Δωρεά στο Θεατρικό Μουσείο τα κοστούμια της «Οδύσσειας»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.5.2017

Τα κοστούμια της θεατρικής παραγωγής «Οδύσσεια» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Κύπρια» το 1997 δώρισε στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου η Τζούλια Αστραίου - Χριστοφόρου.


Η ίδια φιλοτέχνησε τα κοστούμια της παραγωγής, που ανέβηκε με χρηματοδότηση της Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο -τότε- του προγράμματος «Διάλογοι Σύγχρονης Τέχνης».


Η παραγωγή ανέβηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη ο οποίος ανέθεσε στην Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου την ευθύνη της ενδυματολογίας. Τα κοστούμια βασίστηκαν σε αγγειογραφίες του 5ου αι. π.Χ. οι οποίες απεικονίζουν τους χαρακτήρες της Οδύσσειας. Πολλά από αυτά είναι από χειροποίητο υφαντό καμωμένο στον παραδοσιακό κυπριακό αργαλειό και άλλα είναι πλεκτά καμωμένα σε οικιακή πλεκτομηχανή.


Τα κοστούμια είναι συμπληρωμένα όπως φορέθηκαν, με σάνταλα, ζώνες, επιβραχιόνια, σπαθιά, σάρπες, διαδήματα κτλ.


Μετά τις παραστάσεις η Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου κράτησε τα κοστούμια και τα φύλαξε μέχρι σήμερα. Αν και έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε, τα κοστούμια είναι σε άριστη κατάσταση.


Η Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου είναι σχεδιάστρια υφασμάτων και ερευνήτρια παραδοσιακής υφαντικής/κεντητικής. Αποφάσισε να δωρίσει τα κοστούμια στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου θεωρώντας ότι αποτελεί τον καταλληλότερο χώρο για τη φύλαξη και παρουσίασή τους.


Στις 27 Απριλίου 2017 πρόσφερε τα κοστούμια σε έκφραση τιμής προς όλους τους συντελεστές της παράστασης. Ιδιαίτερα για την ίδια είναι προσφορά μνήμης στους ακόλουθους Έλληνες και Κύπριους συντελεστές που δεν βρίσκονται πια στην ζωή: Στον Γιάννη Βόγλη που ήταν ο εμπνευστής, υπεύθυνος για την σκηνική προσαρμογή και σκηνοθεσία της «Οδύσσειας», στον Κωστή Κολώτα ειδικό σύμβουλο της παράστασης και στους εκλεκτούς ηθοποιούς Σοφοκλή Πέππα και Φαίδρο Στασίνο.


odysseia_theatrikomuseum2

Προσφέρθηκαν συνολικά 68 κοστούμια. Η ίδια κράτησε μερικά τα οποία αποτέλεσαν έμπνευση στην μετέπειτα δουλειά της. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησε στοιχεία από αυτά τα κοστούμια σε υφαντό έργο που εκπροσώπησε την Κύπρο στην «11th International Triennial of Tapestry» που διοργανώθηκε το 2004 στο Γουτζ (Lodz) της Πολωνίας. Η έκθεση αυτή είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη του είδους της στην Ευρώπη. Tο κοστούμι της Αρήτης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία σειράς από υφαντές αραχνοϋφαντες σάρπες, που διατίθενται στο εργαστήρι της και στο διαδικτυακό της κατάστημα.


Μαζί με τα κοστούμια πρόσφερε σχέδιά της στα οποία βασίστηκαν τα κοστούμια, φωτογραφίες από την παράσταση, προγράμματα, εισιτήρια και κριτικές από τον Τύπο.


Πρόσθετα, πρόσφερε φωτογραφίες και προγράμματα από άλλες παραγωγές για τις οποίες δημιούργησε χειροποίητα κοστούμια και παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Τα κοστούμια έγιναν για παραγωγές του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου σε συνεργασία με τους υπεύθυνους για τα σκηνικά –κοστούμια και αφορούν τις παραγωγές: «Οιδίπους Τύραννος»-Ιούνιος 1986, «Εκάβη» – Ιούλιος 1987 και «Επτά επί Θήβας» - 2001.


Τα 68 κοστούμια και το υλικό που πρόσφερε η Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου για την Οδύσσεια και τις τρεις παραστάσεις της Επιδαύρου είναι σημαντικά και θα δώσουν πολύτιμα στοιχεία για την Ιστορία του Κυπριακού θεάτρου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©Εύης Ιωαννίδης

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