Παράθυρο logo
Απάντηση ΘΟΚ στην ανοιχτή επιστολή του ΚΚΔΙΘ
Δημοσιεύθηκε 25.06.2015
Απάντηση ΘΟΚ στην ανοιχτή επιστολή του ΚΚΔΙΘ

Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή / υπόμνημα του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου έστειλε την Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, εκφράζοντας «μεγάλη λύπη και έκπληξη» σχετικά με τις «ανυπόστατες και αυθαίρετες κατηγορίες εναντίον του».


Στην απάντησή του, το δ.σ. του ΘΟΚ παρατηρεί τα εξής:




  • Για το εργασιακό καθεστώς των ηθοποιών




«Σε πλήρη αντίθεση με όσα το ΚΚΔΙΘ ισχυρίζεται, ο Οργανισμός ποσώς δεν κατήργησε το εργασιακό καθεστώς των ηθοποιών. Τόσο η νομοθεσία όσο και οι συλλογικές συμβάσεις παρέχουν στον Οργανισμό τη δυνατότητα να επιλέγει να εργοδοτεί ηθοποιούς είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είτε ανά παραγωγή. Επειδή βέβαια για πολλά χρόνια οι ηθοποιοί στον ΘΟΚ εργοδοτούντο στη βάση ετήσιων συμβολαίων, ο Οργανισμός πρόκειται να αποζημιώσει και τους 24 ηθοποιούς που απασχολούσε φέτος με βάση τις πρόνοιες των εν ισχύ συλλογικών συμβάσεων. Περαιτέρω, και πάλι αντίθετα με τους ισχυρισμούς του ΚΚΔΙΘ, ο ΘΟΚ ενημέρωσε από την αρχή της διαδικασίας τα σωματεία των ηθοποιών και πρέπει να τονισθεί ότι η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου με επιστολή της ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2015, ενημέρωσε επίσημα τον Οργανισμό ότι αποδέχεται την μετατροπή των ετήσιων συμβολαίων σε συμβόλαια ανά παραγωγή. Όσον αφορά δε τα μέλη του 24μελούς θιάσου του ΘΟΚ, αυτά ενημερώθηκαν προσωπικά από τον Πρόεδρο του ΔΣ σε κατ' ιδίαν συνάντηση και πριν την δημοσίευση της ανακοίνωσης από την ιστοσελίδα του Οργανισμού όπως το ΚΚΔΙΘ λανθασμένα διατείνεται.


Το σημαντικότερο όμως, και αυτό που θα έπρεπε να χαροποιεί αντί να εξοργίζει το ΔΣ του ΚΚΔΙΘ, το οποίο χρήζει τον εαυτό του ως τον θεματοφύλακα του «θεατρικού γίγνεσθαι» του τόπου και που αποτελείται κυρίως από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, θεατρικούς συγγραφείς, χορογράφους, εικαστικούς και επικεφαλής θεάτρων, είναι ότι το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποιεί αυτήν την καινοτόμο αλλαγή στη διαδικασία πρόσληψης των ηθοποιών πρώτιστα για την βελτίωση του καλλιτεχνικού θεατρικού αποτελέσματος, δίνοντας την δυνατότητα στον σκηνοθέτη κάθε παραγωγής να επιλέγει το καλλιτεχνικό δυναμικό που αυτός/αυτή επιθυμεί.


Ταυτόχρονα όμως, ο Οργανισμός δίνει την ευκαιρία σε πολλές δεκάδες ταλαντούχους ηθοποιούς, παλιούς και νέους, να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους σε σωστές και γόνιμες συνθήκες εργασίας, που μπορεί κυρίως ο ΘΟΚ να προσφέρει στον τόπο μας και που αυτή την στιγμή και εν μέσω της δεινής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας παραμένουν άνεργοι.


Πρέπει επίσης να τονισθεί πως το παρόν δ.σ. εφαρμόζει μια παλιότερη ειλημμένη απόφαση του δ.σ. του Οργανισμού για το εν λόγω θέμα (2011) και η οποία για οικονομικούς και μόνο λόγους δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί από τότε.»





