Ανοιχτή επιστολή με θέμα τις προτεινόμενες αλλαγές των θεσμικών πλαισίων από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και τον αντίκτυπό τους στο θεατρικό γίγνεσθαι του τόπου απέστειλε το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου [ΚΚΔΙΘ].
Η επιστολή απευθύνεται στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και στον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι το ΚΚΔΙΘ -στόχος του οποίου είναι η προαγωγή της κυπριακής δημιουργίας ως μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτισμικού πεδίου- «παρακολουθεί με ανησυχία τον τελευταίο μήνα τις ραγδαίες εξελίξεις και τις αλλαγές που προωθούνται άμεσα προς εφαρμογήν στα Θεατρικά πράγματα του τόπου, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις και αποφάσεις του Δ.Σ. του ΘΟΚ.»
Σύμφωνα με το ΚΚΔΙΘ, «τα θέματα που προκύπτουν από τις προτεινόμενες αλλαγές και αποφάσεις, αφορούν και επηρεάζουν όλο το φάσμα του Κυπριακού Θεάτρου, ενώ τίθενται από τον ΘΟΚ σε άμεση εφαρμογή».
Το ΚΚΔΙΘ επικεντρώνεται σε πέντε παραμέτρους που θεωρεί εξαιρετικά σοβαρές καθώς χρήζουν άμεσης διερεύνησης και δράσης εκ μέρους της Πολιτείας
Η κατάργηση του εργασιακού καθεστώτος και η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης και εργοδότησης των ηθοποιών στον ΘΟΚ.
Ο ριζικός επανακαθορισμός των όρων και κριτηρίων χρηματοδότησης ανεξάρτητων Θεατρικών Σχημάτων και Ομάδων μέσα από το νέο σχέδιο επιχορηγήσεων Θεατρικής Δημιουργίας «ΘΥΜΕΛΗ».
Ο καταρτισμός του φετινού ρεπερτορίου του ΘΟΚ και η θέση του Κυπριακού θεατρικού έργου σ’ αυτό.
Η μετάκληση σκηνοθετών από το εξωτερικό στον Κρατικό Θεατρικό Φορέα για τις ανάγκες του ρεπερτορίου, σε σχέση με την εργοδότηση σκηνοθετών με έδρα την Κύπρο.
Η θέση που παίρνει η Πολιτεία απέναντι στα Θεατρικά πράγματα του τόπου.
Αναφέρεται στην επιστολή:
«Η βασικότερη ανησυχία μας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΘΟΚ ενήργησε μονομερώς, σε ό,τι αφορά την αλλαγή πλαισίων και στις δύο περιπτώσεις (σημεία 1 και 2), χωρίς να δώσει την ευκαιρία για διάλογο στους καλλιτέχνες / δημιουργούς, οι οποίοι και επηρεάζονται άμεσα από τις εν λόγω αποφάσεις.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την αλλαγή του τρόπου εργοδότησης των ηθοποιών του, ο ΘΟΚ προχώρησε στην κατάργηση του υφιστάμενου σχεδίου, χωρίς να προηγηθεί ΚΑΝΕΝΑΣ διάλογος με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων, και το σημαντικότερο, χωρίς να προτείνει ΚΑΝΕΝΑ συγκεκριμένο πλαίσιο σε ό,τι αφορά το εργασιακό καθεστώς, τα δικαιώματα και τους όρους εργασίας στην θέση του υφιστάμενου πλαισίου εργοδότησης, αφήνοντας στην ουσία εκτεθειμένους τους υποψήφιους συνεργάτες ηθοποιούς, οι οποίοι παρότι διεκδικούν εργασία μέσω ακροάσεων ή απευθείας αναθέσεων, δε γνωρίζουν Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ για τον τρόπο με τον οποίο θα εργοδοτηθούν.
Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός ότι το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος εργοδότησης των ηθοποιών, τέθηκε ενώπιον των εμπλεκομένων ΜΕΤΑ την εξαγγελία του από την επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, του σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ, δόθηκε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα μόλις ΔΕΚΑΤΕΣΣΑΡΩΝ ημερών στα ανεξάρτητα θεατρικά σχήματα και ομάδες για υποβολή παρατηρήσεων επί του ήδη διαμορφωμένου σχεδίου, χωρίς να προηγηθεί κανενός είδους διάλογος μαζί τους, με κίνδυνο, μερικά από τα επιχορηγούμενα θέατρα, μετά και την εξέλιξη αυτή, να κινδυνεύουν άμεσα να κλείσουν.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του Οργανισμού για την νέα θεατρική χρονιά, ο ΘΟΚ για άλλη μια φορά (με εξαίρεση την περσινή χρονιά), εκδηλώνει την πλήρη απαξίωσή του προς το Κυπριακό Θεατρικό έργο, με τη μη συμπερίληψη στο φετινό ρεπερτόριο -έστω και ενός- από την πληθώρα σύγχρονων έργων που γράφτηκαν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τόσο από νέους όσο και από παλαιότερους εκπροσώπους δημιουργικής γραφής στην Κύπρο. Αγνοώντας κατ’ επέκτασην, το γεγονός ότι ένας τόπος διαμορφώνει πολιτισμό, όχι μόνο μέσα από υιοθεσίες και δάνεια από τον έξω κόσμο, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα γεωγραφικά απομονωμένο νησί, μα και μέσα από την καλλιέργεια και ανάπτυξη της «φωνής» των ανθρώπων που ζουν, υπάρχουν και δημιουργούν στην καρδιά και στον πυρήνα της κοινωνίας τους, ως άμεσοι εκφραστές της καθημερινότητας και των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία, τον παλμό της οποίας καταγράφουν καθημερινά. Έτσι διαμορφώνονται οι ισχυρές πολιτισμικές ταυτότητες, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου, χωρίς να ισοπεδωθούν από την παγκοσμιοποίηση και χωρίς να θυματοποιούνται από τον επαρχιωτισμό και την ξενομανία των εκάστοτε ιθυνόντων.
Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΨΗ | Κυπριακό θεατρικό έργο στον ΘΟΚ, του Αντώνη Γεωργίου