Οι επτά του Μουσείου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.2.2017

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως


Χωρίς σούπερ σταρ αρχιτέκτονες και κυπριακά αρχιτεκτονικά γραφεία στη λίστα, ανακοινώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου οι επτά αρχιτέκτονες που προχωρούν στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για το Κυπριακό Μουσείο.


Επτά αρχιτεκτονικές προτάσεις με επτά διαφορετικές προσεγγίσεις επιλέχθηκαν για τη δεύτερη φάση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το νέο Κυπριακό Μουσείο, το οποίο θα ανεγερθεί στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, έναντι της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι αρχιτέκτονες/αρχιτεκτονικά γραφεία που έχουν επιλεγεί ανακοινώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού και γενικό διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέκο Μιχαηλίδη. Οι επτά προτάσεις ξεχώρισαν μέσα από συνολικά 129 προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Κύπρο και το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά θα προχωρούσαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οκτώ προτάσεις.


Νικητές τον Μάιο


Τρεις προτάσεις από την Ελλάδα, δύο από την Ισπανία, μία από την Πορτογαλία και μία από τον Λίβανο, επομένως καμία από την Κύπρο, είναι αυτές που έχουν επιλεγεί και προχωρούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχιτέκτονες καλούνται να υποβάλουν αναλυτικά σχέδια για την υλοποίηση των προτάσεών τους, με ημερομηνία παράδοσης τη 12η Μαΐου. Οι τελικές προτάσεις θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή, η οποία μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της και να ανακοινώσει τον νικητή του διεθνούς διαγωνισμού. Τα χρηματικά βραβεία για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και οι αμοιβές των επτά επιτυχόντων διαγωνιζόμενων αρχιτεκτόνων στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού έχουν ως ακολούθως:


πρώτο βραβείο 100.000 ευρώ
δεύτερο βραβείο 70.000 ευρώ
τρίτο βραβείο 40.000 ευρώ
Αμοιβή συμμετεχόντων στο δεύτερο στάδιο 7 Χ 25.000 ευρώ


Ποιοι είναι


Αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών προσεγγίσεων, τα αρχιτεκτονικά γραφεία που έχουν επιλεγεί είναι:


* Δημήτρης Θωμόπουλος / Ελλάδα: ο Δημήτρης Θωμόπουλος είναι ο επικεφαλής ομάδας αρχιτεκτόνων που εργάστηκαν πάνω στην πρόταση για το Κυπριακό Μουσείο. Αυτή την ομάδα αποτελούν οι Μίνα Ρούσου, Μαριάννα Λιζάρδου και Κατερίνα Μπαλή, με συνεργάτιδα τη Δέσποινα Κυριάκου. Ο Θωμόπουλος διδάσκει Αρχιτεκτονική Σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία. Το αρχιτεκτονικό του γραφείο έχει τη βάση του στην Ελλάδα.


* Gilbartolome Architectural Design Workshop SL / Ισπανία: οι νεαροί Pablo Gil Martinez και Jaime Bartolome Yllera είναι οι διευθυντές του αρχιτεκτονικού γραφείου που έχει τη βάση του στη Μαδρίτη. Οι δύο αρχιτέκτονες σχεδιάζουν φουτουριστικά κτήρια, ενώ αυτή τη στιγμή υλοποιείται η πρότασή τους για την επέκταση του αεροδρομίου στη Λαχόρη (Πακιστάν).


* Paul Kaloustian / Λίβανος: Ο Paul Kaloustian άνοιξε το γραφείο του στη Βηρυτό το 2006. Η προσέγγισή του είναι μινιμαλιστική, με μια διάθεση συνύπαρξης με το περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται τα κτήριά του. Η αρχιτεκτονική του παρουσία, είτε μέσω έργων είτε μέσω εκθέσεων, εκτείνεται από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Αρμενία, το Λονδίνο και αλλού.


* Pedro Pitarch Alonso / Ισπανία: ο Ισπανός αρχιτέκτονας Pedro Pitarch Alonso είναι μόλις 28 χρονών. Είναι επίσης συνθέτης σύγχρονης μουσικής. Ζει και εργάζεται στη Μαδρίτη προσεγγίζοντας διεπιστημονικά την αρχιτεκτονική και συσχετίζοντάς τη με την κοινωνία και τον σύγχρονο πολιτισμό.


