Το νέο δ.σ. του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 3.8.2012

Την αποχώρηση του Δημήτρη Καραγιάννη από την προεδρία του δ.σ. του ΘΟΚ σηματοδοτεί η νέα σύσταση του νέου συμβουλίου, με πρόεδρο τον καθηγητή Γιάννη Ιωάννου.


Το δ.σ. του ΘΟΚ είναι από τα λίγα συμβούλια ημικρατικών οργανισμών που δέχτηκαν σαρωτικές αλλαγές στη σύστασή τους.


Το νέο δ.σ. έχει ως εξής:


Γιάννης Ιωάννου [πρόεδρος] - αντικαθιστά τον Δημήτρη Καραγιάννη


Γεωργία Ντέτσερ [αντιπρόεδρος] - αντικαθιστά τον Νεόφυτο Ταλιώτη


Λουκάς Πραστίτης


Δώρα Παναγή


Λία Βίσση


Έλενα Περικλέους


Μαρία Καρσερά


Γιώργος Μενελάου


Αλίκη Μάζη Παπαγιάννη



Η νέα Καλλιτεχνική Επιτροπή του ΘΟΚ είναι:


Άθως Ερωτοκρίτου [πρόεδρος] - παραμένει


Γιώργος Γεωργίου Βάσου


Άντρη Κωνσταντίνου


Αλεξάντρα Γαλανού


Δέσπω Σεργίου



Πιο κάτω, η δήλωση του Δημήτρη Καραγιάννη ο οποίος αποχωρεί από την θέση του προέδρου του δ.σ. του ΘΟΚ έπειτα από θητεία έξι χρόνων.




Σε κάθε δραστηριότητα της ζωής υπάρχει ένας κύκλος, μια αρχή και ένα τέλος. Το πιο καθοριστικό για τον κάθε άνθρωπο είναι να αντιλαμβάνεται έγκαιρα το πότε θα πρέπει να αρχίζει αλλά και το κυριότερο και πότε θα τελειώνει ή πότε θα κλείνει τον κύκλο. Στην προκειμένη περίπτωση ο κύκλος που ξεκίνησε για μένα πριν έξι χρόνια ως Πρόεδρος του ΘΟΚ έχει κλείσει.


Με την ολοκλήρωση των έξι χρόνων αισθάνομαι ότι έφτασε η στιγμή της αποχώρησης. Όχι γιατί θεωρώ ότι δεν έχω άλλα να προσφέρω στον Οργανισμό όπως συνηθίζεται να λέγεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, κάθε άλλο. Αλλά πολύ απλά έχω προσδιορίσει την στιγμή αυτή ως την καταλληλότερη, γιατί θάθελα η προσφορά και οι υπηρεσίες μου στον οργανισμό να κλείσουν ένα κύκλο του οποίου κύριο χαρακτηριστικό ήταν ο σεβασμός σε όλους τους συνεργάτες μου και το αγωνιστικό σθένος να υπηρετώ αυτό στο οποίο πίστευα.


Ποτέ δεν είχα φιλοδοξία να κάνω «καριέρα» ως Πρόεδρος στο ΘΟΚ και πολύ περισσότερο ποτέ δεν ήταν για μένα αυτοσκοπός. Η αποδοχή μου να είμαι στο Δ.Σ. του ΘΟΚ πήγαζε από τη γνήσια αγάπη μου για το Θέατρο και ευρύτερα για τον πολιτισμό κάτι που θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι με αυταπάρνηση και στη συνέχεια.


Αποχωρώντας λοιπόν από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση και αγάπη στους ανθρώπους του Θεάτρου στο σύνολο τους.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στο διοικητικό τεχνικό και καλλιτεχνικό προσωπικό του ΘΟΚ. Μια μικρή σε αριθμό ομάδα με μεγάλα ψυχικά αποθέματα και πολλή πίστη σ’ αυτό το σοβαρό και μεγάλο που υπηρετούν όπως είναι το Θέατρο.


Στα έξι χρόνια της θητείας μου ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ προσπάθησα να είμαι αντικειμενικός και δίκαιος με τους ανθρώπους που συνεργαζόμουνα. Μακριά από σκοπιμότητες, μικροσυμφέροντα, ομαδοποιήσεις και μικροκομματικές προσεγγίσεις.


Στην όποια απόφαση μου στην διάρκεια της θητείας μου, για τη ανάπτυξη του Θεάτρου ποτέ δεν μέτρησαν οι ιδεολογικές ή πολιτικές πεποιθήσεις και απόψεις που ο καθένας από τους εργαζόμενους πίστευε και που ήταν απόλυτο δικαίωμα του.


Για μένα το αποφασιστικό κριτήριο στις αποφάσεις μου ήταν αν οι άνθρωποι είχαν τις γνώσεις, τις ικανότητες και την αγάπη να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που απορρέαν από  τις υποχρεώσεις τους στον Οργανισμό και κατ’ επέκταση στον κυπριακό λαό.


Ίσως αυτή η προσέγγιση μου να ενόχλησε ή και να απογοήτευσε μερικούς. Ειλικρινά λυπούμαι που δεν τους ικανοποίησα και πολύ περισσότερο δεν τους εξυπηρέτησα. Αλλά ούτε οι αρχές μου ούτε οι αξίες μου το επέτρεπαν.


