Παράθυρο logo
Σκανδαλώδης διαχείριση του Μουσικού Εργαστηρίου Εγχόρδων
Δημοσιεύθηκε 14.12.2012
Σκανδαλώδης διαχείριση του Μουσικού Εργαστηρίου Εγχόρδων

Επιστολή όπου γίνεται λόγος για σκανδαλώδη οικονομική διαχείριση του Μουσικού Εργαστηρίου Εγχόρδων έφτασε την Τετάρτη στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Πολιτισμού και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.


Την επιστολή υπογράφουν 23 μουσικοί, οι οποίοι ζητούν την άμεση ακύρωση της διαδικασίας προκήρυξης θέσεων για το Εργαστήρι Εγχόρδων, μέχρι την σε βάθος διερεύνηση της λειτουργίας του Εργαστηρίου.


Το Εργαστήρι, το οποίο αναβαθμίστηκε και μετονομάστηκε σε Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων, λειτουργεί από το 2006 υπό τη διεύθυνση του Ματθαίου Καριόλου.


Η επιστολή των μουσικών έρχεται μερικές μόλις μέρες μετά την Ετήσια Έκθεση της γενικής ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη σχετικά με τον μισθό του κ. Καριόλου, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 4.200 ευρώ εβδομαδιαίως για 22 εβδομάδες εργασίας ετησίως.


Απόλυτος άρχων


Ο κ. Καριόλου ενεργεί σε όλους τους τομείς κατά την απόλυτη κρίση του, «δίκην απόλυτου άρχοντα των εγχόρδων στην Κύπρο, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ίσης μεταχείρισης», αναφέρεται στην επιστολή της ομάδας μουσικών.


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σ’ αυτήν, η λειτουργία του Εργαστηρίου στοιχίζει στο κράτος 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως, ενώ στις 7 χιλιάδες ευρώ περίπου ορίζεται ο μισθός του κ. Καριόλου μηνιαίως, χωρίς να καθορίζεται η μηνιαία διάρκεια των υπηρεσιών του.
Οι μουσικοί ζητούν είτε την ενσωμάτωση του Εργαστηρίου στη Συμφωνική Ορχήστρα ή, σε περίπτωση που διατηρηθεί η αυτονομία του, την άμεση θεσμοθέτησή του, «έτσι ώστε να προβλέπεται και η άμεση προκήρυξη της θέσης του διευθυντή του».


 

Τι λέει η έκθεση


Στην Ετήσια Έκθεσή της για το 2011, η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη διαπιστώνει πως στις οικονομικές καταστάσεις του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, το οποίο εκτελεί ρόλο διαχειριστή του Εργαστηρίου, δεν περιλαμβάνεται η κρατική χορηγία και τα έξοδα του Εργαστηρίου Εγχόρδων [ούτε του Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης].


Αναφέρεται επίσης πως από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Εργαστηρίου και μέχρι τον περασμένο Μάη, η Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού [σ.σ. η Ολυμπία Στυλιανού] είχε δώσει έγκριση, χωρίς γραπτή συμφωνία εργοδότησης, στον διευθυντή Ματθαίο Καριόλου να επισκέπτεται την Κύπρο για διδασκαλία μία εβδομάδα τον μήνα, με αμοιβή 1.700 ευρώ την εβδομάδα [μη περιλαμβανομένων των εξόδων διακίνησης και διαμονής].


Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως ο κ. Καριόλου ερχόταν περισσότερες εβδομάδες τον χρόνο με επιπρόσθετη ετήσια αμοιβή και αυξημένα έξοδα μετάβασης από το εξωτερικό και διαμονής του στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ενδεικτικά ότι το 2010 δόθηκαν στον κ. Καριόλου 37.400 ευρώ για 22 εβδομάδες επίσκεψης, πλέον έξοδα για αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και διακίνηση 25.939 ευρώ και το 2011, 32.300 για 19 εβδομάδες επίσκεψης, πλέον έξοδα για αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και διακίνηση 21.269 ευρώ.



4.200 ευρώ τη βδομάδα, για 18 εβδομάδες!


Τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, υπεγράφη σύμβαση με τον κ. Καριόλου για τρία χρόνια, με μισθό το ποσό ύψους 75.600 ευρώ για 18 βδομάδες εργασίας ετησίως. Αρχικά ο μισθός θα αφορούσε 12 εβδομάδες εργασίας, ωστόσο παρενέβη η Ελεγκτική Υπηρεσία, καθώς δεν παρουσιάστηκε επαρκής τεκμηρίωση/αιτιολογία για την αύξηση του ύψους της αμοιβής.


Έτσι, η περίοδος εργασίας του Ματθαίου Καριόλου ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων αυξήθηκε από τις 12 στις 18 εβδομάδες κατ’ έτος, δηλαδή 4.200 ευρώ εβδομαδιαία, αυτή τη φορά συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διακίνησης και διαμονής.


ΜΕΡΟΠΗ ΜΩΥΣΕΩΣ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: «Εσωτερικό ταβερνείου με βιολιστή», του Adriaen van Ostade.