Παράθυρο logo
Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2016
Δημοσιεύθηκε 06.10.2016
Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2016

Η Κύπρος γιορτάζει για άλλη μια χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς, με εκδηλώσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό, Κάτω Δρυ, Φικάρδου και αλλού.


Πρόκειται για έναν θεσμό που καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 -η Κύπρος συμμετέχει από το 1995- και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την αρχιτεκτονική και γενικά
την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του.


Αυτή την ημέρα, ανοίγονται προς το κοινό ιστορικοί και παραδοσιακοί χώροι, ιδιαίτερα αυτοί όπου
η πρόσβαση δεν είναι πάντα κατορθωτή. Παράλληλα, την ίδια μέρα διοργανώνεται και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με στόχο την επαφή του κόσμου με την παράδοση.


Στην Κύπρο, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς συντονίζονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το Τμήμα προεδρεύει Ειδικής Επιτροπής (Εθνική Επιτροπή Κύπρου) που απαρτίζεται από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η οποία το συμβουλεύει και παρέχει τις απόψεις της για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια των Ημερών αυτών.


Για τη φετινή χρονιά, θέμα του θεσμού είναι: «Κληρονομιά και Kοινωνία: άνθρωποι – τόποι – ιστορίες». Το θέμα επικεντρώνεται, κυρίως, στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, μέσα από αυτές τις τρεις αλληλένδετες κατηγορίες. Ο όρος «άνθρωποι» αναφέρεται σε τοπικές προσωπικότητες, καθώς και σε επαγγέλματα, έθιμα, πρακτικές, παραδόσεις, ήθη κτλ. Ο όρος «τόποι» περιλαμβάνει μνημεία, ιστορικά κέντρα και πολιτιστικά και φυσικά τοπία, ενώ ο όρος «ιστορίες» αναφέρεται σε αφηγήσεις, παραδόσεις, ιστορίες, μυθοπλασίες, πεποιθήσεις κτλ.


Στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς συμμετέχουν κοινότητες από όλο το νησί, σε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων όπως: ξεναγήσεις, εργαστήρια, προβολές, εκθέσεις, σεμινάρια, παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές, θέατρο, εκδηλώσεις για παιδιά, κτλ. Τα συγκεκριμένα θέματα που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, αρχιτεκτονική, παραδοσιακές τέχνες, όπως κεντήματα, καλαθοπλεκτική, αγγειοπλαστική, καλλιέργειες σταφυλιών, σιταριού και σύκου και επεξεργασία κρασιού και εδεσμάτων. Το χρονικό διάστημα εκτείνεται από τον μεσαίωνα στο παραδοσιακό με μια ισχυρή σύνδεση με τη σύγχρονη δημιουργική βιομηχανία. Ειδικότερα, η μουσική και η τέχνη χρησιμοποιούνται ως γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, που αποδεικνύουν τη συνέχιση της παράδοσης.


Το πρόγραμμα


ΛΕΜΕΣΟΣ


Η Λεμεσός γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Μέρες Κληρονομιάς με μια σειρά από εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Λεμεσός: Μετά την ανάπτυξη τι;». Όλες οι πληροοφορίες εδώ.


ΛΕΥΚΩΣΙΑ


Στη Λευκωσία, γιορτάζουν τον θεσμό τρεις ξεχωριστοί διοργανωτές: ο Δήμος Λευκωσίας, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Frederick.


Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας πραγματοποιεί σε αυτό το πλαίσιο το 1ο Φεστιβάλ «Μεσαιωνική Λευκωσία. Όλες οι πληροφορίες εδώ.


Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς ως εξής:


16 Οκτωβρίου


10.30 Διαδρομή Πολιτιστικής περιδιάβασης στην Παλιά Λευκωσία: «Ακολουθώντας το Νήμα της Παράδοσης: Άνθρωποι-Τόποι-Ιστορίες»


