Έκθεση φωτογραφίας και μια δημόσια συζήτηση για την εξέλιξη της επανάστασης της Αραβικής Άνοιξης από την πλευρά της Αιγύπτου πραγματοποιούνται στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα ARTος.
Πρόκειται για μια εκδήλωση την οποία συνδιοργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και η έδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η έκθεση φωτογραφίας περιλαμβάνει υλικό το οποίο συνέλεξε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μάλτα με θέμα την Αραβική Άνοιξη καθώς και επιλεγμένα video collages από την επανάσταση στην Αίγυπτο.
Θα εγκαινιαστεί επίσης έκθεση με γκράφιτι από το Κάιρο κατά τη διάρκεια και μετά την επανάσταση.
Θα ακολουθήσει στις 8 Δεκεμβρίου μια σειρά παρουσιάσεων με τίτλο Evolution of A Revolution τις οποίες συντονίζει το Ίδρυμα ARTos και το Πολιτιστικό Παρατηρητήριο Μέσης Ανατολής.
Την ίδια μέρα θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο η ταινία μικρού μήκους “Homo Bulla: 18 days” της Μελίνας Νικολαΐδου.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου: The Arab Spring: The Egyptian Experience
18:00: Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα την Αραβική Άνοιξη
Α.Ε. κ. Patrick Scullion, Πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο
Α.Ε. κα Menha Mahrous Bakhoum, Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο
18:20: Χαιρετισμοί από τους Μιχάλη Ατταλίδη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κάτοχο της έδρας Jean Monnet, Τάσο Γεωργίου, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο
18:25: Σύντομη προβολή βίντεο για το Βραβείο Ζαχάρωφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
18:30: Ομιλίες από τους
Ιωάννη Κασουλίδη, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ανδρέα Μαυρογιάννη, υφυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
19:00: Ανοικτή συζήτηση με το κοινό
20:00: Δεξίωση
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική & αγγλική γλώσσα
Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου: The Arab Spring: The Egyptian Experience
Παρουσιάσεις - Evolution of a Revolution
18:00: Aida Eltorie, επιμελήτρια
18:20: Ammar Abo Bakr, Street artist
18:40: Leila Saad, ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και καθηγήτρια θεάτρου και επικοινωνίας
18:50: Προβολή ταινίας μικρού μήκους “Homo Bulla: 18 days” της Μελίνας Νικολαΐδου
19:00: Συζήτηση
Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα.

Το ντοκιμαντέρ | Homo Bulla: 18 days
Γυρισμένο εξ ολοκλήρου κάτω από το νερό, η αρχαία μεταφορά του «ανθρώπου ως φυσαλίδα» μετατρέπεται στην ιστορία των 18 ημερών της επανάστασης της Αιγύπτου.
Κινούμενες εικόνες από τις ανοδικές, διασπώμενες φυσαλίδες, γεμάτες με την «πνοή της ζωής», παρουσιάζουν τη δυνατότητα της ανθρωπότητας, ως σύνολο – να αναπνεύσουν μαζί ως ένα.
Concept και καλλιτεχνική διεύθυνση: Μελίνα Νικολαΐδη
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Διάρκεια: 10’ 30”
Η ταινία αυτή χρηματοδοτήθηκε από της Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στα πλαίσια του Προγράμματος Πολιτιστικών Ανταλλαγών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Η Μελίνα Νικολαΐδη γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, DC, και μεγάλωσε στην Ασία και την Ευρώπη. Έχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, παρουσιάζοντας τη διατριβή της πάνω σε μελέτη της Ανατολής μέσα από την όπερα του Βέρντι «Αΐντα» και MFA από το Maryland Institute College of Art, το οποίο έλαβε με το Graduate Painting Award 1997.
Έχει εκθέσει έργα της στην Κύπρο και σε διεθνές επίπεδο, έχει συμμετάσχει σε μπιενάλε, καλλιτεχνικά εργαστήρια και συμπόσια, και από το 2001 εκθέτει έργα της συχνά στην Αίγυπτο.
Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τρεις επιχορηγήσεις National Endowment for the Arts Visual Art Grants, και έχουν γράψει για τα έργα της σε εκδόσεις όπως Washington Post, Art News, Contemporary Practices Journal. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στις Η.Π.Α., Ευρώπη και Μ. Ανατολή. Η καλλιτεχνική της διαδικασία πηγάζει από την προσωπική της ιστορία του συνεχές αποπροσανατολισμού μεταξύ χωρών και πολιτισμών. Πρόσφατα για πρώτη φορά, ζει και εργάζεται στην Κύπρο, κάτι που έχει επηρεάσει τα θεματικά ενδιαφέροντα της και τη στροφή προς την ταινία και εγκαταστάσεις σαν μέσα έκφρασης.
