Εύης Γαβριηλίδης | Ζωή σε εικόνες

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.4.2015

Έζησε μια γεμάτη ζωή ο Εύης Γαβριηλίδης, ο σπουδαίος θεατράνθρωπος που απεβίωσε την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015 στη Λευκωσία, αφήνοντας φτωχότερο το κυπριακό θέατρο. 


Η προσφορά του Εύη Γαβριηλίδη είναι ανεκτίμητη. Θεωρείται «πατέρας» του κυπριακού θεάτρου και έτσι τον αποχαιρέτισε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, τον οποίο ο Γαβριηλίδης υπηρέτησε ως διευθυντής για 13 χρόνια [1975-1989].



evis5

Ο Εύης Γαβριηλίδης γεννήθηκε στην Πάφο το 1929. Λίγα χρόνια μετά, η οικογένεια μετακόμισε στη Λευκωσία. Εδώ, σε μικρή ηλικία με μια φιγούρα θεάτρου σκιών στο χέρι | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ από την έκδοση «Θεατρικό Ημερολόγιο 2013, Εύης Γαβριηλίδης» της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού/Παραχώρηση από το Προσωπικό Αρχείο Εύη Γαβριηλίδη.


evis5
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ από την έκδοση «Θεατρικό Ημερολόγιο 2013, Εύης Γαβριηλίδης» της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού/Παραχώρηση από το Προσωπικό Αρχείο Εύη Γαβριηλίδη.


EVIS2


Εύης Γαβριηλίδης [αριστερά] και Μίνως Αργυράκης, ο οποίος επιμελήθηκε τα σκηνικά και κοστούμια, στην τηλεοπτική «Σαμία», που μεταδόθηκε σε πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική παρουσίαση από το ΡΙΚ το 1972. Σκηνικά της παραγωγής παρουσιάζονται στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ από την έκδοση «Θεατρικό Ημερολόγιο 2013, Εύης Γαβριηλίδης» της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού


EVIS3


evis4

Ο Εύης Γαβριηλίδης γνώρισε την ηθοποιό Τζένη Γαϊτανοπούλου όταν εργαζόταν στο ΡΙΚ ως σκηνοθέτης. Έκτοτε με τη μεγάλη κυρία του θεάτρου υπήρξαν συνοδοιπόροι στο θέατρο και στη ζωή | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την έκδοση «Θεατρικό Ημερολόγιο 2013, Εύης Γαβριηλίδης» της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού/Παραχώρηση από το Προσωπικό Αρχείο Εύη Γαβριηλίδη.


evis_gavrielides_epidauros2013_tzeni_gaitanopoulou
Επίδαυρος 2013, με την Τζένη Γαϊτανοπούλου | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΘΟΚ


evis_samia1993
Ο Εύης Γαβριηλίδης, όρθιος τέταρτος από αριστερά, με τους ηθοποιούς του ΘΟΚ και τον ποιητή/μεταφραστή Γιάννη Βαρβέρη [κάτω τέταρτος από αριστερά], στην παρουσίαση της θε
ατρικής «Σαμίας» του 1993, μιας παραγωγής που αποδείχθηκε εμβληματική και πέρασε στην ιστορία τόσο του ΘΟΚ όσο και του Φεστιβάλ της Επιδαύρου, όπου παρουσιάστηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.


evis_gavriilides_PLOUTOS
Μετά από μεγάλη αποχή από το θέατρο ως ηθοποιός, ο Εύης Γαβριηλίδης επέστρεψε στο σανίδι το 2000 στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου. Ο ίδιος ο Γαβριηλίδης σκηνοθέτησε αρκετές παραγωγές στο ΚΘΒΕ. 


evis_epitrepontes_thoc

Ήταν γνωστή η αγάπη του Εύη Γαβριηλίδη για τα έργα του Μενάνδρου και πρόσφερε τολμηρές αλλά ουσιαστικές διασκευές του σπανίως παρουσιαζόμενου αρχαίου ποιητή, εκπροσώπου της Νέας Κωμωδίας. Μια από τις προτάσεις του Εύη Γαβριηλίδη ήταν με τους «Επιτρέποντες» [2003], άλλη μια σπουδαία παραγωγή που έφερε τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τις σκηνοθετικές του δουλειές πάνω σε αρχαίες κωμωδίες: πληθωρικές, ευφάνταστες, καινοτόμες | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΚ


evis_enasomiros
Πριν την αναβίωση της «Σαμίας» το 2013, με την οποία εγκαινιάστηκε το κτήριο του Θεάτρου ΘΟΚ, τελευταία σκηνοθετική δουλειά του Εύη Γαβριηλίδη στον οργανισμό ήταν για το έργο «Ένας Όμηρος» [2008] | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΚ


evis_gavrielides_epidauros2013
Επίδαυρος, 2013, παρουσίαση της παραγωγής του ΘΟΚ «Σαμία», σε σκηνοθεσία του ιδίου. Πίσω του ο Διαγόρας Χρονόπουλος με τον οποίο συνεργάστηκαν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Χρονόπουλος απεβίωσε στις 10 Μαρτίου 2015 ύστερα από μάχη με την επάρατη νόσο.  | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΙΗΤΗ


©ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