Αποχωρώντας από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου νοιώθω ότι τα έξι χρόνια που ήμουν Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ έγιναν πολύ σημαντικά βήμα προς όφελος του Θεάτρου και των ανθρώπων που τον υπηρετούν και που έχει ως αποδέχτη τον κυπριακό λαό.


Καταφέραμε να κατασκευάσουμε το Κρατικό Θέατρο του ΘΟΚ, δημιουργήσαμε το Θεατρικό Μουσείο, ολοκληρώσαμε τη Δραματική Σχολή του ΘΟΚ, αναπτύξαμε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, συνάψαμε πρωτόκολλα συνεργασίας με κρατικά θέατρα της ευρώπης, αναπτύξαμε μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική, δημιουργήσαμε μια νέα θεατρική σκηνή που απευθύνεται στους νέους, αναβαθμίσαμε τη ερασιτεχνική δημιουργία, δώσαμε την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να μπουν στον ΘΟΚ, σπάζοντας κάποιες παγιωμένες νοοτροπίες που ήθελαν τον ΘΟΚ ως ένα «άβατο» για τους νέους ανθρώπους. Και πολλά άλλα.


Εύχομαι ολόψυχα η συνέχεια να είναι ακόμα πιο εποικοδομητική για το Θέατρο και τους ανθρώπους που το υπηρετούν γιατί αυτό θα είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού.


Αν κάποιους στενοχώρησα σ’ αυτά τα έξι χρόνια της θητείας μου θέλω να εκφράσω τη λύπη μου.


Καλή τύχη σε όλους. Εύχομαι όλα να πάνε καλά.


Δημήτρης Καραγιάννης



Ο νέος πρόεδρος - βιογραφικό


Ο Γιάννης Η. Ιωάννου είναι Καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σπούδασε Γαλλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Jean Moulin – Lyon 3, όπου απέκτησε τους τίτλους Licence, Maîtrise, D.E.A και το διδακτορικό στην Γαλλική Λογοτεχνία και Πολιτισμό. Σπούδασε επίσης Νέα Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό στα Πανεπιστήμια Jean Moulin-Lyon 3 και Paris 3 - La Sorbonne Nouvelle.


Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Lumière - Lyon 2 και Jean Moulin-Lyon 3 και από το 1992 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου (1997-2003). Κατά τη διάρκεια των θητειών του, προωθήθηκε με επιτυχία και ολοκληρώθηκε ο διαχωρισμός της τότε Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών σε δύο Σχολές (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής), με την ταυτόχρονη δημιουργία τριών νέων Τμημάτων (Νομικής, Ψυχολογίας και Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών) ως επίσης και του Κέντρου Γλωσσών (Νόμος 2004). Είναι ο ιδρυτής του Τομέα Γαλλικών Σπουδών που εντάχθηκε αργότερα στο Κέντρο Γλωσσών, του τετραετούς προγράμματος Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών. Είναι επίσης ο εμπνευστής και από τους εισηγητές του τετραετούς διεπιστημονικού προγράμματος Σύγχρονων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών που προσφέρει κατάρτιση σε δύο ξένες γλώσσες και επικεντρώνεται στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση, (δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το 2009-10). Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματός του επί σειρά ετών, μέλος της Συγκλήτου για πάνω από 12 χρόνια, μέλος πολλών Συγκλητικών Επιτροπών περιλαμβανομένων των επιτροπών Οικονομικών και Προσωπικού, Έρευνας, κ.α. Διετέλεσε Πρόεδρος της διεθνούς Επιτροπής Αξιολόγησης του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (2010).


Οι ερευνητικές του περιοχές καλύπτουν την Συγκριτική Λογοτεχνία (γαλλική-ελληνική), την ποίηση του Ελύτη και τις σχέσεις της με την γαλλική λογοτεχνία και πολιτισμό κυρίως του 19ου και του 20ου αι., την νεότερη και σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία, την Γαλλοφωνία στην Κύπρο, το κίνημα του υπερρεαλισμού, τη θεωρία της λογοτεχνίας και την πολιτική κουλτούρα. Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε διεθνή περιοδικά. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία που εκδόθηκαν στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Μετέφρασε έργα Γάλλων ποιητών στην ελληνική και Κυπρίων και Ελλήνων στην γαλλική. Έχει συνεργαστεί με Γαλλικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και δημοσιεύσεις. Είναι μέλος διεθνών επαγγελματικών συνδέσμων και Επιστημονικών Επιτροπών διεθνών περιοδικών όπως Langues et Littératures Romanes και Transtext(e)s - Transcultures (Université Lyon3). Είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Année Francophone Internationale (AFI). Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα για την προσφορά του στα Γαλλικά Γράμματα, ενώ το έργο του «Χωροχρονικά στην ποίηση» (Καστανιώτης 2000) έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο δοκιμίου – μελέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διετέλεσε μέλος της Eπιτροπής Λογοτεχνικών Βραβείων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (2003-2009). Διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μέλος της Επιτροπής για την Ίδρυση Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, Αριστίνδην μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπήρξε ή είναι εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. για το πρόγραμμα Κουλτούρα 2000 και της Επιτροπής για την επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017. Είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ανδρέας Γ. Παπανδρέου (Παράρτημα Κύπρου) και άλλων Μ.Κ.Ο. Συμμετέχει συστηματικά σε διεθνή συνέδρια της ειδικότητας του ενώ συνεχής είναι η παρέμβασή του σε κοινωνικοπολιτισμικά δρώμενα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