Ίδρυση Ταμείου Κινηματογράφου προτείνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 2.2.2015

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Την ίδρυση Ταμείου για τον Κινηματογράφο δρομολογούν οι Πολιτιστικές υπηρεσίες (ΠΥ) του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης του κινηματογράφου τόσο για την εγχώρια παραγωγή ταινιών όσο και για την ανάδειξη της Κύπρου ως προορισμού για γυρίσματα διεθνών παραγωγών.


Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί μια βελτιωμένη πρόταση προηγούμενων προσπαθειών των ΠΥ για τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλάνου ανάπτυξης του κινηματογράφου.


Το σχέδιο εκπόνησαν οι ΠΥ σε συνεργασία με την Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου (ΣΕΚΙΝ), εγκρίθηκε από δύο υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού και τυγχάνει της στήριξης Κυπρίων παραγωγών και του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.


Στάλθηκε ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο και στον υπουργό Οικονομικών, ενώ θα τεθεί άμεσα υπόψη του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.


Το σχέδιο γνωστοποιήθηκε ύστερα από ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη προς το ΥΠΠΟ για την ανάπτυξη του κυπριακού κινηματογράφου.


Ζήτηση χωρίς προσφορά


«Χώρα που δεν αντιλαμβάνεται τη δύναμη του κινηματογράφου και δεν την ενισχύει ανάλογα, στερεί τον εαυτό της το μεγαλύτερο ίσως μέσον πολιτιστικής, πολιτικής, ακόμα και κοινωνικής ανάπτυξης και προβολής».


Με αυτά τα λόγια του Γάλλου θεωρητικού Αντρέ Μαλρό ξεκινά η έκθεση των ΠΥ για την ανάπτυξη του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού τομέα στην Κύπρο.


Τονίζεται, δε, πως η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει ακόμη κίνητρα για προσέλκυση ξένων παραγωγών, παρόλη τη σημαντική ζήτηση από εταιρείες παραγωγής στην Ινδία, το Βέλγιο και αλλού και βεβαίως από την Wargaming με έδρα την Κύπρο για την παραγωγή ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ταινιών.


Σύμφωνα με την πρόταση, τα άμεσα οφέλη από την υλοποίηση του σχεδίου θα είναι «οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά» επιφέροντας το άνοιγμα θέσεων εργασίας, την εισροή κεφαλαίων στην Κύπρο, την προώθηση της Κύπρου ως χώρας γυρισμάτων και τουριστικού προορισμού κ.ά.


Ζητούνται 5 εκατ. ευρώ


Ως βασική προϋπόθεση για την άμεση εφαρμογή του προγράμματος θεωρείται η αύξηση του κονδυλίου για τον κινηματογράφο στα 5.174.000 ευρώ για τα τρία πρώτα χρόνια (το 2014 το σχετικό κονδύλι ανήλθε στις 700 χιλ. ευρώ ενώ για το 2015 εγκρίθηκαν 300 χιλ. επιπλέον αυξάνοντάς το στο 1 εκατ.).


Το ποσό θα κατανέμεται ως εξής: 1,5 εκατ. ευρώ στις ντόπιες παραγωγές, 3,5 εκατ. ευρώ στις διεθνείς παραγωγές, 144 χιλ. για τους μισθούς τεσσάρων νέων λειτουργών κινηματογράφου για ένα χρόνο και 30 χιλ. ευρώ για τον ανεξάρτητο Ελεγκτικό Οίκο στον οποίο θα ανατεθεί η διαδικασία ελέγχου των εξόδων που δαπανώνται στην Κύπρο.


Επιπλέον, από το 2017, στο Ταμείο προβλέπεται να κατατίθενται 3,5 εκατ. ευρώ με αύξηση 10% ετησίως.


Το Ταμείο Κινηματογράφου


Σύμφωνα με την πρόταση των Πολιτιστικών υπηρεσιών, η ίδρυση του Ταμείου Κινηματογράφου θα αφορά τους πόρους τόσο για την ανάπτυξη του εγχώριου κινηματογράφου όσο και για την εκπόνηση του εν λόγω σχεδίου.


Όσο για το πού θα βρεθούν τα χρήματα που θα μπαίνουν σ’ αυτό το ταμείο, θα προέρχονται αρχικά από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ. Επιπλέον, θα εισρέει στο ταμείο ποσοστό επί του συνόλου ακάθαρτων εσόδων του ΟΠΑΠ (όπως γινόταν με το Ταμείο Ανέγερσης Αρχαιολογικού Μουσείου το οποίο εξαφανίστηκε σε μια νύχτα), ποσοστό από τον φόρο θεάματος, ποσοστό από τον ειδικό φόρο που θα επιβάλλεται σε κάθε κινηματογραφική παραγωγή τρίτων χωρών, ποσοστό από τον φόρο που επιβάλλεται στα τιμολόγια διαφημίσεων των τηλεοπτικών σταθμών παγκύπριας εμβέλειας, κονδύλια από προγράμματα της ΕΕ και αλλού.


Φοροαπαλλαγές


Στο σχέδιο προβλέπεται η προσέλκυση ευρωπαϊκών παραγωγών και παραγωγών από τρίτες χώρες στην Κύπρο, προσφέροντας πακέτο κινήτρων και χρηματοδοτήσεων.


Οι λεγόμενες minor co-productions αφορούν τη συμμετοχή Κύπριου παραγωγού σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συμπαραγωγές και απαιτείται η δαπάνη ποσοστού 130% της χρηματοδότησης στην Κύπρο, ώστε να επωφελούνται εγχώριες επιχειρήσεις και υπηρεσίες.


Τα κίνητρα για αυτού του είδους παραγωγές είναι κυρίως φορολογικά, όπως η αναστολή καταβολής φόρου για τρία χρόνια και η εγγραφή αφορολόγητου αποθεματικού που μπορεί να σημαίνει και το 100% του προϋπολογισμού μιας παραγωγής.


Επιπλέον, για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων προτείνεται η φοροαπαλλαγή σε όσους δραστηριοποιούνται στην Κύπρο για ποσό ίσο με το 40% ή 20% του ποσού που επένδυσαν, αναλόγως του αν δραστηριοποιούνται ή όχι στον οπτικοακουστικό τομέα.



Το «Όχι» Γεωργιάδη | Θα επιμείνει ο Καδής


Τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απάντησε με επιστολή του προς τις ΠΥ σημειώνοντας καταρχήν ότι συμφωνεί πως η προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών θα αποφέρει οφέλη στην κυπριακή οικονομία.


Επεσήμανε, ωστόσο, πως η πρόταση χρήζει περαιτέρω μελέτης και τεκμηρίωσης: απέρριψε την πρόσληψη λειτουργών λόγω της παγοποίησης προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και παρέπεμψε στο τμήμα Φορολογίας σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα. Ζήτησε, επίσης, διευκρινίσεις για το ταμείο, ώστε να συνάδει με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο.


Ο Κώστας Καδής, πάντως, θα επιστρέψει στον Χ. Γεωργιάδη προτείνοντας τη μείωση του κονδυλιού από τα 5 στα 4 εκατ. ευρώ και την πρόσληψη τουλάχιστον δύο λειτουργών με απόσπαση εκπαιδευτικών.


Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το 2017 και σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Τράπεζας για ριζική αναβάθμιση των ΠΥ, ο τομέας του κινηματογράφου θα στελεχωθεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που εγκρίθηκε, με τουλάχιστον 6-7 άτομα.


©ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