Τα μουσεία γιορτάζουν | Διεθνής Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.5.2017

Δύο διανυκτερεύσεις, μια ποδηλατική διαδρομή, ένας μουσικός περίπατος, πολλές ξεναγήσεις, διαλέξεις και ιστορίες που ενώ βρίσκονται στο σκοτάδι, τώρα φωτίζονται. Η φετινή Διεθνής Μέρα Μουσείων της 18ης Μαΐου είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να πούμε τα ανείπωτα.


Κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, ήδη από το 1977, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, έτσι όπως ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν τα μουσεία ως φορείς με ουσιαστικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία.

Σε αυτή την επέτειο, που εξελίχθηκε να αποτελεί μια μεγάλη, οικουμενική γιορτή στα περισσότερα από 35 χιλιάδες μουσεία σε 145 χώρες του κόσμου που τιμούν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το μήνυμα είναι ένα και σαφές: τα μουσεία είναι φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Αυτά που δεν λέγονται

Πέρα απ’ αυτό, κάθε χρόνο ορίζεται ένα ειδικό θέμα στο οποίο είθισται να ανταποκρίνονται τα μουσεία μέσα από σχετικές εκθέσεις, διαλέξεις, συζητήσεις και προγράμματα.

Για τη φετινή χρονιά, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων όρισε το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Το είχαμε ξαναγράψει, σχολιάζοντας πόσο ταιριάζει στα κυπριακά μουσεία το φετινό θέμα-πρόκληση του ICOM, καθώς το Συμβούλιο επιχειρεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.

«Τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις», σημειώνεται στο σκεπτικό της φετινής επετείου.

Το κυπριακό τοπίο

Δεν είναι λίγα τα κυπριακά μουσεία που ανταποκρίθηκαν στην πρό(σ)κληση του φετινού θέματος. Αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν αρκετά. Το μουσειακό τοπίο έχει σαφώς διαδραματίσει ρόλο και συνεχίζει -μάλλον με έμμεσο τρόπο- να έχει λόγο στη διαμόρφωση μιας ταυτότητας που, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει την Κύπρο ενιαία. Πρόκειται για μια ταυτότητα με σαφή προσδιορισμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δύο μεγάλες κοινότητες. Αφενός ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, αφετέρου η οθωμανική περίοδος, κυριαρχούν στην αφήγηση των μουσείων στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αντίστοιχα. Στη διαμόρφωση μιας πολιτισμικής ταυτότητας με χαρακτηριστικό γνώρισμα την ελληνική, ορθόδοξη χριστιανική προέλευση, «συμβάλλει» και η Εκκλησία της Κύπρου, δημιουργώντας τα δικά της μουσεία.

Και ακολουθούν τα μουσεία που δημιουργήθηκαν για να φωτίσουν τις «αλήθειες» έκαστης κοινότητας. Το Μουσείο Αγώνος δημιουργήθηκε στη Λευκωσία το 1961 ως ένας χώρος που τιμά σε απόλυτο βαθμό τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη του.

Την ίδια περίοδο, το 1964, στην κατεχόμενη Λευκωσία δημιουργήθηκε το Μουσείο Βαρβαρότητας: πρόκειται για ένα σπίτι που εξιστορεί το δραματικό γεγονός της δολοφονίας μιας Τουρκοκύπριας μητέρας και των τριών παιδιών της στην μπανιέρα του σπιτιού, από Έλληνες παραστρατιωτικούς. Το μουσείο σκοπό έχει να «υπενθυμίζει» τη «βαρβαρότητα» της ελληνοκυπριακής πλευράς έναντι των Τουρκοκυπρίων αφενός μέσα από την ανατριχιαστική συντήρηση του «τόπου του εγκλήματος» (ένα από τα εκθέματα είναι η ίδια η μπανιέρα…), αφετέρου μέσα από φωτογραφικό υλικό όπου παρουσιάζονται δολοφονημένοι Τουρκοκύπριοι.

