Παράθυρο logo
Διαλέξεις για την Κερύνεια
Δημοσιεύθηκε 05.02.2014
Διαλέξεις για την Κερύνεια

Μπορεί η -απομακρυσμένη- πιθανότητα πραγματοποίησης των συναυλιών που πρότεινε στην κυβέρνηση Αναστασιάδη ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους να μονοπωλεί τις συζητήσεις, ωστόσο οι Πολιτιστικές υπηρεσίες έχουν ήδη σχεδιάσει -σεμνά και ταπεινά- μια σειρά από (ελάχιστου προϋπολογισμού) διαλέξεις, για να γνωρίσουμε καλύτερα την πολιτιστική πλευρά των κατεχόμενων επαρχιών της χώρας μας.


Με δεδομένο το «όχι» των Πολιτιστικών υπηρεσιών που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη διαμηνυθεί (ή θα διαμηνυθεί εντός των ημερών) προς το Προεδρικό Μέγαρο σχετικά με τις συναυλίες του κ. Θεοφάνους, η σειρά διαλέξεων ξεκινά αύριο, οπότε καλούμαστε να στρέψουμε το βλέμμα στην Κερύνεια.


Πλούσια θεματολογία


Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων είναι αφιερωμένος στην επαρχία Κερύνειας και περιλαμβάνει επτά διαλέξεις από έγκριτους και καταξιωμένους ομιλητές, οι οποίοι θα προβάλουν μέσα από τις εισηγήσεις τους την ιστορία, τα μνημεία, τα αρχαιολογικά ευρήματα, τη λογοτεχνική παραγωγή και την καθημερινή ζωή στην Κερύνεια.


Τον κύκλο εγκαινιάζει αύριο η γνωστή λαογράφος και ερευνήτρια κ. Καλλιόπη Πρωτοπαπά, η οποία θα δώσει μια γενική επισκόπηση της πολιτιστικής δράσης στην Κερύνεια και θα παρουσιάσει τον λαϊκό πολιτισμό και την κουλτούρα των Κερυνειωτών.


Στις 14 Φεβρουαρίου, η επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μαρία Παρανή θα μιλήσει για τις τοιχογραφίες του παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδας στη Μονή Κουτσοβέντη. Η υψηλή ποιότητα και ο μητροπολιτικός χαρακτήρας του μνημείου έχει οδηγήσει τους ερευνητές στο ομόφωνο συμπέρασμα ότι οι τοιχογραφίες είναι έργο Κωνσταντινουπολίτη ζωγράφου, που μάλλον έφερε στην Κύπρο με το συνεργείο του ο Ευμάθιος Φιλοκάλης.


Τη σκυτάλη θα πάρει στις 20 Φεβρουαρίου η Ρήνα Κατσελλή, πρώτη γυναίκα βουλευτής, κορυφαία λογοτέχνης και δόκιμη ζωγράφος, η οποία θα ξεδιπλώσει στοιχεία για τους Κερυνειώτες λογοτέχνες, τις πηγές έμπνευσής τους και θα αναλύσει τη σημασία της πνευματικής αυτής παραγωγής στα νεοελληνικά γράμματα.


Στις 10 Μαρτίου, ο πανιερώτατος μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος Κυκκώτης θα παρουσιάσει πτυχές της διαποίμανσης ενός ποιμνίου εν εξορία, ενός λαού που έχει εκτοπιστεί από τις εκκλησίες και έχει χάσει την κοιτίδα της λατρευτικής του ζωής.


Σειρά θα πάρει στις 13 Μαρτίου ο διευθυντής του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, Βυζαντινολόγος κ. Στυλιανός Περδίκης, ο οποίος θα αναλύσει τη σπουδαιότητα του θησαυρού της αρχαίας Λάμπουσας απ’ όπου προέρχονται οι πολύτιμοι και σπάνιοι δίσκοι που αποτελούν βασικότατο έκθεμα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Άλλοι θησαυροί της Λάμπουσας εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Λευκωσίας και στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.


Η διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, αρχαιολόγος Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή, θα παρουσιάσει στις 18 Μαρτίου την εκλεκτή κεραμική των εργαστηρίων της Κερύνειας, με πιο ξακουστά εκείνα της Λαπήθου και του Καραβά. Στο πλαίσιο της διάλεξης θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ.


Τον πρώτο κύκλο διαλέξεων θα κλείσει ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Βοσκός, με θέμα το διαχρονικό ταξίδι του Κηφέα και του Πράξανδρου και την αψευδή μαρτυρία για τη συνεχή παρουσία ενός κραταιού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε και άνθισε στην περιφέρεια της Κερύνειας.


Η επόμενη σειρά διαλέξεων θα πραγματοποιηθεί τους μήνες Απρίλιο - Μάιο για τη Μόρφου. Ακολουθούν διαλέξεις για την Αμμόχωστο τον Σεπτέμβριο ενώ η Καρπασία θα έχει την τιμητική της με ξεχωριστή σειρά διαλέξεων τον Νοέμβριο.


+ Όλες οι διαλέξεις θα δοθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων των Πολιτιστικών υπηρεσιών (Ιφιγενείας 27), στις 19:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


ΦΩΤΟ: To λιμάνι της Κερύνειας το 1967. Αρχείο Αβδελόπουλου/Εφημερίδα «Πολίτης».