  • Για την απουσία Κυπριακού έργου από το ρεπερτόριο ΘΟΚ




«Αντιπαρερχόμενο τα ειρωνικά και εξόχως προσβλητικά σχόλια περί επαρχιωτισμού, ξενομανίας και άλλα, το ΔΣ του ΘΟΚ θα ήθελε να σημειώσει ότι το ΚΚΔΙΘ γνωρίζει πολύ καλά πως ο ΘΟΚ όχι μόνο δεν απαξιώνει αλλά στηρίζει ουσιαστικά το κυπριακό έργο με πάρα πολλούς τρόπους. Μάλιστα, ένας από αυτούς είναι και το πρόγραμμα PLAY, μια κοινή προσπάθεια ΘΟΚ και Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για προώθηση της Κυπριακής θεατρικής γραφής. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πέρσι ο ΘΟΚ ανέβασε τρία έργα PLAY και επιχορήγησε το ανέβασμα άλλων έξι από άλλους θιάσους. Και όλα αυτά πέραν των οικονομικών κινήτρων που διαχρονικά ο ΘΟΚ παρέχει σε συγγραφείς και ανεξάρτητους θιάσους για το ανέβασμα Κυπριακών Έργων.


Η Καλλιτεχνική Επιτροπή του ΘΟΚ, η κατά νόμο αρμόδια να συμβουλεύει το ΔΣ για το ρεπερτόριο του Οργανισμού, ουδόλως περιφρονεί τα κυπριακά έργα αλλά τουναντίον μελετά επισταμένα οτιδήποτε σταλεί από Κύπριους συγγραφείς. Το γεγονός ότι το Κρατικό Θέατρο, για μία σειρά από λόγους, δεν συμπεριέλαβε στο φετινό του ρεπερτόριο Κυπριακό έργο, ουδόλως ισοδυναμεί με απαξίωση.»




  • Για τη συμμετοχή Κύπριων δημιουργών στο ρεπερτόριο




«Αναφορικά με τους Κύπριους δημιουργούς και επαγγελματίες του θεάτρου που δεν είναι μόνο σκηνοθέτες αλλά και σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, χορογράφοι και πολλοί άλλοι, αυτοί είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Κύπριοι δημιουργοί. Από την μέρα μάλιστα που ανέλαβε το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο, έδωσε άμεσα βήμα έκφρασης στη νέα γενιά των ταλαντούχων Κύπριων δημιουργών. Διαχρονικά βέβαια και από την ίδρυσή του το 1970, ο ΘΟΚ καλεί επίσης νια συνεργασία αξιόλογους συνεργάτες από τον ελλαδικό και τον διεθνή χώρο συμβάλλοντας έτσι στην γνωριμία του κυπριακού κοινού με διεθνείς τάσεις και ρεύματα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την περαιτέρω ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης στην Κύπρο».


 


  • Για το προτεινόμενο σχέδιο «Θυμέλη»




«Όσο δε αφορά το προτεινόμενο σχέδιο επιχορηγήσεων «Θυμέλη» και το θέμα της έλλειψης διαβούλευσης, το ΔΣ υπενθυμίζει ότι η διαδικασία για την τροποποίηση και τη δημιουργία νέου πλαισίου επιχορηγήσεων άρχισε εδώ και πέντε περίπου χρόνια.


Τον Οκτώβριο του 2011 τα θέατρα κλήθηκαν σε δημόσια διαβούλευση στην οποία κατέθεσαν τις θέσεις τους και τα προβλήματα που εντόπιζαν σε σχέση με τα υφιστάμενα σχέδια επιχορηγήσεων. Η καταγραφή αυτών των θέσεων αποτέλεσε και την αρχή μιας μακράς διαδικασίας επεξεργασίας, την οποία προφανώς αγνοεί το ΚΚΔΙΘ.


Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι κάθε άλλο παρά μονομερής εφαρμογή επιχειρήθηκε όπως εσφαλμένα και αβάσιμα ισχυρίζεται το ΚΚΔΙΘ, εφόσον το σχέδιο χορηγιών που ετοιμάστηκε και προτείνεται από τον ΘΟΚ δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια γραπτή διαβούλευση, ώστε αυτή - ως πρώτο στάδιο καταγραφής αντιδράσεων - να είναι πιο εποικοδομητική.