Αρχαία Ελλάδα, Οθωμανική Τουρκία

Στην τουρκοκυπριακή κοινότητα συναντούμε, επίσης, το Μεσαιωνικό Μουσείο της Λευκωσίας ή Μουσείο του Jeffery, επιμελητή Αρχαίων Μνημείων στην Κύπρο από το 1909 μέχρι το 1935, ο οποίος κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την προστασία της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Επιπλέον, στην Αμμόχωστο δημιουργήθηκε το Εθνογραφικό Μουσείο Canbulat για τον Janbulat Μπέη, ο οποίος πολέμησε εναντίον των Βενετών το 1571, όταν εισέβαλαν οι Οθωμανοί στο νησί.

Στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, το μοναδικό ίχνος οθωμανικής παρουσίας στην Κύπρο δινόταν μέχρι πρόσφατα στο Αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Ωστόσο, αυτό άλλαξε με το άνοιγμα του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Ρίτας και Κώστα Σεβέρη (CVAR), όπου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη ιδιωτική κυπρολογική συλλογή με αναφορές τόσο στη μεσαιωνική Ιστορία όσο και στην οθωμανική παρουσία στο νησί. Κι είναι ίσως το μοναδικό μουσείο που αφηγείται την κοινή ιστορία Ε/Κ και Τ/Κ, γεφυρώνοντας τις ξεχωριστές προοπτικές των υπόλοιπων μουσείων στη μια και στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής.

Η ανταπόκριση των μουσείων

Χαρακτηριστική της προσπάθειας του CVAR να γεφυρώσει τις διαφορές όχι μόνο των δύο μεγάλων, αλλά όλων των κοινοτήτων της Κύπρου αναδεικνύοντάς τις ως πλεονεκτήματα μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, είναι η έκθεση που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Το CVAR θα παρουσιάσει μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ανείπωτες Ιστορίες» σε τρεις άξονες: ο ρόλος της γυναίκας στην Κύπρο, η πολυπολιτισμικότητα του νησιού και οι κοινοί τόποι λατρείας.

«Η κυπριακή κοινωνία θεωρείται πατριαρχική, εμείς ωστόσο αναδεικνύουμε τον ρόλο της γυναίκας διαχρονικά ως στυλοβάτη της οικογένειας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας», σχολιάζει η Ρίτα Σεβέρη, διευθύντρια του CVAR. Όσο για τον άξονα της πολυπολιτισμικότητας, θα δούμε φωτογραφικό υλικό με Λατίνους, Χριστιανούς, Μαρωνίτες, Εβραίους, Λευκορώσους που δημιούργησαν κοινότητα στο νησί και τα αντίστοιχα μνημεία τους. Τέλος, ντοκουμέντα στη συλλογή του μουσείου μαρτυρούν κοινούς τόπους λατρείας χριστιανών και μουσουλμάνων όπως ήταν ο τεκκές της Λεμεσού, η εκκλησία της Αγίας Θέκλας, του Αποστόλου Ανδρέα κ.ά. «Θα αναφερθούμε σε ιστορίες που δεν προωθούνται, που δεν φωτίζονται», σημειώνει η κ. Σεβέρη. Το πρόγραμμα του μουσείου περιλαμβάνει εκτός από την εν λόγω έκθεση, συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανταπόκριση του Μουσείου Αγώνος στο φετινό θέμα της Ημέρας Μουσείων. Σε μια διάλεξη που θα δοθεί στις 26 του Μάη, ο δρ Ανδρέας Κάρυος, ιστορικός και επιστημονικός συνεργάτης του μουσείου, και η δρ Μαρία Πασχάλη, μουσειολόγος και ιστορικός τέχνης, θα μιλήσουν για «Το Μουσείο Αγώνος και εκείνα που δεν λέγονται: προκλήσεις και αντικρουόμενες ιστορίες». Σύμφωνα με τον δρα Κάρυο, «μέσα από εκθέματα του μουσείου θα φωτιστούν πτυχές της Ιστορίας στις οποίες δεν γίνεται συχνά αναφορά -όχι πάντα εσκεμμένα- και παραμένουν άγνωστες. Παράλληλα, θα γίνει αναφορά σε ιστορίες που έχουν περισσότερες από μία προσεγγίσεις».