• Ξενάγηση στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και ξενάγηση στην έκθεση «Δαντέλες και Δαντελωτά κεντήματα της Κύπρου». • Επίσκεψη στον χώρο μουσικής διδασκαλίας και συναυλιών «Windcraft» και παρακολούθηση σύντομης συναυλίας και εκδήλωσης από την «Windcraft Band». • Επίσκεψη στον Πολιτιστικό Φωτογραφικό Όμιλο «Φωτοδός» στην Οδό Ξάνθης Ξενιέρου για την έκθεση φωτογραφίας «Λευκωσία» όπου θα εκτεθούν φωτογραφίες με θέμα τα επαγγέλματα, τα κτήρια, τα μνημεία, τις συνήθειες και γενικά την ζωή στην Παλιά Λευκωσία • Διάβαση από τις οδούς Ξάνθης Ξενιέρου, Αθηνών και Πατριάρχου Γρηγορίου, δρόμους με πλούσια αρχιτεκτονικά οικοδομήματα και αξιόλογες (εκκλησία Αγίου Αντωνίου, κονάτζιην Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου κτλ.) • Στάση στα Λουτρά Ομεριέ και ξενάγηση στο εσωτερικό του Λουτρού με σύντομη αφήγηση με θέμα τις δραστηριότητες και τις συνήθειες που αφορούν τα Λουτρά τα παλαιότερα χρόνια. • Περίπατος διαμέσου της Πλατείας Δημαρχίας και των γύρω δρόμων • Επίσκεψη στο Δημοτικό κέντρο τεχνών Λευκωσίας για την αναδρομική έκθεση «GLYN HUGHES 1931-2014 @ NiMAC». • Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης δια μέσου του καλυμμένου περάσματος, σημείο αναφοράς των παλαιών κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. • Ξενάγηση στην νέα Gallery GARAGE όπου φιλοξενούνται έργα της Ζωγράφου Άννας-Μαρίας Χαράλαμπους και μόνιμη έκθεση του σημαντικού Αείμνηστου Ζωγράφου Λευτέρη Οικονόμου. • Διέλευση από την Οδό και την Πύλη Αμμοχώστου, σημεία με ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία και σημασία. • Επίσκεψη στο Δημοτικό Κέντρο Σύγχρονων Κοινωνικών και Πολιτιστικών Υπηρεσιών (παλαιό γηροκομείο), ένα έργο υποδομής για την προσφορά συγχρόνων κοινωνικών και πολιτιστικών υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλά και ευρύτερα, όπου θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Αφετηρία: περίβολος του κτηρίου του Δημαρχείου Λευκωσίας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22797539


Το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει στο θεσμό με μια σειρά παρουσιάσεων στις 19 Οκτωβρίου ως εξής:


19:00 - 21:00 Παρουσιάσεις Ερευνητικών Θεμάτων διάρκειας είκοσι (20) λεπτών. • 1η παρουσίαση. «Η αρχιτεκτονική των λουτρών στην Κύπρο κατά τη Μεσαιωνική και Οθωμανική περίοδο». Εισηγήτρια: Ανδρονίκη Μαυρουδή, Αρχιτέκτονας. • 2η Παρουσίαση. «Τα Ενετικά Γεφύρια της Καμηλόστρατας του Χαλκού». Εισηγητής: Πλάτωνας Στυλιανού, Πολιτικός Μηχανικός. • 3η Παρουσίαση «Η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των σχολικών κτιρίων στην Κύπρο» Εισηγητής: Χρίστος Χατζηβασιλείου, Αρχιτέκτονας • 4η Παρουσίαση «Τρωτότητα Παραδοσιακών Αστικών και Αγροτικών Κατοικιών της Κύπρου» Εισηγήτρια: Έλια Πουργούρα, Πολιτικός Μηχανικός


Χώρος εκδήλωσης: Αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος», Πανεπιστήμιο Frederick


ΛΙΒΑΔΙΑ


Ο Δήμος Λιβαδιών (σε συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου και της περιφέρειας πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων από τις 08 Οκτωβρίου ως εξής:


08-10/10, 11/10, 14-17/10, 19/10, 20/10, 22/10, 23/10: «Η Τέχνη της Καλαθοπλεκτικής στον Δήμο Λιβαδιών»




  • 08.10.2016, Σάββατο




10:00 - 12:00: Έκθεση φωτογραφίας.


11:00 - 12:00 Καλαθοπλεκτική μέσα από την αφήγηση Λαϊκού Παραμυθιού: Πολυχώρος του Δήμου Λιβαδιών 8, 15 και 22 Οκτωβρίου 2016, από τις 11:00 ως 12:00 (εκδήλωση για παιδιά) με ταυτόχρονη επίδειξη κατασκευής ειδών καλαθοπλεκτικής.




