Επιστροφή για 173 κειμήλια | Άλλα 59 παραμένουν στην κατοχή των βαυαρικών Αρχών

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 16.7.2013

Εκατό εβδομήντα τρία (173) κειμήλια τα οποία βρίσκονταν τα τελευταία 15 χρόνια στις αποθήκες της βαυαρικής αστυνομίας επιστρέφουν στην Κύπρο, μετά από σχετική απόφαση του Εφετείου του Μονάχου.


Σήμερα στις 13:00 (14:00 ώρα Κύπρου) παραδίδονται στην Κυπριακή Δημοκρατία τα κειμήλια, σε μια «συμβολική» εκδήλωση στο αρχηγείο της αστυνομίας της Βαυαρίας.


Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραστεί στην τελετή η πρόξενος της Κύπρου στο Βερολίνο Ελένη Παπανικολάου και όχι ο ίδιος ο πρέσβης, Μηνάς Χατζημιχαήλ, λόγω «ειλημμένων υποχρεώσεων».


Αντίθετα, το «παρών» τους θα δώσουν στην εκδήλωση ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου της Βαυαρίας δρ Beate Merk και ο υπουργός Εσωτερικών Joachim Herrmann.


Παρόντες από την Κύπρο θα είναι επίσης η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων Δέσπω Πηλείδου, ο επίτιμος πρόξενος της ΚΔ Κρίστιαν Χορν και ο Θεοφιλέστατος  επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, διευθυντής του γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Αργότερα η επιστροφή


«Πρόκειται για μια συμβολική τελετή, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν μόνο τρία κειμήλια», ανέφερε στον «Π» η πρόξενος Ε. Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι όλα τα αντικείμενα θα σταλούν στην Κύπρο αργότερα και οπωσδήποτε μετά το πέρας 2-3 εβδομάδων.


Ανάμεσα στα 173 κειμήλια που θα επαναπατριστούν, βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό του Αποστόλου Θωμά από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Πρόκειται για το ένα από τα τρία κειμήλια που θα παρουσιαστούν κατά τη σημερινή εκδήλωση στο αρχηγείο της αστυνομίας της Βαυαρίας.


Στους θρησκευτικούς θησαυρούς που επιστρέφουν περιλαμβάνονται επίσης τοιχογραφίες από την Παναγία την Αψινθιώτισσα και την Παναγία Περγαμιώτισσα, σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό της Αγίας Σολομονής του 9ου αιώνα και τα σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό του Αντιφωνητή.


Μεγάλος αριθμός εικόνων και παλαιών χειρογράφων επαναπατρίζονται επίσης.


Σημειώνεται ότι πριν ένα μήνα μετέβησαν στο Μόναχο δύο συντηρήτριες του τμήματος Αρχαιοτήτων οι οποίες εξέτασαν τα αντικείμενα που θα επαναπατριστούν και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.


Απομένουν 59 κειμήλια


Το «θρίλερ» της επιστροφής όλων των αντικειμένων κυπριακής προέλευσης που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του Ντικμέν, δεν έχει τελειώσει.


Παρά την επιστροφή των 173 αντικειμένων, παραμένουν στις αποθήκες της βαυαρικής αστυνομίας άλλα 59 βυζαντινά και προϊστορικά αντικείμενα, για τα οποία το Εφετείο του Μονάχου ζήτησε συμπληρωματική διερεύνηση, και θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για την προέλευσή τους ειδικός αρχαιολόγος.


Χαιρετίζει το WoT


Σε γραπτή ανακοίνωση (τη μοναδική που στάληκε χθες στα ΜΜΕ σχετικά με το θέμα), του μη κυβερνητικού και μη κερδοσκοπικού οργανισμού Walk of Truth (WoT), αναφέρεται:


«Μερικά από τα καλύτερα έργα θρησκευτικής τέχνης τα οποία ανακτήθηκαν μέσα από μια μοναδική αστυνομική επιχείρηση το 1997 στο Μόναχο, θα επιστραφούν στον κόσμο της Κύπρου από τις γερμανικές αρχές. [...]


Τα αντικείμενα αποτελούν μέρος χιλιάδων ψηφιδωτών, εικόνων και άλλων αντικειμένων τέχνης που βρέθηκαν στην κατοχή του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια επιχείρηση της αστυνομίας στο διαμέρισμά του στο Μόναχο, στις 10 Οκτωβρίου 1997. Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα είχαν λεηλατηθεί από τις εκκλησίες στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο στον απόηχο της εισβολής το 1974».


Ο οργανισμός WoT, με έδρα τη Χάγη, ιδρύθηκε από την Τασούλα Χατζητοφή, επίτιμη πρόξενο της Κύπρου στη Χάγη τo 1997, η οποία είχε εξουσιοδοτηθεί από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’ να ξεκινήσει τον αγώνα για τον επαναπατρισμό των κλεμμένων θησαυρών.


Μέσω του WoT, η ίδια προωθεί εποικοδομητικές συζητήσεις για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και την αποκατάσταση απειλούμενων μνημείων και έργων τέχνης.


Σε αυτό το πλαίσιο, ένα μεγάλο συνέδριο γύρω από το θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ίδιας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Χάγη.


Ακολουθεί βίντεο το οποίο ετοίμασε το WoT, με ένα μικρό ιστορικό της υπόθεσης και αποσπάσματα συνέντευξης του έμπορου έργων τέχνης Μισέλ Φον Ράιν ο οποίος σε συνεργασία με την Τασούλα Χατζητοφή οδήγησε την αστυνομία της Βαυαρίας στο διαμέρισμα του Ντικμέν, μέχρι τότε συνεργάτη του. Περιλαμβάνονται επίσης εικόνες από την επιστροφή μέρους των ψηφιδωτών της Κανακαριάς στην Κύπρο.



ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φωτογραφία από την εξεύρεση των κειμηλίων κυπριακής προέλευσης στο διαμέρισμα του Ντικμέν το 1997. Μεταξύ των παρευρισκομένων, ο έμπορος έργων τέχνης Μισέλ Φον Ράιν [άκρο αριστερά], ο επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης Πίτερ Κίσλερ [τρίτος από αριστερά] και η Τασούλα Χατζητοφή.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