Στο θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων ανταποκρίθηκε και το Τμήμα Αρχαιοτήτων που σε συνεργασία με το Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης - Αρχεία Λάρνακας θα παρουσιάσει στο Εθνολογικό Μουσείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου την εικαστική έκθεση «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Την έκθεση επιμελήθηκε ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, ο οποίος προσκάλεσε εικαστικούς της σύγχρονης κυπριακής τέχνης να παρουσιάσουν site specific έργα στον χώρο του μουσείου. «Η έκθεση πραγματεύεται τα ανείπωτα στον χώρο του σπιτιού του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου με βάση τη βιογραφία του και τη βιογραφία του σπιτιού και των αντικειμένων», αναφέρει ο κ. Χατζηκυριάκος. Όπως μας πληροφορεί, θα υπάρχουν μικρές παρεμβάσεις στον χώρο που θα ανοίγουν -με κριτική διάθεση- τον σιωπηλό διάλογο μεταξύ των έργων τέχνης και των αντικειμένων του σπιτιού και των ανθρώπων που έζησαν εκεί «και δη των γυναικών του σπιτιού», επισημαίνει ο ίδιος.

Στην έκθεση προσκλήθηκαν και συμμετέχουν με έργα τους οι Εύρος Ευρυβιάδης, Μελίνα Σουκιούρογλου, Αντώνης Τζιαρρίδης, Μαρία Ιωάννου, Μαρία Αναξαγόρα, Χριστίνα Σιακόλα, Άννα Φωτιάδου, Ορέστης Κάλβαρης, Χουρίκ Τοροσιάν και Λοΐζος Ολύμπιος.

Στο θέμα της φετινής επετείου ανταποκρίθηκε και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας το οποίο θα πραγματοποιήσει μια αλλιώτικη ξενάγηση στο κοινό με τις εφόρους του μουσείου, για αμφιλεγόμενα ιστορικά γεγονότα και ιστορικές προσωπικότητες.

Το μουσείο ως έκθεμα: ποδηλατική διαδρομή ένθεν και ένθεν

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή σε 13 μουσεία στη μια και στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής θα πραγματοποιήσει η ομάδα CABs (Cyclists Across Barriers) στις 18 Μαΐου: Με αφετηρία το Σπίτι της Συνεργασίας έναντι του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, οι συμμετέχοντες θα περάσουν έξω από τα 13 μουσεία που «ενώ έχουμε συνηθίσει να τα αντιμετωπίζουμε σαν 'δοχεία' εκθεμάτων, τα ίδια τα κτήρια ενέχουν συγκεκριμένα -συνειδητά- χωροχρονικά όρια. Δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες περιόδους με πολιτικές προθέσεις. Τα μουσεία έχουν μια ιστορία να διηγηθούν προτού καν ανοίξουν τις πόρτες τους», αναφέρουν οι ποδηλάτες χωρίς σύνορα, οι οποίοι θα φωτίσουν την εξωτερική όψη των μουσείων σε μια προσπάθεια να ερμηνευθούν τα ίδια ως εκθέματα στον αστικό χώρο.

+ Στις 18 Μαΐου από τις 17:30 μέχρι τις 20:30. Συμμετοχή: 10 ευρώ. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Μην ξεχάσετε τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά σας.

Οδηγός Μουσείων Κύπρου: 2η ανανεωμένη έκδοση

Μετά την επιτυχία που παρουσίασε η 1η έκδοση του Οδηγού Μουσείων Κύπρου το 2014, τα αντίτυπα του οποίου εξαντλήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, επανακυκλοφορεί και παρουσιάζεται η 2η, επικαιροποιημένη έκδοση του οδηγού, η οποία εκδίδεται από το Εργαστήριο Οπτικής Κοινωνιολογίας και Μουσειολογίας, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ελληνική έκδοση του Οδηγού θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στην είσοδο του Κυπριακού Μουσείου τις ώρες 19:00-21:00.

Ο οδηγός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών για 102 μουσεία στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και είναι ανοικτά προς το κοινό. Το εν λόγω βιβλίο συνιστά ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, καθώς μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνονται πρωτογενείς πληροφορίες που αφορούν το είδος του κάθε μουσείου, την τοποθεσία του, τις συλλογές που φιλοξενεί, το ωράριο λειτουργίας του, τα στοιχεία επικοινωνίας, την τιμή εισόδου, την προσβασιμότητα σε άτομα με τροχοκάθισμα, τις οργανωμένες ξεναγήσεις που προσφέρει, τις εκπαιδευτικές δράσεις για ενήλικες και παιδιά και τις άλλες δραστηριότητες που διεξάγονται στον χώρο του μουσείου, την ύπαρξη καφετέριας ή/και πωλητηρίου, όπως και άλλα σημαντικά στοιχεία, που αφενός ενημερώνουν και αφετέρου διευκολύνουν τη διοργάνωση και πραγματοποίηση επισκέψεων σ’ αυτά. Όλα τα πιο πάνω ενισχύονται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καλαίσθητο σχεδιασμό και πρακτική ταξινόμηση ανά επαρχία και θέμα.

