Συνέχεια στο πετυχημένο πρόγραμμα PLAY για την ανάπτυξη της κυπριακής θεατρικής γραφής, δίνει το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου [ΚΚΔΙΘ], προκηρύσσοντας την τρίτη διοργάνωσή του.
Το ΚΚΔΙΘ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή καινούριων θεατρικών έργων κυπριακής γραφής, φέρνοντας κοντά συγγραφείς και πρακτικούς του θεάτρου με στόχο τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για ανάπτυξη της θεατρικής γραφής στην Κύπρο.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν θεατρικά έργα μέχρι και την 15η Μαρτίου 2016.
«Η εδραίωση του Προγράμματος PLAY μέσα από την τρίτη διοργάνωση, αποτελεί αφετηρία ενός θεσμού που αναδεικνύει τη βιωσιμότητα τέτοιων καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Κυπριακά θεατρικά έργα και Κύπριοι θεατρικοί συγγραφείς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το Πρόγραμμα PLAY, με τις δύο επιτυχείς διοργανώσεις που προηγήθηκαν, έστρεψε τους προβολείς σε αυτούς και δημιούργησε το πεδίο ανάδειξης και προώθησής τους. Την ίδια στιγμή, ενδυνάμωσε τους δεσμούς μεταξύ της κυπριακής θεατρικής παραγωγής και της συγγραφικής κοινότητας.
Μέσα από το Πρόγραμμα PLAY ON!, που έχει το διπλό στόχο της ανάδειξης θεατρικών συγγραφέων, αλλά και της ευαισθητοποίησης των παραγωγών της θεατρικής πράξης, επιχειρείται μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση του Κυπριακού θεατρικού έργου με τη στήριξη της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας, την ανάπτυξη και ενθάρρυνση της ντόπιας δημιουργίας και τη διαμόρφωση μιας κυπριακής ταυτότητας στη θεατρική γραφή.»
Η διαδικασία
Τα έργα που θα αποσταλούν θα μελετηθούν από ομάδα συμβούλων επεξεργασίας, αποτελούμενη από επαγγελματίες του θεάτρου και σε πρώτη φάση θα δοθούν αναλυτικά σχόλια για τον καθένα στο συγγραφέα, προκειμένου οι συγγραφείς να επανεξετάσουν τον τρόπο γραφής τους.
Την ομάδα συμβούλων επεξεργασίας κειμένου της τρίτης διοργάνωσης θα απαρτίζουν οι: Λέα Μαλένη, Αλεξία Παπαλαζάρου, Μαγδαλένα Ζήρα, Λέανδρος Ταλιώτης, Αθηνά Κάσιου, Ευριπίδης Δίκαιος.
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα επιλεγεί μικρός αριθμός έργων για να τύχουν ανάγνωσης ή/και περαιτέρω επεξεργασίας με τη βοήθεια των συμβούλων επεξεργασίας κειμένου. Προτεραιότητα για συμμετοχή σε αυτή τη φάση θα δοθεί σε έργα συγγραφέων που δεν έλαβαν μέρος στη φάση επεξεργασίας της πρώτης και της δεύτερης διοργάνωσης του PLAY.
Η διαδικασία επεξεργασίας των έργων θα περιλαμβάνει τακτική συνεργασία του συγγραφέα με το σύμβουλό του αλλά και «κλειστά» αναλόγια με ηθοποιούς (τα όποια θα διοργανωθούν πριν την παρουσίαση των έργων στο κοινό μέσα από το Θεατρικό Αναλόγιο), στα οποία ο συγγραφέας θα έχει την ευκαιρία να ακούσει το έργο, καθώς και σχόλια από τους παρευρισκόμενους.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις σκηνοθετημένες αναγνώσεις των έργων που θα ολοκληρωθούν, μέσα από τη διαδικασία επεξεργασίας. Την παρουσίαση των έργων σε σκηνοθετημένο αναλόγιο θα αναλάβουν άνθρωποι του θεάτρου και θεατρικά σχήματα/ομάδες της Κύπρου.
Τη συντονιστική επιτροπή του Προγράμματος θα απαρτίζουν οι: Μηνάς Τίγκιλης, Σκηνοθέτης, Θεατρολόγος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, Χρίστος Γεωργίου, Θεατρολόγος, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΚΔΙΘ και ένας εκπρόσωπος των σύμβουλων επεξεργασίας κειμένου.
Οι συμμετέχοντες (Κύπριοι ή/και δημιουργοί που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο) θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά ένα μόνο θεατρικό τους έργο, ως ακολούθως:
Μονόπρακτο ή όχι, στην πανελλήνια δημοτική ή το κυπριακό ιδίωμα.
Το δείγμα γραφής θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο ή να αποτελεί ουσιαστικό μέρος ενός έργου που δεν έχει ολοκληρωθεί, όχι κάτω των δέκα σελίδων σε έκταση.
Καινούργιο έργο, που δεν έχει δηλαδή παρουσιαστεί επί σκηνής ή εκδοθεί.
Θεατρικά έργα μόνο, όχι κείμενα που γράφτηκαν για σχολικές εκδηλώσεις, ραδιοφωνική μετάδοση ή άλλες δραστηριότητες.
Το κείμενο θα πρέπει είναι γραμμένο σε σελίδα Α4 (210x297mm), γραμματοσειρά Arial με μέγεθος 12, πεζοκεφαλαία και διάστημα γραμμών 1.5.
Απαραίτητη η συμπερίληψη των πιο κάτω στοιχείων:
• Τίτλος έργου
• Όνομα συγγραφέα και στοιχεία επικοινωνίας (e-mail και τηλέφωνο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, έστω κι αν υποβληθεί το έργο με ψευδώνυμο)
• Πρόσωπα του έργου
• Αριθμός αντρικών, γυναικείων, άλλων ρόλων ξεχωριστά, με τις ηλικίες ή άλλη περιγραφή
• Περίληψη έργου (έως 200 λέξεις)
• Βιογραφικό σημείωμα συγγραφέα (έως 250 λέξεις)