  • 09.10.2016, Κυριακή




10:00 - 12:00 Έκθεση φωτογραφίας.


11:00 - 11:30 Μουσική από το παραδοσιακό μουσικό όργανο Νέι, από τον κατασκευαστή παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ. Αδάμο Αδάμου. Το νέι κατασκευάζεται από καλάμια που ευδοκιμούν στον Δήμο Λιβαδιών.




  • 11, 14, 17, 20.10.2016




9:00 - 11:00 Έκθεση φωτογραφίας. Εκπαιδευτικό εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους. Επίδειξη κατασκευής ειδών καλαθοπλεκτικής και κατασκευές προς πώληση




  • 15.10.2016 Σάββατο




10:00 - 12:00 Έκθεση φωτογραφίας.


10:00 - 10:30 Μουσική από το παραδοσιακό μουσικό όργανο Νέι


11:00 - 12:00 Καλαθοπλεκτική μέσα από την αφήγηση Λαϊκού Παραμυθιού: Πολυχώρος του Δήμου Λιβαδιών 8, 15 και 22 Οκτωβρίου 2016, από τις 11:00 ως 12:00 (εκδήλωση για παιδιά) με ταυτόχρονη επίδειξη κατασκευής ειδών καλαθοπλεκτικής.




  • 16.10.2016 Κυριακή




10:00 - 12:00 Έκθεση φωτογραφίας.




  • 19.10.2016 Τετάρτη




16:00 - 17:30 Έκθεση φωτογραφίας


16:00 - 17:00 Εκπαιδευτικό εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους


17:30 - 18:00 Μουσική από το παραδοσιακό μουσικό όργανο Νέι, από τον κατασκευαστή παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ. Αδάμο Αδάμου. Το νέι κατασκευάζεται από καλάμια που ευδοκιμούν στον Δήμο Λιβαδιών.




  • 22.10.2016 Σάββατο




10:00 - 12:00 Έκθεση φωτογραφίας


11:00 - 12:00 Καλαθοπλεκτική μέσα από την αφήγηση Λαϊκού Παραμυθιού: Πολυχώρος του Δήμου Λιβαδιών 8, 15 και 22 Οκτωβρίου 2016, από τις 11:00 ως 12:00 (εκδήλωση για παιδιά) με ταυτόχρονη επίδειξη κατασκευής ειδών καλαθοπλεκτικής.




  • 23.10.2016 Κυριακή




10:00 - 12:00 Έκθεση φωτογραφίας.


Χώρος εκδήλωσης: Μουσείο Καλαθοπλεκτικής, Πολυχώρος Δήμου Λιβαδιών (δίπλα από εκκλησία Αγίας Παρασκευής). Χώρος στάθμευσης: Δίπλα από τον Πολυχώρο και το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24633388, 24662830, 99208000


ΦΙΚΑΡΔΟΥ


Το Κοινοτικό Συμβούλιο Φικάρδου πραγματοποιεί εκδήλωση στις 09.10, Κυριακή, από τις 11:00 - 17:30 εκδήλωση που περιλαμβάνει περιδιάβαση στον παραδοσιακό πυρήνα του χωριού, παρασκευές παραδοσιακών εδεσμάτων από εθελοντές και πολλές άλλες δραστηριότητες. (Αναχώρηση από Λευκωσία: στις 10:00, βλ. πρόγραμμα Nicosia Medieval Festival). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99639197.


ΚΑΤΩ ΔΡΥΣ


Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Δρυ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μέλισσας και κεντήματος και το Κτήμα Χριστούδια πραγματοποιούν εκδήλωση στις 9 Οκτωβρίου, Κυριακή, ως εξής:


14:30 - 15:00 Χαιρετισμοί στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
14:30-15:30 Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος, Κατασκευή σκαμνιών από αναθρήκα
14:30 - 18:00 Μουσείο Λαϊκής Τέχνης: Κατασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων (τραχανάς, ππαλουζές) και απόσταξη ζιβανίας και προσφορά τους στο κοινό
14:30 - 18:00 Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος:
• Έκθεση φωτογραφίας: «Οι Κατωδρύτες στους Βαλκανικούς
Πολέμους»
• Έκθεση φωτογραφίας: «Φυσικό Περιβάλλον: ενδημικά φυτά της
Κύπρου που ενδημούν μόνο στην περιοχή Λευκάρων και Κάτω Δρυ,
προστατευόμενα από την ΕΕ»
14:30 - 18:00 Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος.
Έκθεση φωτογραφίας: «Η ζωή της Μέλισσας (εργάτριες, βασίλισσες
και κηφήνες)»


14:30 - 18:30 Επίσκεψη στους παραδοσιακούς αμπελώνες και στο οινοποιείο του κτήματος Χριστούδια. • Ξενάγηση στους παραδοσιακούς αμπελώνες και στο οινοποιείο. • Παρασκευή και δοκιμασία σιουσιούκκου. Μετάβαση με ιδιωτικό αυτοκίνητο.