Τον Ιούνιο 2017, ο Οδηγός Μουσείων Κύπρου θα εκδοθεί για πρώτη φορά και στην αγγλική γλώσσα, απευθυνόμενος προς το μη ελληνόφωνο κοινό που διαμένει στην Κύπρο ή που επισκέπτεται την Κύπρο.

Ο νέος Οδηγός Μουσείων Κύπρου θα πωλείται στην τιμή των 10 ευρώ, στα βιβλιοπωλεία Μαυρομάτη (τηλ. 22456122), σε επιλεγμένα καταστήματα μουσείων και άλλα βιβλιοπωλεία. Όλα τα καθαρά έσοδα από την πώληση του οδηγού θα διατεθούν στην έρευνα και την προώθηση των μουσείων της Κύπρου.

Το Εργαστήριο Οπτικής Κοινωνιολογίας και Μουσειολογίας, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, συντονίζει η δρ Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ (www.vsmslab.com).

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Επιλέξαμε να δώσουμε βαρύτητα στις εκδηλώσεις που προσεγγίζουν το φετινό θέμα της επετείου, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκθέσεις, ξεναγήσεις και δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλά κυπριακά μουσεία τις επόμενες μέρες, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας (18 Μαΐου) και της Ευρωπαϊκής Νύχτας (20 Μαΐου) Μουσείων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα με όσες δράσεις ανακοινώθηκαν μέχρι τώρα:

ΚΥΡΙΑΚΗ, 14 ΜΑΪΟΥ 2017

  • Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας


10:30-12:00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί αρχαιολόγοι σε δράση». Εξερεύνηση, εργαστήρια και τεχνολογία στο μουσείο για παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων (στην ελληνική γλώσσα, δωρεάν συμμετοχή, κρατήσεις απαραίτητες στο 22661475, εσωτ.106 ή education@leventismuseum.org.cy).

  • Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου


11:00-19:00 «Δαντέλες και Σύγχρονη Τέχνη σε εφαρμογή», βιωματικά εργαστήρια τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης «Εφτά Ιστορίες. Δαντέλες και Σύγχρονη Τέχνη». Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 24524002.



  • Λουβαράς, Επαρχία Λεμεσού


16:00 «Ανακαλύπτοντας τα Πολιτιστικά Μνημεία του Λουβαρά»: Ξεναγήσεις σε εικονοφυλάκιο - εκκλησίες - παραδοσιακό ληνό - ελαιόµυλο. Επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων από τοπικούς τεχνίτες. Μουσική, χορός, θέατρο σκιών. Στον χώρο θα λειτουργήσουν περίπτερα πώλησης παραδοσιακών εδεσμάτων. Διοργάνωση: Κέντρο Νεότητας Λουβαρά.



ΤΡΙΤΗ, 16 ΜΑΪΟΥ 2017

  • Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου, Επισκοπή


18:30-19:30 Ξενάγηση στο Μουσείο από Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

19:45-20:45 Καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

  • Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας


18:30 Μουσικές Συζητήσεις «Ανείπωτες Ιστορίες»: νέα σειρά κοινωνικών συναντήσεων για την Κλασική Μουσική και Όπερα με τον Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, τον ραδιοφωνικό παραγωγό κλασικής μουσικής Ανδρέα Ιακωβίδη, τον Δημήτρη Μιχαηλίδη, τον Κώστα Σεβέρη και τον μαέστρο Γιάννη Χατζηλοΐζου.



ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΜΑΪΟΥ 2017

  • Ιατρικό Μουσείο Κύπρου


09:00-16:15 Εκπαιδευτικό Αρχαιολογικό Μουσείο

  • Λεβέντειος Πινακοθήκη


17:00-18:00 Διαδραστική ξενάγηση µε θέμα «Εξιστορώντας την Ειρήνη», µε την επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού, Μυρτώ Χατζάκη.

