Παράθυρο logo
Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά για τις πόλεις και μιλά στο «Π»
Δημοσιεύθηκε 05.10.2013
Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά για τις πόλεις και μιλά στο «Π»

Δύο συναυλίες, μια στη Λευκωσία και μια στη Λεμεσό, θα δώσει την ερχόμενη βδομάδα η Νένα Βενετσάνου, στο πλαίσιο του διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια.


Μια από τις μεγάλες φωνές της εποχής μας, με διεθνή καριέρα, η Νένα Βενετσάνου μετρά στο βιογραφικό της συνεργασίες με τους Μίκη Θεοδωράκη, Λένα Πλάτωνος, Μαρίζα Κωχ, Νίκο Κυπουργό και άλλους σπουδαίους της ελληνικής μουσικής σκηνής.


Στις δύο συναυλίες της στην Κύπρο, οι οποίες έχουν τίτλο «1000+1 πόλεις», θα παρουσιάσει τραγούδια για τις πόλεις.


Λίγο πριν την άφιξή της στη χώρα μας απάντησε στις ερωτήσεις του «Π».

Τι θα ακούσουμε στις συναυλίες σας;


Τραγούδια δικά μου από τις Πόλεις του Νότου, τη Νέα Γη, το Καφέ Γκρέκο, το Αγήρων Ήχος Θεάτρου αλλά και των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη από τα Παράλογα, τις Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς, τους Λιποτάχτες, τη Μαγική Πόλη και κείμενα με θέμα την πόλη, των Σοφοκλή, Ρίτσου, Καβάφη, Ερρίκου Χάινε, Μιχάλη Κατσαρού, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τάσσου Γαλάτη, δικά μου και για τις συναυλίες της Κύπρου συμπεριέλαβα και στίχους της Κλαίρης Αγγελίδου.



«Σε αυτές τις συναυλίες μιλώ και για την ιδέα της δημοκρατίας, το μόνο πολίτευμα που μπορεί να ολοκληρώσει τη διαβίωσή μας στα αστικά κέντρα»



Πώς καταλήξατε στο σκεπτικό των πόλεων;


Δεν είναι σκεπτικό, είναι καθαρός ποιητικός λόγος και μελοποιημένη ποίηση για να νοιώσουμε αυτά που ονειρεύτηκαν για τις πόλεις οι ποιητές και να ανεφοδιάσουμε την ψυχή μας. Για τον αναπόφευκτο χρόνο που τις ορίζει και που μας κάνει να υπάρχουμε μέσα τους όσο είμαστε ζωντανοί.


Έρχεται αυτή η συναυλία σε αντιπαραβολή με τις μουσικές που υμνούν χώρες, έθνη και χαμένες πατρίδες;


Εγώ μιλώ και τραγουδώ για το τι και πώς δημιούργησε τις πόλεις, για  την ανάγκη που τις γέννησε και φυσικά για την ιδέα της δημοκρατίας που είναι και το μόνο πολίτευμα που μπορεί να ολοκληρώσει τη διαβίωσή μας στα αστικά κέντρα και να μας κάνει ευτυχέστερους. Μιλώ για το αθάνατο αίσθημα της ασφάλειας που προκαλεί η διαβίωση στην πόλη στους αδύναμους ανθρώπους και φυσικά και για την ουτοπία… μας, γι’ αυτά που δεν έχουν τόπο αλλά τα εμπεριέχουν μέσα τους οι άνθρωποι και τα εμφανίζουν στα έργα και στις πράξεις τους.



«Υπάρχει θάνατος και για τις πόλεις, αλλά τα ίχνη τους δεν θα σβήσουν ποτέ, κι αυτό μας μαγεύει και μας κάνει να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε»



Ο Κώστας Αξελός έλεγε ότι από την ίδρυσή της έως τον θάνατό της, η πόλη «εντοπίζει την περιπλάνηση και πλανάται η ίδια. Εμείς οι άνθρωποι, περιπλανόμαστε επίσης επισκεπτόμενοι, εξερευνώντας και εκμεταλλευόμενοι αρχαιολογικά και τουριστικά τις νεκρές πόλεις». Υπάρχει θάνατος για τις πόλεις ή παραμένουν ζωντανές στη φαντασία και τη νοσταλγία μας;


Υπάρχει θάνατος και για τις πόλεις, αλλά τα ίχνη τους δεν θα σβήσουν ποτέ και αυτό μας μαγεύει και μας κάνει να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε, να τις επισκεπτόμαστε και να τις εκμεταλλευόμαστε ποικιλοτρόπως.


Ποιες πόλεις τιμούνται στη συναυλία;


Έχω επικεντρωθεί στις ελληνιστικές πόλεις, όπου αναπτύσσονται εκείνα τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά που τελικά ισχύουν μέχρι των ημερών μας, ειδικά σε ό,τι αφορά τους δημόσιους χώρους. Αυτούς δηλαδή που η πολιτεία έπρεπε να προσφέρει στους πολίτες της αδιακρίτως και τις περισσότερες φορές δεν το κάνει.


Ποια είναι η δική σας πόλη; 


Η Αθήνα και συμβολικά αλλά και επειδή ζω και εργάζομαι εκεί.


Μιλήστε μας για την επιλογή της ανάγνωσης στίχων της Κλαίρης Αγγελίδου. Πώς έγινε η επιλογή για να καταλήξετε σε συγκεκριμένο κείμενο;


Η επιλογή μου έγινε με θέμα τη Σαλαμίνα της Κύπρου. Είχα πριν από ένα χρόνο εγκαινιάσει το αρχαιολογικό μουσείο της Σαλαμίνας και για να τιμήσω την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, αλλά και την Ιστορία του νησιού απ’ όπου κατάγομαι, διάλεξα τους στίχους της Κλαίρης Αγγελίδου.


Η Σαλαμίνα όπου έγινε η Ναυμαχία είναι τόσο κακοποιημένη και τόσο αδικημένη από την ελληνική πολιτεία που τρομάζεις. Αναρωτιέσαι πού είναι ο εχθρός... αλλά συγχρόνως ανακαλύπτεις πως ζεις μαζί του.


Αυτό συμβαίνει στις πόλεις με παρελθόν: μπαινοβγαίνουμε στον χρόνο και δυστυχώς χανόμαστε, ενώ πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε και να σκεφτόμαστε τι είναι αυτό που δεν μας αρέσει και να το διορθώνουμε.


Η Αθήνα σήμερα είναι μια διαφορετική πόλη απ’ αυτήν που ξέραμε μέχρι το 2006 περίπου. Ποια είναι τα νέα της χαρακτηριστικά; Πρόκειται για μια από τις πιο «ταλαιπωρημένες» πόλεις των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη, είναι η πόλη όπου αφήνει τα σημάδια της όλες οι εξελίξεις της χώρας.


Έτσι είναι όπως τα λέτε, μια ταλαιπωρημένη πόλη που έχει την όψη και το ύφος ενός τεράστιου χωριού, αλλά να... Νομίζεις πως μερικές φορές ένα άγαλμα ακουμπά ελαφρά το χέρι του στον ώμο σου…και σου λέει προχώρα...

+ Oι συναυλίες θα δοθούν ως εξής: στις 8 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και στις 9 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού.


Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:30. Εισιτήρια προς 10 και 5 ευρώ στα περίπτερα SOEASY παγκύπρια, στο περίπτερο TIME OUT στην Πάφο και διαδικτυακά στο www.soldoutticketsbox.com.