300 εκατ. δολάρια για τον πίνακα «Πότε θα παντρευτείς;»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.2.2015

Το ρεκόρ της υψηλότερης τιμής για την αγορά έργου τέχνης πιστεύεται ότι έσπασε ένας πίνακας του Γκωγκέν τον οποίο πώλησε ο Ελβετός ιδιοκτήτης του με προορισμό, μάλλον, το Κατάρ.


Ένας πανέμορφος πίνακας του Γκωγκέν, του 1892, πιστεύεται ότι πωλήθηκε έναντι του ποσού των 300  εκατ. δολαρίων [265 εκατ. ευρώ περίπου], τιμή που σύμφωνα με τους γνώστες της παγκόσμιας αγοράς τέχνης είναι η υψηλότερη που «χτύπησε» ποτέ έργο.


Ο πίνακας με τίτλο Nafea Faa Ipoipo [Πότε θα παντρευτείς;] ανήκε στον Ρούντολφ Στέχελιν, έναν συνταξιούχο διευθυντή του οίκου Sotheby’s ο οποίος διαμένει στην Ελβετία και ο οποίος είχε δώσει σε μορφή δανεισμού το έργο στο Μουσείο Τέχνης της Βασιλείας για να παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό. Θεωρείται, δε, πως πέτυχε τη συμφωνία με αγοραστή το Μουσείο του Κατάρ.


«Δεν επιβεβαιώνω, ούτε διαψεύδω οτιδήποτε», δήλωσε τόσο σε σχέση με τον νέο ιδιοκτήτη του πίνακα όσο και με το ποσό που δόθηκε για αυτόν, ο Στέλεχιν, στην εφημερίδα New York Times.


Ο δήμαρχος της Βασιλείας, πάντως, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πώληση του πίνακα που σημαίνει και την απώλειά του από το μουσείο της πόλης ενώ σε ανακοίνωση του Μουσείου Τέχνης της Βασιλείας αναφέρεται πως «είναι αποκαρδιωτική η υπενθύμιση πως ακόμη και ο μόνιμος δανεισμός ενός έργου παραμένει δανεισμός».


Όσο για τον Στέλεχιν, ο ίδιος ανέφερε ότι όλα τα έργα της συλλογής του, τα πλείστα εκ των οποίων ανήκαν στον παππού του, δεν βρέθηκαν ποτέ στους τοίχους του σπιτιού της οικογένειας εξαιτίας της μεγάλης τους αξίας και πως ο ίδιος τα έβλεπε στους τοίχους των μουσείων όπως όλος ο κόσμος. Επιπλέον, αποφάσισε να τα δώσει γιατί «οι ιδιωτικές συλλογές, όπως και οι ιδιωτικοί άνθρωποι, δεν ζουν για πάντα».


gauguin_when
Ο Γκωγκέν ζωγράφισε τον πίνακα με τίτλο «Πότε θα παντρευτείς;» το 1892, κατά την παραμονή του στην Ταϊτή. Το έργο πωλήθηκε στο πλαίσιο ιδιωτικής συμφωνίας. «Έτσι εξηγείται και η υψηλή τιμή. Αν έβγαινε στο σφυρί σε δημοπρασία, θα υπήρχε ανταγωνισμός σε τόσο υψηλό επίπεδο;», σχολίασε ένας έμπορος έργων τέχνης στη New York Times.


Το Κατάρ και η δυτική τέχνη


Αν το ποσό αγοραπωλησίας είναι αληθές, ξεπερνά κατά 36 εκατ. ευρώ τον πιο ακριβοπληρωμένο μέχρι τώρα πίνακα, το έργο του Πωλ Σεζάν The Card Players, το οποίο ανήκει στο Κατάρ και αγοράστηκε το 2011 έναντι του ποσού των 259 εκατ. δολαρίων [226 εκατ. ευρώ περίπου].


Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ και η «Αρχή των Μουσείων του Κατάρ», όπως είναι ο επίσημος τίτλος του καταρινού Μουσείου στην Ντόχα, έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά τα τελευταία χρόνια για την αγορά έργων δυτικής τέχνης. Στη συλλογή τους περιλαμβάνονται έργα των Μαρκ Ρόθκο, Ντέμιαν Χιρστ και Σεζάν.


Όποιος κι αν είναι, πάντως, ο νέος ιδιοκτήτης του Γκωγκέν, δεν θα αποκτήσει την κυριότητα του έργου μέχρι τον Ιανουάριο 2016. Γι’ αυτό και τα δύο μυστηριώδη κορίτσια της Ταϊτής που απεικονίζονται στον πίνακα θα παρουσιαστούν αυτό τον μήνα σε μια ειδική έκθεση με έργα του Γκωγκέν στο Ίδρυμα Beyeler της Βασιλείας, στην Ελβετία. Έπειτα θα ταξιδέψουν στο Μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης και στην Ουάσιγκτον, προτού παραδοθούν στον νέο ιδιοκτήτη τους.


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©EPA via The Telegraph






Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