18:00-19:00 Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» µε την επιμελήτρια Εβίτα Αράπογλου.



ΤΕΤΑΡΤΗ 17 - ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2017

  • Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας


9:30-17:00 Έκθεση φωτογραφίας «Ανείπωτες Ιστορίες» µε άξονες τον ρόλο της γυναίκας στην Κύπρο, την πολυπολιτισμικότητα του νησιού και τους κοινούς τόπους λατρείας.



ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΜΑΪΟΥ 2017

  • Κυπριακό Μουσείο


09:00-23:00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες «Στο Κυπριακό Μουσείο µε την Οικογένειά µου». Θεματικές διαδρομές µε την τσάντα εξερεύνησης: «Ανακαλύπτω τη Θεά Αφροδίτη» & «Ανακαλύπτω τα Μυθικά Τέρατα».

Ξεναγήσεις από αρχαιολογικούς λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων: 10:00 (αγγλική), 15:00 (ελληνική).

19:00 Διάλεξη µε τίτλο «Cypriote Antiquities in the Greek Evangelical School Museum and their Trading in Late Ottoman Smyrna» από τον δρα R.S. Merrillees.

20:00-22:00 Ζωντανή μουσική στον κήπο του Κυπριακού Μουσείου. Την ίδια μέρα θα βρίσκεται στο Μουσείο το Ενάλιο Λεωφορείο: Κύπρος. Διοργανωτές: Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία µε το Maritime Archaeology Trust (Ηνωμένο Βασίλειο).

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού


10:00 Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Αμαθούς, πόλις Κύπρου αρχαιοτάτη» από αρχαιολογικούς λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων (στην ελληνική).

  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου


09:00-20:30: Ξεναγήσεις από τον Σύνδεσμο Ξεναγών Κύπρου και το προσωπικό του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου: 17:00 (ελληνική), 19:30 (ελληνική) & 18:45 (αγγλική).

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στην Κύπρο µας πριν χρόνια εκατό» (για δημοτικά σχολεία, μετά από κράτηση στο 22432578).

17:30 Αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών της Κύπρου.

  • Μουσείο Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα


20:00: Μετά από μια μέρα γεμάτη από δωρεάν ξεναγήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες, το Μουσείο Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα παρουσιάζει στις 20:00 μουσική Swing 'n' Rock 'n' Roll στην αυλή του Μουσείου με τη μπάντα The Fabulous Dillingers Band. Τη μπάντα αποτελούν οι Γιώργος Καλοπαίδης, Ελεονώρα Λα Λούνα, Μάριος Μάρκου, Αλεξ Παπαχαραλάμπους, Σοφία Μίκοβιτς, Δημήτρης Γιασεμίδης, Αντώνης Πολυκάρπου, Βύρων Αθηνοδώρου, Λευτέρης Λευκάτης.

  • Λεβέντειος Πινακοθήκη


10:30-11:30 & 14:30-15:30 Διαδραστικές ξεναγήσεις µε θέμα «Εξιστορώντας την Ειρήνη», µε την επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού, Μυρτώ Χατζάκη.

11:30-12:30 & 15:30-16:30 Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» µε την επιμελήτρια Εβίτα Αράπογλου.

11:00-12:30 «Ευ ζην για την ψυχή και το σώμα!» Γιόγκα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη µε την καθοδήγηση της Μόνικας Λάµπρου (κράτηση απαραίτητη, τηλ. 22668838, education@leventisgallery.org).

  • Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας


17:00-18:00 Μια αλλιώτικη ξενάγηση από τις εφόρους του Μουσείου για αμφιλεγόμενα ιστορικά γεγονότα και ιστορικές προσωπικότητες (στην ελληνική). Το μουσείο θα είναι ανοικτό μέχρι τις 21.00.

  • Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας


Δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

09:30-13:00 Ξενάγηση στην έκθεση «Ανείπωτες Ιστορίες». Θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τον ρόλο της γυναίκας στην Κύπρο, την πολυπολιτισμικότητα και τους κοινούς τόπους λατρείας (για σχολεία, κρατήσεις 22300994).