15:00 - 15:30 Blue Oak House. Ξενάγηση στην παραδοσιακή κατοικία του Λοΐζου Λουκκουματζή, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ιστορία του εργαστηρίου των περίφημων λουκκουμιών από την κα Χρυστάλλα Βασιάδη.


15:00 - 16:00 Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος. Παρουσίαση βιβλίου: «Παραδοσιακές ποικιλίες αμυγδάλων της περιοχής Λευκάρων και του Κάτω Δρυ» από τον μελετητή κ. Ιάκωβο Κορνιώτη.


15:45 - 16:30 Περιδιάβαση στα πλακόστρωτα σοκάκια. Ξενάγηση στον παραδοσιακό πυρήνα της κοινότητας από αρχιτέκτονα. 19:00- 20:00 Προβολή DVD με τίτλο «Ο Κάτω Δρυς και ο κόσμος του».


Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24342833 και 99676685


ΛΑΠΗΘΟΣ


O Δήμος Λαπήθου πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων στις 11, 15, 16, 18 Οκτωβρίου ως εξής:


11.10.2016 Τρίτη


10:00 Διάλεξη: «Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, ο κτήτορας της σχολής, η ζωή και το έργο του» (σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου). Παρουσίαση: Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαπήθου και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής κα Σούλα Μούρεττου. Χώρος εκδήλωσης: Ελένειο Δημοτικό Σχολείο, Λευκωσία.


15.10.2016 Σάββατο


17:00 Εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος και ξενάγηση στην Κοινότητα Περιστερώνας Πάφου. Εκδήλωση για τους εορτασμούς της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από το κτίσιμο της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην Κοινότητα Περιστερώνας Πάφου από τον Λαπηθιώτη πρωτομάστορα μ. Κώστα Κύρρη (1916) και τους συνεργάτες του (σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Περιστερώνας Πάφου).


* Ο Δήμος Λαπήθου, με Δημότες του που κατοικούν σε ολόκληρη την Κύπρο και με τη συμμετοχή του Συμβουλίου Νεολαίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη/ξενάγηση και εκδήλωση/διάλεξη σχετικά με το κτίσιμο του Ναού και τον κτήτορά του Κώστα Κύρρη.


16.10.2016 Κυριακή


Εκκλησιασμός και τέλεση μνημόσυνου του μ. Κώστα Κύρρη και των συνεργατών του, προϊσταμένου του Χωρεπισκόπου Αρσινόης κ.κ. Νεκταρίου.


11:30 • Εκδήλωση στον παρακείμενο χώρο της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Περιστερώνας Πάφου. • Ξενάγηση στο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Χωρεπισκοπής Αρσινόης.


18.10.2016 Τρίτη


19:00 Διάλεξη και συζήτηση με θέμα: «Σέργιος Φλωρίδης, η ζωή και το έργο του: Κτίσιμο κωδωνοστασίου Αποστόλου Λουκά στη Λάπηθο», έκθεση φωτογραφίας. Το πρόσωπο του Σέργιου Φλωρίδη είναι συνδεδεμένο με πολλά άλλα κτίσματα κωδωνοστασίων παγκύπρια, ενώ τα σχέδια του Αγίου Λουκά Λαπήθου (που περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες και λεπτομέρειες της εποχής) ανευρέθηκαν πρόσφατα στη Μ. Βρετανία και επαναπατρίστηκαν στην Κύπρο.


Χώρος εκδήλωσης: Προσωρινό Δημαρχείο Λαπήθου, Στρόβολος, Προδρόμου 36, 2063 Λευκωσία. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22427733 και 99621264 Κύριος ομιλητής: Δήμαρχος Λαπήθου, κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας.


