Απεβίωσε ο Στέλιος Βότσης

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 9.11.2012

Σε ηλικία 83 ετών απεβίωσε ο ζωγράφος Στέλιος Βότσης, μια από τις σπουδαιότερες μορφές της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο.


Ο Στέλιος Βότσης άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της 9ης Νοεμβρίου 2012.


Τελευταία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και εισήχθη σε νοσοκομείο.


Η κηδεία του Στέλιου Βότση θα τελεστεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Δασούπολη, στις 12:00.


Η ταφή θα γίνει στο Νέο Κοιμητήριο Στροβόλου [Χαλεπιανές].


Η οικογένεια δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια.


Αντί στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί όπως γίνονται εισφορές στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο.


Ο Στέλιος Βότσης γεννήθηκε το 1929. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martin's School of Art, στο Sir John Cass College of Art και στη Royal Academy στο Λονδίνο.


Αποφοίτησε από το Slade School of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1955.



Ο Στας Παράσκος για τον Στέλιο Βότση



Εκπρόσωπος της γενιάς των Κύπριων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Στέλιος Βότσης ενσάρκωσε, με εκπληκτική ενάργεια, μέσω του έργου του, τον προσανατολισμό της κυπριακής τέχνης στα διδάγματα και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου εικαστικού γίγνεσθαι και τη συνακόλουθη, αναπόφευκτη ρήξη της με τις τότε παραδεδεγμένες αξίες.


Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ) και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πορεία και στην ανέλιξη της Κυπριακής Τέχνης.


Πνεύμα ανήσυχο και σε διαρκή αναζήτηση, ο Στέλιος Βότσης δεν περιόρισε τη δράση του στην αμιγώς καλλιτεχνική δημιουργία. Από τις επάλξεις του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών, του οποίου υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος, πάλεψε για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας ως προς την αξία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.


Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις, στην Κύπρο αλλά και σε χώρες όπως Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία (Biennale Βενετίας), Ολλανδία και αλλού.


Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ), εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του ζωγράφου.


Ανακοίνωση για τον θάνατο του ζωγράφου εξέδωσε και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.


«Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει στους οικείους του δημιουργού τα θερμά του συλλυπητήρια. Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα εικαστικά δρώμενα της Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Εκτιμώντας τη μακρά και πολύπλευρη προσφορά του στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού τίμησε τον Στέλιο Βότση με το Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα.



ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