Οι φιλοξενούμενοι
Η Aida Eltorie είναι μια ανεξάρτητη επιμελήτρια και διευθύντρια του ανεξάρτητου οργανισμού Finding Projects Association. Ιδρύτρια και επιμελήτρια του 6 Contemporary Arts space (Κάιρο), το πιο πρόσφατο έργο της Eltorie περιλαμβάνει την επιμέλεια εκθέσεων για το London 2012 Festival και του Ahmed Basiony στο περίπτερο της Αιγύπτου στην 54η Διεθνές Μπιενάλε Βενετίας. Προηγούμενη της δουλειά περιλαμβάνει την επιμέλεια του κινηματογραφικού προγράμματος της Manifesta 8, υπό την αιγίδα των επιμελητών του The Chamber of Public Secrets και τη βίντεο κολλεκτίβα Contemporary Arab Video Encounter (CAVE) στο Maraya Art Centre (Sharjah, Η.Α.Ε.).
Αρχισυντάκτρια του Contemporary Practices Journal (Ντουμπάι), Τόμοι 4, 5 και 6, η Eltorie έχει εργαστεί μαζί με το The Townhouse Gallery of contemporary art (Κάιρο) για μια περίοδο 5-7 χρόνων, μόλις άνοιξε η γκαλερί στο Κάιρο, και ταυτόχρονα ενεπλάκη με το The International Museum of Women (Σαν Φρανσίσκο) όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάρτιο 2003.
Το 2007 η Eltorie μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου έγινε δεκτή ως intern επιμέλειας στο The Brooklyn Museum’s Elizabeth Sackler Feminist Art Center, και συνέχισε την εργασία της με το περιοδικό BIDOUN για ένα χρόνο και σε συνέχεια στον οίκο δημοπρασιών Christie’s στο Τμήμα Ινδίας και Νοτιοανατολικής Ασίας.
Παρήγαγε ανεξάρτητα αριθμό διεθνών πρότζεκτ με καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς από τη Μ. Ανατολή και Ευρώπη με τη στήριξη διάφορων ιδρυμάτων όπως ProHelvetia Swiss Arts Council και The Ford Foundation. Δημοσιευμένα κείμενα υπάρχουν στο Rawi Magazine, Contemporary Practices Journal, και σε καταλόγους εκθέσεων σε επιμέλεια της Daniela da Prato για την τέχνη από τον Αραβικό Κόσμο στο Ιράν και το Παρίσι, Breaking News (2008), Golden Gates (2009), και Patrizio Travagli’s Monograph, MMX (Florence, 2010).
Ο Ammar Abo Bakr είναι ένας από τους πιο ενεργούς street artists στην Αίγυπτο σήμερα. Διδάσκει στο Τμήμα Καλών Τεχνών στο Λούξορ και αυτό που τον κινητοποιεί είναι η εκπαίδευση και η επικοινωνία μέσα από οπτικές γλώσσες, παίρνοντας το έργο του από το ατελιέ στο δημόσιο χώρο. Οι «τοιχογραφίες» του συμβάλλουν στον δημόσιο διάλογο ενώ πολλά από τα εμβληματικά έργα του έχουν γίνει διάσημα πέρα από την Αίγυπτο.
Έργα του Abo Bakr βρίσκονται σε τοίχους στις πόλεις Κάιρο, Λούξορ, Αλεξάνδρεια, Βηρυτό, Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Άμστερνταμ και Βρυξέλλες, χρονολογώντας σημαντικά σημεία της επανάστασης της Αιγύπτου, καθώς και θέματα του κοπτικού και ισλαμικού πολιτισμού, της λαϊκής τέχνης και αιγυπτιακής ιστορίας.
Έγινε γνωστός για την τοιχογραφία στην οδό Mohamed Mahmoud που οδηγεί στην πλατεία Ταχρίρ, που τιμά τους μάρτυρες της επανάστασης, δίνοντάς τους φτερά αγγέλων σε έντονα χρώματα σε ένδειξη σεβασμού.
Μαζί με συνάδελφους καλλιτέχνες, ο Abo Bakr ξεκίνησε την εκστρατεία γκράφιτι “No Walls” τον Μάρτιο 2012 χρησιμοποιώντας trompe l’oeil. Σκοπός η καλλιτεχνική μεταμόρφωση εμποδίων, που ανεγέρθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, σε εικαστικές εκφράσεις ελπίδας και ζωής με αραβικά κείμενα από στίχους του Κορανίου.
Η Leila Saad [Αίγυπτος/Η.Π.Α.] είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και καθηγήτρια θεάτρου και επικοινωνίας. Έχει σκηνοθετήσει και λάβει μέρος σε διάφορες θεατρικές, κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές στο Κάιρο, Λος Άντζελες, Πόρτλαντ και Βοστώνη, όπως Who’s Afraid of Virginia Woolf’, ‘John Brown’s Body’, ‘Autumn in New York’, ‘School for Wives’ [ηθοποιία] και ‘Guys and Dolls’, ‘Noises Off’, ‘Dido and Aeneas’, ‘The Taming of the Shrew’ [σκηνοθεσία].