* Site Specific, Arquitectura and Manuel Aires Mateus / Πορτογαλία: οι αρχιτέκτονες Patricia Marques και Paulo Costa είναι πίσω από το γραφείο Site Specific Arquitectura που ίδρυσαν το 2010 στη Λισαβόνα. Για την πρότασή του για το Κυπριακό Μουσείο συνεργάστηκαν με τον Manuel Aires Mateus, ο οποίος το 2010 εκπροσώπησε την Πορτογαλία στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, αλλά και με τον μουσειολόγο Fernando Antοnio Baptista Pereira.


* Θεώνη Ξάνθη / Ελλάδα: η Θεώνη Ξάνθη και ο Θοδωρής Ανδρουλάκης είναι οι αρχιτέκτονες που συνυπογράφουν την πρόταση για το Κυπριακό Μουσείο με ομάδα τριών μελετητών και επτά συνεργατών. Το αρχιτεκτονικό τους γραφείο έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο, με πιο πρόσφατα το κτήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου (3ο βραβείο) και το Πάρκο Αναψυχής και Μουσειακό Χώρο Αγροτικής Κληρονομιάς στην Επταγώνια (3ο βραβείο).


* Γιάννης Κίζης, Γραφείο Κίζη / Ελλάδα: οι Γιάννης και Κωνσταντής Κίζης άνοιξαν το αρχιτεκτονικό Γραφείο Κίζη πριν από τέσσερις δεκαετίες και είναι ανάμεσα στα καταξιωμένα γραφεία στην Ελλάδα. Πιο πρόσφατο έργο τους είναι το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο. Μπορεί να πάρει κανείς μια ιδέα του αρχιτεκτονικού τους ύφους από το έργο ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ στη Λευκωσία, καθώς η πρότασή τους απέσπασε το 1ο βραβείο στον σχετικό διαγωνισμό. Συμμετείχαν επίσης στον διαγωνισμό για το κτήριο της Σχολής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στον οποίο απέσπασαν έπαινο.


Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι ακόλουθοι:


• Αλέκος Μιχαηλίδης, πρόεδρος, γενικός διευθυντής Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
• Sir Peter Cook, αρχιτέκτονας διεθνούς φήμης
• Ηλίας Ζέγγελης, αρχιτέκτονας διεθνούς φήμης
• Μαρίνα Ιερωνυμίδου, διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων
• Μιχάλης Παπαγεωργίου, αν. πρώτος αρχιτέκτονας, Τμήμα Δημοσίων Έργων
• Έλενα Σοφιανού, αρχιτέκτονας, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως
• Αθηνά Παπαδοπούλου, αρχιτέκτονας, Δημαρχείο Λευκωσίας
• Άγγελος Κτωρίδης, αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος ΕΤΕΚ
• Γρηγόρης Πατσαλοσαββής, εκπρόσωπος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων


Η κριτική επιτροπή για τη διεξαγωγή του έργου της θα διαθέτει συμβούλους:


• Δέσπω Πηλείδου, έφορος Αρχαιοτήτων
• Αίμιλη Σπανού, πολιτικός μηχανικός, Τμήμα Δημοσίων Έργων
• Χρίστο Ευθυβούλου, αν. πρώτος μηχανολόγος μηχανικός, Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών,
• Χριστίνα Διονυσιάδου, επιμετρητής ποσοτήτων, Τμήμα Δημοσίων Έργων, και
• Έλενα Κυριάκου Γεωργίου, τεχνικός επιμετρήσεων, Τμήμα Δημοσίων Έργων, ως γραμματέας της κριτικής επιτροπής.


Το κόστος


Το νέο Κυπριακό Μουσείο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. Το ολικό κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 75 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης του έργου ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει αίθουσες για τις μόνιμες και τις περιοδικές εκθέσεις, αποθηκευτικούς χώρους για τις αρχαιότητες, εργαστήρια, εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατάστημα, γραφεία διοίκησης του μουσείου, υπόγειους χώρους στάθμευσης 100 οχημάτων και τοπιοτέχνηση εξωτερικών χώρων.
Η δεύτερη φάση -που θα υλοποιηθεί εάν και εφόσον τα οικονομικά του κράτους το επιτρέπουν- θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο/conference hall, τα γραφεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, υπόγειους χώρους στάθμευσης 200 οχημάτων, ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της κλινικής στηθικών νοσημάτων, που κηρύχθηκε διατηρητέο και δεν κατεδαφίστηκε μαζί με το παλιό νοσοκομείο, και τοπιοτέχνηση εξωτερικών χώρων.


ΛΕΖΑΝΤΑ: Σε αυτό τον χώρο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα ανεγερθεί το νέο Κυπριακό Μουσείο.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