Το ΔΣ ουδέποτε αρνήθηκε τον διάλογο, αντίθετα μάλιστα και με πλήρη διαφάνεια, κατέθεσε δημόσια τις απόψεις του για την προτεινόμενη αλλαγή, αναμένοντας τις γραπτές και εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων με σκοπό να τις αξιολογήσει και να τις λάβει σοβαρά υπόψη. Ο δημόσιος αυτός διάλογος συνεχίζεται με στόχο τον σχεδιασμό ενός όσο το δυνατόν πιο δίκαιου σχεδίου επιχορηγήσεων.


Το ΔΣ του ΘΟΚ όμως θα ήθελε να διασαφηνίσει ότι κατά την διάρκεια της θητείας του δεν προτίθεται να ακολουθήσει τακτικές αποφυγής τομών που ήταν και είναι επιβεβλημένες εδώ και χρόνια. Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα και το έργο των ελευθέρων θεάτρων, την παροχή μιας αναγκαίας μεταβατικής περιόδου και την σταθερή επικέντρωση στην συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας του θεατρικού έργου, το ΔΣ του ΘΟΚ δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να κρύψει τα όποια προβλήματα και στρεβλώσεις κάτω από το χαλί αλλά τουναντίον παραμένει προσηλωμένο στον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό των πρακτικών και διαδικασιών με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Κυπριακού θεάτρου εν γένει.»




  • Για την ικανότητα των μελών του δ.σ.




«Επειδή το ΚΚΔΙΘ εκφράζει εν κατακλείδι αμφιβολίες για την ικανότητα των μελών του ΔΣ του ΘΟΚ και τη γνώση τους αναφορικά με τα θεατρικά πράγματα του τόπου, αφήνοντας μάλιστα σαφώς να εννοηθεί ότι το Συμβούλιο δρα με αλλότρια συμφέροντα στην απουσία ελέγχου και ενάντια στο καλό του Κυπριακού Θεάτρου και των δημιουργών του, το ΔΣ του ΘΟΚ θα ήθελε να τονίσει εμφαντικά ότι τα μέλη του ΔΣ του ΘΟΚ διορίζονται απευθείας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι όροι δε εντολής του διορισμού τους από αυτόν ήταν και παραμένουν ο εκσυγχρονισμός και ο εξορθολογισμός του Οργανισμού, τους οποίους υπηρετεί πιστά και απόλυτα, ακολουθώντας κατά γράμμα και τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Κατανοούμε βέβαια ότι μέλη του ΔΣ του ΚΚΔΙΘ ανήκουν σε επηρεαζόμενα από την αλλαγή των σχεδίων επιχορηγήσεων θέατρα, αυτό όμως δεν θα έπρεπε να επηρεάζει τις δημόσιες τοποθετήσεις του ΚΚΔΙΘ σε σχέση με το καλό του Κυπριακού Θεάτρου.»




  • Καταληκτικά




«Το ΔΣ του ΘΟΚ θλίβεται πραγματικά για το ύφος και το ήθος της ανοικτής επιστολής / υπόμνημα με θέμα το «θεατρικό γίγνεσθαι» του τόπου και την απουσία θεατρικής πολιτικής στην Κύπρο και διερωτάται αν πραγματικά αυτή η επιστολή συνάδει με τους στόχους του ΚΚΔΙΘ και αν συμβάλλει δημιουργικά και ουσιαστικά στην επίλυση των μεγάλων και σοβαρών προβλημάτων που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ταλανίζουν το Κυπριακό Θέατρο. Θεωρεί επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι το ΚΚΔΙΘ, στενός συνεργάτης του ΘΟΚ, επέλεξε ως μέσον έκφρασης την οδό της δημόσιας αντιπαράθεσης με αδικαιολόγητους, αβάσιμους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και ισχυρισμούς, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη προσπάθεια για συνάντηση με τον ΘΟΚ προς συζήτηση όλων των θεμάτων που επικαλείται.»


Η επιστολή κοινοποιείται στον Πρόεδρο της ΚΔ, στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στους αρχηγούς ή εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων, στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, στον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στον πρόεδρο και τα μέλη του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.