17:00-18:00 «Τα αντικείμενα μιλούν - Ποιες οι ιστορίες που έχουν να µας πουν;» Πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν µε τα αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου (18ος-20ός αιώνας) και να μάθουν για αυτές τις περιόδους μέσα από την παρουσίαση ιστοριών µε συνοδεία μουσικής από την Ελενίτσα Γεωργίου (για οικογένειες, κρατήσεις 22300994).

  • Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιπάφου & Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιπάφου, Κούκλια


«Από το Βαίτυλο της Παλαιπάφου στη Βούφα της Πάφου»

16:30 Αναχώρηση από την έδρα του Οργανισμού Πάφος 2017 (λεωφόρος Γρίβα Διγενή 55, 8047 Πάφος).

17:00 Άφιξη στον αρχαιολογικό χώρο.

17:15-19:15 Επίσκεψη

19:30 Αναχώρηση από τον αρχαιολογικό χώρο

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων (περιορισμένες θέσεις): τηλ. 26955178, info@pafos2017.eu



  • Ταχυδρομικό Μουσείο


Ανοιχτό από τις 08:30 μέχρι τις 20:00 με ξεναγήσεις στους ενδιαφερόμενους.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΜΑΪΟΥ 2017



  • Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας


10:00-13:00 & 14:00-16:30 Διάθεση διαδραστικού σταθμού µε νέες εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας σε εκθέματα του μουσείου.

17:00-18:00 Μια αλλιώτικη ξενάγηση από τις εφόρους του μουσείου για αμφιλεγόμενα ιστορικά γεγονότα και ιστορικές προσωπικότητες (στην ελληνική).



  • Εθνολογικό Μουσείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου


18:00 Μουσικο-αφηγηµατική παράσταση «Μεσαιωνικά Παραμύθια της Κύπρου» µε τους Μαρίνα Κατσαρή και Βαγγέλη Γέττο.

18:00 Ξενάγηση από αρχαιολογικό λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων (στην ελληνική).

19:00 Ξενάγηση στην εικαστική έκθεση «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

20:00-22:00 Δεξίωση στον κήπο του μουσείου.



  • Αστικός πυρήνας Πάφου - Εθνογραφικό Μουσείο Πάφου


«Από το Βαίτυλο της Παλαιπάφου στη Βούφα της Πάφου»

17:30 Αναχώρηση από την έδρα του Οργανισμού Πάφος 2017 (λεωφόρος Γρίβα Διγενή 55, 8047 Πάφος).

17:45-19:15 Ξενάγηση στον Αστικό Πυρήνα της Πάφου.

19:30-20:00 Άφιξη στο Εθνογραφικό Μουσείου Πάφου.

20:30 Μουσική εκδήλωση µε τον τενόρο Μιχάλη Γεωργίου.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων (περιορισμένες θέσεις): τηλ. 26955178, info@pafos2017.eu



  • Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου


20:30 & 21:30 «The Sounding Museum: μουσικός περίπατος στο Πολιτιστικό Ίδρυμα» (δύο παραστάσεις διάρκειας 40 λεπτών).



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 - ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΜΑΪΟΥ 2017

  • Λεβέντειος Πινακοθήκη


17:30 Διανυκτέρευση για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, µε θέμα: «Η Τέχνη για την Ειρήνη – Κρυμμένες Ιστορίες στα Μουσεία». (κράτηση απαραίτητη, τηλ. 22668838, education@leventisgallery.org)



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2017

  • Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας Thalassa


09:00-12:00 Έκθεση µε δημιουργίες παιδιών των Δημοτικών Σχολείων Αγίας Νάπας και Ορόκλινης στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας.



ΣΑΒΒΑΤΟ, 20 ΜΑΪΟΥ 2017

  • Κυπριακό Μουσείο


09:00-17:00 Ενάλιο Λεωφορείο: Κύπρος. Διοργανωτές: Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία µε το Maritime Archaeology Trust (Ηνωμένο Βασίλειο).



  • Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού


10:00 Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Αμαθούς, πόλις Κύπρου αρχαιοτάτη» από αρχαιολογικούς λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων (στην ελληνική).



  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου


10:00-20:30 – Ξεναγήσεις: 10:30 (ελληνική), 12:30 (ελληνική), 17:15 (ελληνική) & 11:30 (αγγλική). – Αναβίωση Παραδοσιακών Κυπριακών Χειροτεχνιών, σε συνεργασία µε την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

10:30-13:30 Αγγειοπλαστική, Υφαντική, Λευκαρίτικο κέντημα, Ξυλογλυπτική, Κέντημα µε κουκούλι μεταξοσκώληκα.

