Μια επιλογή έργων του ζωγράφου Λευτέρη Οικονόμου αλλά και σχετικού υλικού από τη συλλογή και το αρχείο του παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί», η οποία εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο «Γκαράζ» στη Λευκωσία στις 21 Απριλίου 2017.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δήμητρα Ιγνατίου.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου:
«Απέχοντας συνειδητά από τη λογική μιας τυπικής αναδρομικής έκθεσης, η συγκεκριμένη παρουσίαση προκύπτει μέσα από μια διεισδυτική διερεύνηση της καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας του Οικονόμου όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στο προσωπικό του αρχείο. Η επιλογή των έργων εστιάζει τόσο στα αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά και χαρακτικά έργα που ανέδειξαν τον Οικονόμου σε έναν από τους σημαντικούς εκπροσώπους της β’ γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών όσο και σε σχέδια, σκίτσα και άλλα περισσότερο πειραματικά και λιγότερο γνωστά δείγματα της δουλειάς του.
Λευτέρης Οικονόμου, Τα χέρια της μάνας μου

Αποφεύγοντας την αυστηρά ιστορική και αξιολογική κατάταξη του υλικού της, η έκθεση «α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί» συστήνει εκ νέου τον Οικονόμου επιδιώκοντας να προβάλει πέρα από το έργο του, τις διεργασίες, διαδικασίες, επιρροές, αναζητήσεις, ανησυχίες και συναναστροφές του ως δημιουργού, αλλά και επαγγελματία της τέχνης.
Ο τίτλος της έκθεσης «α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί» προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται και οργανώνεται ο εντυπωσιακός όγκος δουλειάς και υλικού που μέχρι πρότινος βρισκόταν εντός ενός «κλειστού» αρχειακού περιβάλλοντος.
Γνωστός για τη σχεδόν εμμονική του αφοσίωση στην καθημερινή καλλιτεχνική εργασία, ο Οικονόμου τηρούσε επίσης σχολαστικά και μεθοδικά αρχείο με ό,τι άγγιζε την ευαισθησία του ως άνθρωπο και ως δημιουργό. Η ομάδα νέων επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα, στους οποίους ανατέθηκε η διοργάνωση της έκθεσης και δόθηκε πλήρης πρόσβαση στο αρχείο, εργάστηκε μέσα από μια αφαιρετική διαδικασία. Για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα, επιδίωξε μεταξύ άλλων και την ανάδειξη ποιοτήτων του έργου του Οικονόμου που ίσως να επισκιάστηκαν από τη ζωντάνια και το δυναμισμό της ζωγραφικής του δουλειάς. Μέσα από τις πιο πάνω διεργασίες κατέστη σαφές ότι είναι δυνατός ο αποχρωματισμός του όγκου της δουλειάς του καλλιτέχνη από παγιωμένους χαρακτηρισμούς και εκφορές, όχι όμως και από το ιδιότυπο λαμπρό και ζεστό μεσογειακό φως της Κύπρου, που είναι ουσιαστικά και άρρηκτα συνυφασμένο με το έργο του, ακόμη και όταν αφαιρεθεί ή απουσιάζει το χρώμα.»
Λευτέρης Οικονόμου, «Ανεμόμυλος»
