Την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας άφησε ο Γιάννης Μεντώνης, ο διάσημος «Φιρφιρής» του ομώνυμου ρόλου στη σειρά «Κατωθκιόν της Μαδαρής».
Ο γνωστός ηθοποιός, με καταγωγή από την Αμμόχωστο και τη Χίο, υπήρξε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στην κυπριακή τηλεόραση, με αξιοπρόσεκτη αποδοχή από το κοινό. Τον Γιάννη Μεντώνη ταλαιπωρούσαν πολλά προβλήματα υγείας εδώ και χρόνια.
Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 4 Ιουνίου στις 14:00 από την εκκλησία Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο.
Πολεμιστής του θεάτρου
«Πολέμησε μέχρι το τέλος για τη ζωή του, όπως πολέμησε το ’74 για την πατρίδα και για τα ορφανά του πολέμου για τόσα χρόνια μετά τον πόλεμο. Επίσης ήταν πολεμιστής για την τέχνη του, το θέατρο που τόσο πολύ αγαπούσε και που αγαπήθηκε μέσω αυτού», ανέφερε ο γιος του Γιάννη Μεντώνη, Πέτρος, στην προσωπική του σελίδα στο fb για τον πατέρα του.
Επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Γ. Μεντώνη, ο γιος του ανέφερε ακόμη: «Θα είσαι πάντα στην καρδιά μας, στην ψυχή μας, και θα περάσουμε και στα παιδιά μας όλα αυτά που μας δίδαξες τόσα χρόνια: την αγάπη, τη συμπόνια και συμπαράσταση προς τον συνάνθρωπό μας, την καλοσύνη, την ειλικρίνεια, τον σεβασμό προς τα θεία και ό,τι άλλο καλό μάς έχεις δώσει. Πάντα θα σ’αγαπάμε, πάντα».
Στον θάνατο του Γιάννη Μεντώνη αντέδρασε και ο ηθοποιός Κώστας Σχινιού, ο οποίος λίγο καιρό προηγουμένως είχε ενημερώσει μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Γ. Μεντώνης. Χθες, ο Κ. Σχινιού έγραψε στο fb μεταξύ άλλων: «Άλλος ένας ηθοποιός μας πάει για να μεγαλώσει τον θίασο στη γειτονιά των ΑΓΓΕΛΩΝ».
Ποιος ήταν
Ο Γιάννης Μεντώνης σπούδασε στην Royal Academy of Dramatic Art στο Λονδίνο το 1960. Επιστρέφοντας στην Κύπρο προσελήφθη στο θεατρικό σχήμα ΕΘΟΣ, το θέατρο της ΣΕΚ. Το πρώτο του έργο είναι το «Πυγμαλίων και Γαλάτεια» του Πάνου Ιωαννίδη σε σκηνοθεσία του ιδίου.
Εκεί γνώρισε τον αείμνηστο Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, ο οποίος σκηνοθετούσε το «Βοσκαρέτιν» του Μιχάλη Κυριακίδη το 1965 και το «Κορίτσι με το κορδελάκι» του Νότη Περγιάλη το 1966. Συνεργάστηκε με το ΕΘΟΣ και στις επιθεωρήσεις «Βουράτε πριν να λείψει», «Εδώ Μπαϋράκ» και άλλες. Έπειτα μεταφέρθηκε στον «Θίασο Γέλιου» στην επιθεώρηση «Ο παπάς κρατεί τ’ ασσιήν» του Δημήτρη Παπαδημήτρη. Σε αναζήτηση χρημάτων για να ζήσει την οικογένειά του, έκανε διάφορες δουλειές εκτός θεατρικού χώρου. Ασχολήθηκε, μάλιστα, και με τη δημοσιογραφία για ένα διάστημα, εκδίδοντας την εβδομαδιαία «Καλλιτεχνική Επιθεώρηση» και το περιοδικό «Θέατρο και Κινηματογράφος».
Η καταξίωση ήρθε με τη συμμετοχή του στην πρώτη τηλεοπτική σειρά του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), την περίφημη «Κατωθκιόν της Μαδαρής». Σε σκηνοθεσία Βλ. Καυκαρίδη και κείμενα Μιχάλη Πιτσιλλίδη, ο Γιάννης Μεντώνης θα αποκτούσε σε αυτή τη σειρά τον ρόλο για τον οποίο πέρασε, πια, στην ιστορία: αυτόν του Φιρφιρή, ο οποίος βρισκόταν σε κάθε επεισόδιο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μαζί με την αγαπημένη του «Πομιλορού» (Δέσπω Φαρμακαλίδου).
Εκμεταλλευόμενος την επιτυχία του Φιρφιρή, ο Γιάννης Μεντώνης υιοθέτησε τον χαρακτήρα και σε άλλες συνεργασίες: με τον Διογένη Ηροδότου, έναν από τους ιδιοκτήτες των μεγάλων κινηματογραφικών αιθουσών στην Κύπρο (Οθέλλος, ΡΙΟ), δημιούργησαν μια σειρά από κινηματογραφικά σκετς.
Ο Φιρφιρής έφτασε μέχρι και την Αθήνα, γυρίζοντας στην ελληνική πρωτεύουσα την ταινία «Ο Φιρφιρής στην Αθήνα», έχοντας πάντα στο πλευρό του τη Δ. Φαρμακαλίδου. Ο Φιρφιρής έγινε και θίασος όπου ανεβάστηκαν επιθεωρήσεις όπως «Βάστα τον πούντον σου Παπά» του Σώτου Ορείτη, «Μεσ’ την καρκιάν της Μαδαρής» του Πετρασίτη, «Αχ Αράφατ» του Σώτου Ορείτη και άλλες.
Αλλά και εκτός του χώρου που αγάπησε ο ίδιος και αγαπήθηκε από το ευρύ κυπριακό κοινό, ο Γιάννης Μεντώνης έκανε βήματα και προς άλλες κατευθύνσεις: δημιούργησε τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό Λευκωσία και υπήρξε ένας από τους συνιδρυτές του Fred TV στη Λάρνακα, το αρχείο του οποίου αγοράστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα. Δημιούργησε, επίσης, τα Mendonis Studios όπου γυρίστηκαν κάποιες ταινίες, γραμμένες κυρίως από τον ίδιο σε συνεργασία με τρίτους, για τον χαρακτήρα του Φιρφιρή.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τρεις μοναδικές μορφές του κυπριακού θεάτρου: από αριστερά, Σωτήρης Μουστάκας, Ολγα Ποταμίτου, Γιάννης Μεντώνης
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.