Η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας με την Unesco για τη δημιουργία επιχειρησιακής δύναμης των καραμπινιέρων με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές του πλανήτη, οι οποίες κρίνονται «υψηλής επικινδυνότητας» λόγω εμπόλεμων καταστάσεων και φυσικών καταστροφών.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «κυανόκρανους του πολιτισμού», υπενθυμίζοντας ότι η Ιταλία, χάρη σε ειδική υπηρεσία των καραμπινιέρων, διαθέτει υπερπροηγμένες τεχνολογίες και βαθιά γνώση σε ό,τι αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Τα πολιτιστικά αγαθά δεν απειλούνται πλέον όπως συνέβαινε κατά την διάρκεια επιχειρήσεων πολέμου, την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τώρα η καταστροφή καταγράφεται με κάμερες και χρησιμοποιείται ως προπαγάνδα, ως σύμβολο της εξάλειψης του διαφορετικού πολιτισμού» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι. «Έπειτα οι κάμερες κλείνουν και τα εκθέματα που δεν καταστράφηκαν πωλούνται στη μαύρη αγορά για να χρηματοδοτηθεί η τρομοκρατική δράση τους».
Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Φραντσεσκίνι, «από την στιγμή που η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους, έχουν όλοι και την υποχρέωση να την προστατέψουν».
«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στοχεύουν στην καταστροφή του πλουραλισμού και της διαφορετικότητας. Με την πρωτοβουλία αυτή -για την οποία μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανοι- θέλουμε να προσφέρουμε ένα απτό, θετικό παράδειγμα» συμπλήρωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.
Η επιχειρησιακή δύναμη θα αποτελείται από 60 Ιταλούς οι οποίοι θα εργαστούν σε περιοχές όπου τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν ήδη ανθρώπινο δυναμικό. Δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση κατά πόσο η εν λόγω δύναμη θα μεταβεί σε ζώνες πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ, όπου η καταστροφή αρχαιολογικών μνημείων ήταν σφοδρή.
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπογράφηκε στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας Unite 4 Heritage, η οποία δημιουργήθηκε τον Ιούνιο 2015.
Η Διευθύντρια της Ουνέσκο, Ιρίνα Μπόκοβα, έκανε λόγο για ένα μεγάλο και καινοτόμο βήμα προς την προσπάθεια αναγνώρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε θέματα ταυτότητας, κοινωνικής συνοχής και κατανόησης, σε περιόδους κρίσης.
Ανέφερε, ακόμη, πως η δημιουργία αυτής της επιχειρησιακής δύναμης, στο πλαίσιο της οποίας έρχονται σε επαφή ειδική της πολιτιστικής κληρονομιάς με τους περίφημους Ιταλούς καραμπινιέρι, θα ενισχύσει την προσπάθεια αντίδρασης σε μελλοντικές επιθέσεις κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουνέσκο δέχτηκε έντονη κριτική κατά την περίοδο βομβαρδισμού της Παλμύρας στη Συρία, καθώς έμενε ουσιαστικά άπρακτη εκδίδοντας, απλά, ανακοινώσεις.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από την τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, στη Ρώμη στις 16 Φεβρουαρίου 2016. Στο βήμα, στο κάδρο δεξιά, η διευθύντρια της Ουνέσκο, Ιρίνα Μπόκοβα / ©Reuters