ο διάσημος πίνακας «Η προσευχή του Αγίου Δομίνικου», του Ελ Γκρέκο, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στο Λονδίνο.


Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο 400 ετών πίνακας δημοπρατείται, σπάζοντας μάλιστα το ρεκόρ για πίνακα του κρητικής καταγωγής ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστότερου ως Ελ Γκρέκο (1541-1614).


«Η προσευχή του Αγίου Δομίνικου» ανήκει στη σειρά έργων που δημιούργησε ο Ελ Γκρέκο στο Τολέδο.


Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαδρομή του έργου αλλά και ο σκοπός της δημοπράτησής του: ο πίνακας ανήκε στη διεθνή οργάνωση Unicef, που τον απέκτησε ως κληροδότημα του Γερμανού συλλέκτη έργων τέχνης δρα Γκούσταβ Ράου.


Ο δρ Ράου (1922-2002) υπήρξε κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας, την οποία επένδυσε στην αγορά έργων τέχνης και όχι σε άλλες, «συμβατικές» αγορές, έχοντας βιώσει την οικονομική κατάρρευση της Γερμανίας πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Αποκτώντας τον τίτλο του γιατρού, ο Ράου πούλησε την οικογενειακή επιχείρηση και μετακόμισε στην Αφρική, όπου ίδρυσε στο τότε Ζαΐρ (τη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) ένα νοσοκομείο. Επέστρεψε στην Ευρώπη το 1997.


Επειδή δεν είχε παιδιά, κληροδότησε τη μεγάλη συλλογή του, μια από τις σπουδαιότερες στον κόσμο, στο γερμανικό παρακλάδι της Unicef.


Μετά τον θάνατό του, οι πίνακες πωλούνται σταδιακά από την Unicef για την αγορά εμβολίων, την ιατρική φροντίδα και την παροχή καθαρού νερού σε παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες.


Από την παρούσα δημοπρασία, η Unicef επωφελήθηκε συνολικά το ποσό των περίπου 14 εκατ. ευρώ.


O νέος ιδιοκτήτης της «Προσευχής του Αγίου Δομίνικου» προέρχεται είτε από την Ασία ή την Μέση Ανατολή, απ' όπου προήλθαν και τα επίμονα «χτυπήματα» των έργων της δημοπρασίας, τα έσοδα της οποίας ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 40 εκατ. ευρώ.


Πίνακες των σπουδαιότερων Ευρωπαίων ζωγράφων βρέθηκαν στο σφυρί στην εν λόγω δημοπρασία, στην οποία συμμετείχαν συλλέκτες από 33 χώρες του κόσμου.


Όπως αποδείχθηκε, πολλοί απ' αυτούς ήθελαν να αποκτήσουν τον πίνακα του Ελ Γκρέκο, ανεβάζοντας την τιμή πώλησής του στα 10 εκατ. ευρώ από την αρχική τιμή εκτίμησης των 3-5 εκατ. ευρώ.


Άλλος ένας πίνακας του Ελ Γκρέκο [σημειώστε πως για πρώτη φορά δημοπρατούνται δύο πίνακες του μεγάλου ζωγράφου μαζί], ο «Χριστός Εσταυρωμένος», πωλήθηκε έναντι του ποσού των περίπου τεσσάρων εκατ. ευρώ.


Το ενδιαφέρον των συλλεκτών από τις νέες αγορές της Ασίας και Μέσης Ανατολής οδήγησε τον επικεφαλής του τμήματος των Old Masters στον οίκο Δημοπρασιών του Sotheby's να δηλώσει ότι «βρισκόμαστε πια σε μια νέα εποχή, όπου πελάτες από νέες αγορές συλλέγουν Old Masters με νέους τρόπους. Η αντίδρασή μας σ' αυτό το ενδιαφέρον ήταν να προσφέρουμε τα πιο συναρπαστικά έργα που μπορούσαμε να βρούμε και να τα παρουσιάσουμε με έναν σύγχρονο τρόπο».


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


ΠΗΓΕΣ: NEW YORK TIMES | BBC