Παράθυρο logo
Παραδόθηκαν οι εικόνες του Αντιφωνητή
Δημοσιεύθηκε 24.09.2013
Παραδόθηκαν οι εικόνες του Αντιφωνητή

Τελετή υποδοχής των τεσσάρων εικόνων του Αντιφωνητή που παρέδωσε η Ολλανδική Κυβέρνηση στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο.


Οι τέσσερις εικόνες του 16ου αιώνα, που απεικονίζουν τους Αποστόλους Πέτρο, Παύλο, Ιωάννη και Μάρκο και είχαν κλαπεί τον Μάρτιο του 1975 από τη Μονή του Χριστού Αντιφωνητή στην κατεχόμενη Καλογραία Κερύνειας, υπήρξαν το αντικείμενο μακρόχρονης δικαστικής διαμάχης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ζεύγους Λανς, οι οποίοι αγόρασαν τις εικόνες το 1975.


Εν τέλει οι εικόνες επαναπατρίστηκαν χάρη στο λόμπινγκ της πρώην Πρόξενου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τασούλας Χατζητοφή, η οποία ζει σήμερα μόνιμα στη Χάγη.


Η ίδια κίνησε τη διαδικασία αλλαγής της ολλανδικής νομοθεσίας ώστε χώρες όπως η Κύπρος να μην καταφεύγουν στο δικαστήριο για τον επαναπατρισμό της πολιτιστικής τους κληρονομιάς που λεηλατήθηκε στη διάρκεια πολέμου.


Δείτε ένα σύντομο ιστορικό της διεκδίκησης των εικόνων στο βίντεο που ακολουθεί:




Διαβάστε ακόμη:


Επιστρέφουν οι τέσσερις εικόνες του Αντιφωνητή


Επιιστροφή για 173 κειμήλια από το Μόναχο




Η τελετή


Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή υποδοχής των εικόνων, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε: «Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μας γιατί σήμερα υποδεχόμαστε  τις τέσσερις επαναπατρισθείσες εικόνες από το ναό του Χριστού Αντιφωνητή, στην Καλογραία της Κερύνειας».


Παράνομα, συνέχισε, «έφυγαν κι αυτές όπως και τόσες άλλες μετά την εισβολή των Τούρκων και τη λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».


«Με μεθοδικές ενέργειες, υπομονή και τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων, καθώς και με την αλλαγή της νομοθεσίας στην Ολλανδία, έγινε κατορθωτός ο επαναπατρισμός των τεσσάρων εικόνων των Αποστόλων, που χρονολογούνται περίπου στον 16ο αιώνα», ανέφερε, επίσης, ο Υπουργός.


Οι εικόνες, πρόσθεσε, «θα φυλαχθούν προσωρινά στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία, μέχρις ότου φτάσει η ευλογημένη εκείνη ώρα να επαναπατριστούν με ασφάλεια, εκεί όπου πραγματικά ανήκουν, στο ναό του Χριστού Αντιφωνητή, στην Καλογραία, απ’ όπου και βιαίως αποσπάστηκαν».


Ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ότι «η ολλανδική νομοθεσία για υποθέσεις σαν αυτές στηρίζεται στη Σύμβαση της Χάγης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης του ‘54 και το 1ο Πρωτόκολλό της, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι κάθε συμβαλλόμενο κράτος αναλαμβάνει να επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσης πολιτιστικά αντικείμενα, τα οποία εξήχθησαν παράνομα από κατεχόμενη περιοχή».


Σύμφωνα με τον υπουργό, «εντός Οκτωβρίου θα ακολουθήσει ο μεγαλύτερος σε αριθμό επαναπατρισμός εικόνων, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών από τη Γερμανία [σ.σ. υπόθεση Μονάχου, επιστρέφουν 173 κειμήλια, παραμένουν στο Μόναχο άλλα 177] και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε τη χαρά να καλωσορίσουμε και στο κυπριακό μουσείο τις υπόλοιπες αρχαιότητες που παραμένουν στο Μόναχο», ανέφερε.


Σύμφωνα με τον Υπουργό, «με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια δυναμική και ένα θετικό διεθνώς κλίμα το οποίο θα δράσει ευεργετικά προς τη διευκόλυνση των διεργασιών επιστροφής των κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών, δίνοντας μας ελπίδες για μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την επιστροφή και άλλων θησαυρών μας που έχουν παράνομα φύγει από την Κύπρο».


Ευχαρίστησε τέλος την Εκκλησία της Κύπρου, τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, αλλά και τους συνεργάτες του, όπως είπε, στο Τμήμα Αρχαιοτήτων «που είχαν τη δική τους καθοριστική συμβολή για την άψογη συνεργασία για τις κοινές προσπάθειες οι οποίες οδήγησαν τελικά στην υλοποίηση του κοινού και ευλογημένου μας αυτού στόχου».


«Τέτοιες συγκεντρώσεις στο χώρο αυτό, εύχομαι να λαμβάνουν χώρα συχνά – πυκνά, ούτως ώστε όλες οι εικόνες και όλα τα αντικείμενα, εκκλησιαστικά και μη, που έχουν κλαπεί από τους Τούρκους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να επαναπατριστούν γιατί τα θέλει ο λαός μας, έζησε μαζί τους και είναι ορθό και πρέπον να επιστρέψουν στο χώρο το δικό τους, να μην μείνουν στα ξένα», ανέφερε από την πλευρά του σε χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄.


Ευχαρίστησε και παρακάλεσε τον εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Ολλανδίας «να μεταδώσει στην Κυβέρνηση τις ευχαριστίες μας γιατί πρωτοστάτησε και η Κυβέρνηση με την αλλαγή της νομοθεσίας, ούτως ώστε να φθάσουμε στην ευλογημένη αυτή μέρα να έχουμε τις εικόνες του Αντιφωνητή κοντά μας».


Ευχαρίστησε ακόμη τη Νομική Υπηρεσία, «που εργάστηκε πολύ έντονα για να πετύχουμε τη δικαστική αυτή απόφαση, τη θετική, για να επιστρέψουν οι εικόνες, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, όπως και το Υπουργείο Εξωτερικών, που όλοι συνέβαλαν ούτως ώστε να φτάσουμε σ’ αυτήν την επιτυχία».


Ευχήθηκε «οι επιτυχίες να συνεχιστούν και όπως είπε ο κ. Υπουργός, λίαν συντόμως θα ξανάρθουμε εδώ για να υποδεχθούμε τις εικόνες και τα άλλα αντικείμενα, εκκλησιαστικά και μη, που θα έρθουν από το Μόναχο». Είχαμε, πρόσθεσε, «κι εκεί αίσιο τέλος, αναγνώρισαν οι πάντες ότι είναι κυπριακές οι εικόνες και τ’ άλλα αντικείμενα και είναι θέμα ελαχίστου χρόνου για να επαναπατριστούν».


Σε σύντομη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Επιτετραμμένος της ολλανδικής Πρεσβείας Μαρκ βαν ντερ Λίντεν, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση εξέφρασε τη χαρά του για την «επιστροφή αυτών των αντικειμένων στον τόπο όπου ανήκουν».


«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, ιδιαίτερα χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι γιατί υποδεχόμαστε τις τέσσερις φορητές εικόνες εξαιρετικού κάλλους, όπως τις βλέπετε, που έρχονται από τη Χάγη ύστερα από πολλές προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Εισαγγελίας, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και φυσικά της Εκκλησίας», ανέφερε σε αρχικό χαιρετισμό του ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ανδρέας Φυλακτού.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