15:30-18:30 Υφαντική, Λευκαρίτικο κέντημα, Ξυλογλυπτική, Αργυροχοΐα, Πλούµισµα κολοτζιού (κολοκύθας).

11:30-12:30 & 16:00-17:00 Αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών της Κύπρου.

15:30 Εργαστήρι γλυπτικής µε τον Παναγιώτη Πασάντα.

18:00 Καλλιτεχνικό πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής από την Κυθρεώτισσα σοπράνο Πηνελόπη Καραολιά Προκοπίου και μαθητές του Αστρινίδειου Ωδείου Κύπρου, σε συνεργασία µε τον Δήµο Κυθρέας, στο πλαίσιο της Έκθεσης «Κυθρέα. Η γη των Χύτρων».



Για κρατήσεις για τα εργαστήρια & τα προγράμματα: τηλ. 22432578, cypriotstudies@gmail.com. 40% έκπτωση στις εκδόσεις της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και προσφορές στο πωλητήριο µε την ευκαιρία των 80 χρόνων από την ίδρυση του μουσείου.

  • Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'


09:00-13:00 Οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν τους κλεμμένους εκκλησιαστικούς θησαυρούς που επαναπατρίσθηκαν πρόσφατα από τη Γερμανία & την περιοδική έκθεση εικόνων «Κυπριακώ τω τρόπω - Maniera Cypria» για τη ζωγραφική στην Κύπρο τον 13ο αιώνα.

10:00 Εγκαίνια έκθεσης «Τα παιδιά υιοθετούν έργα του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης» από μαθητές που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα «Ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη» και «Ύμνος στην Ελευθερία» στο Βυζαντινό Μουσείο και την Πινακοθήκη (2016-2017) σε συνεργασία µε τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση των έργων, ξενάγηση και εργαστήρια τέχνης.

  • Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου


 11:00 Ξενάγηση στην έκθεση «Rooms to Contemplate: Περιεχόμενο και Προοπτική μιας Συλλογής» από τον επιμελητή της έκθεσης δρα Σάββα Χριστοδουλίδη.

10:00-13:00 «Pixilation - Μια ιδιαίτερη μορφή animation», εργαστήρι για παιδιά 8-12 ετών, το οποίο στοχεύει να παρουσιάσει με διαδραστικό τρόπο αυτή την ιδιαίτερη μορφή animation, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με εναλλακτικές τεχνικές animation και καλώντας τα να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους χρήσης της φωτογραφικής μηχανής (κρατήσεις 22128182).

  • Μουσείο Χαρακτικής Χαµπή, Πλατανίστεια


12:00-13:00 Διάλεξη και περιήγηση στην έκθεση µε τίτλο «Μυθολογία» από τη Helene Reeb-Τσαγγάρη.

15:00-17:00 Μουσικό απόγευμα. (Η έκθεση «Μυθολογία» θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 16/6/2017).

  • Ιατρικό Μουσείο Κύπρου & Εκπαιδευτικό Αρχαιολογικό Μουσείο




Ανοιχτό από τις 09:00 μέχρι τις 16:15. Ξεναγήσεις στην ελληνική στις 10:00 & 15:30.

  • Μουσείο Πιερίδη - Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Λάρνακα.


10:00-12:00 «Ιστορίες µε πηλό και φαντασία, φόντο το Μουσείο Πιερίδη». Εκδήλωση από την εκπαιδευτικό Ήρα Παπαγεωργίου. Αφήγηση παραμυθιού και κατασκευή αγγείων, µε τη βοήθεια του αγγειοπλάστη Πανίκου Νέστορος, από τα παιδιά. Σε συνεργασία µε τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (κρατήσεις στο τηλ. 24145375).

  • Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Γεροσκήπου


18:00-19:30 Εργαστήριο κατασκευής φιγούρων (για μικρούς και μεγάλους).

19:30-20:30 Παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Μεγαλέξαντρος και ο κατηραμένος Όφις».



ΚΥΡΙΑΚΗ, 21 ΜΑΪΟΥ 2017

  • Μουσείο Χαρακτικής Χαµπή, Πλατανίστεια


11:00-11:45  Ξενάγηση στην έκθεση «Μυθολογία» από τη Helene Reeb-Τσαγγάρη.

  • Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, Λεμεσός


Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου και το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού διοργανώνουν «Πρωινή βόλτα στα Μουσεία», την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Η αφετηρία της διαδρομής θα είναι το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, όπου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση. Στη συνέχεια η ομάδα θα περπατήσει μέχρι το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού όπου θα γίνει παρουσίαση και ξενάγηση στο χώρο. Η βόλτα θα ολοκληρωθεί στον κήπο του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου – Κέντρου Μελετών Λεμεσού όπου θα προσφερθεί πρωινό. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Η προκράτηση θέσεων είναι απαραίτητη. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν για κρατήσεις στο 25343464 καθημερινά 8:00-14:00.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΜΑΪΟΥ 2017

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού


19:00 Ποιητική Συνάντηση «Ποίηση και Αρχαιολογία. Κύπριοι Ποιητές Απαγγέλλουν» (συνεργασία Τμήματος Αρχαιοτήτων και Συνδέσμου Φίλων του Κυπριακού Μουσείου-Κλάδος Λεμεσού). Θα ακολουθήσει δεξίωση.

  • Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης


17:00-19:00 «Περίπατος στον Πολιτισμό»: Θεατρικό και Εικαστικό Εργαστήρι βασισμένο στο παραμύθι «Δώρο της Παπλωματούς», για παιδιά δημοτικού (απαραίτητη κράτηση 99554366).

Έκθεση του συλλογικού «Παπλώματος». Εικαστική δημιουργία από έργα μαθητών/τριών δημοτικών σχολείων Λευκωσίας, εμπνευσμένα από τον πολιτισμό της Κύπρου. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» και το πρόγραμμα «Σχολεία Εν Δράσει».



 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΜΑΪΟΥ 2017

  • Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας Thalassa


21:00 Εκπαιδευτική μουσειακή δράση µε τίτλο: «Μια νύχτα στο μουσείο». Παρακολούθηση ταινίας µε θέμα το μουσείο και διανυκτέρευση στους χώρους του μουσείου.

  • Μουσείο Αγώνος


19:30-20:00 «Το Μουσείο Αγώνος και εκείνα που δεν λέγονται: προκλήσεις και αντικρουόμενες ιστορίες» Ομιλητές: δρ Ανδρέας Κάρυος (Ιστορικός), δρ Μαρία Πασχάλη (Μουσειολόγος, Ιστορικός Τέχνης).

20:00-20:30 Ξενάγηση στο μουσείο. (κρατήσεις 22305878 & mouseioagonos@cytanet.com.cy).

 

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 27 ΜΑΪΟΥ 2017



  • Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης


17:00-19:00 «Πάμε Πινακοθήκη» Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια µε τη χρήση οικογενειακών σακιδίων, βασισμένες στα έργα της Κρατικής Πινακοθήκης, σε συνεργασία µε τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (κρατήσεις απαραίτητες 99599654 ή 99407171).

17:00-18:00 για παιδιά 5-7 ετών.

18:00-19:00 για παιδιά 8-10 ετών.

Έκθεση έργων που δημιουργήθηκαν από μαθήτριες/τές δημοτικής εκπαίδευσης που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικαστικής αγωγής «Γκλυν Χιουζ 1931 - 2014» του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού - Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης (2016).

19:15-19:45 & 20:00-20:30 «Jakatoumba» Δύο παραστάσεις ηχητικού χοροθεάτρου της χορογράφου Λίας Χαράκη για παιδιά 5 ετών και άνω. Κεντρικοί άξονες του έργου η αξία της ελεύθερης έκφρασης, η ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα και η μαγεία της περιπέτειας, όπου η κίνηση, η μουσική και ο φωνητικός ήχος δημιουργούν ένα σύμπαν απόλυτα κατανοητό χωρίς τη χρήση λόγου (κρατήσεις απαραίτητες 99599654 ή 99407171).

  • Μουσείο Χαρακτικής Χαµπή, Πλατανίστεια


11:00-11:45 Ξενάγηση στην έκθεση «Μυθολογία» από τη Helene Reeb-Τσαγγάρη.



































Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