ΚΛΗΡΟΥ


Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κλήρου πραγματοποιεί εκδηλώσεις στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου ως εξής:


«Από τη Σμύρνη στην Κλήρου: Συκάτες διαδρομές»


14.10.2016 Παρασκευή


19:00-20:30 Τελετή Έναρξης: «Από τη Σμύρνη στην Κλήρου: Συκάτες διαδρομές»
Το σύκο της Κλήρου, γνωστό και ως σμυρναίικο, αποτέλεσε και αποτελεί
χαρακτηριστικό προϊόν του χωριού. Ο μύθος, η πραγματικότητα και
οι παραδόσεις γύρω από το σύκο θα είναι το κεντρικό θέμα των
εκδηλώσεων. Παράλληλα θα διερευνηθεί ο ρόλος της μεταποίησης και
εμπορίας σύκων στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της κοινότητας
τότε αλλά και σήμερα.
Χώρος εκδήλωσης: Αίθουσα Εκδηλώσεων Κοινοτικού Συμβουλίου
Κλήρου.


15.10.2016 Σάββατο


14:00-22:00 • Διδασκαλία παραδοσιακών χορών με έμφαση στον σμυρναίικο χορό
και το τραγούδι. • Εργαστήρια μεταποίησης του σύκου και σύγχρονων μεθόδων
εμπορίας του. • Εργαστήρια ζωγραφικής, χαρακτικής, θεατρικού παιχνιδιού και
άλλες δραστηριότητες. • Παρασκευή και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων. • Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο προαύλιο της εκκλησίας.


Χώρος εκδήλωσης: Παλαιός πυρήνας Κλήρου.


16.10.2016 Κυριακή 


10:00 - 12:00 Ξενάγηση στη Λάουρα στους χώρους καλλιέργειας του σμυρναίικου σύκου/αφηγήσεις/δεντροφύτευση συκιών. Στην περιοχή της Λάουρας εξακολουθεί να καλλιεργείται η σμυρναίικη συκιά. Στις αρχές του αιώνα οι κάτοικοι για να εξασφαλίσουν την υδροδότηση της περιοχής έσκαψαν υπόγεια λαούμια για τη μεταφορά και συλλογή του νερού από χείμαρρο της περιοχής, σε πετρόκτιστη δεξαμενή. Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν μεταξύ σμυρναίικων συκιών και λαουμιών για να καταλήξουν στην πετρόκτιστη δεξαμενή.


Χώρος συνάντησης: Πλατεία του χωριού


Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22633344 και 99628073


ΚΟΡΝΟΣ


Η Ομάδα Δράσης Ανάπτυξης Κόρνου πραγματοποιεί εκδηλώσεις ως εξής:


14/10 και 16/10
«Το τζιβέρτι του κόκκινου πηλού»
Η κοινότητα του Κόρνου έχει χαρακτηριστεί ως «η κοινότητα του κόκκινου πηλού». Το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό της συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας ιδιότυπης αγγειοπλαστικής τέχνης η οποία έγινε γνωστή τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων της Κύπρου. Ιδιαίτερα γνωστή ήταν η κατασκευή μεγάλων πήλινων αντικειμένων τα οποία είχαν χρήση στην καθημερινή ζωή και η κατασκευή διακοσμητικών αγγείων. Στην κοινότητα είχε, επίσης, αναπτυχθεί η μελισσοκομία λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που δημιουργούσε το πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων του αγγειοπλάστη και του μελισσοκόμου, δια μέσου των χρόνων.


14.10.2016 Παρασκευή
08:00 - 13:00 • Έκθεση φωτογραφίας στον χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου της κοινότητας • Έκθεση χρηστικών αντικειμένων αγγειοπλαστικής σε παλαιά κατοικία της κοινότητας • Έκθεση μελισσοκομίας σε παλαιά κατοικία της κοινότητας • Ξενάγηση στο χώρο του καμινιού και αγγειοπλαστείου • Λειτουργία εκπαιδευτικού εργαστηρίου για παιδιά με θέμα την αγγειοπλαστική • Προβολή βίντεο που αφορούν την τέχνη της αγγειοπλαστικής και μελισσοκομίας σε παλαιά κατοικία της κοινότητας


16.10.2016 Κυριακή
10.00 - 12.30 • Έκθεση φωτογραφίας στον χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου και της κοινότητας


15.00 - 18.00 • Έκθεση χρηστικών αντικειμένων αγγειοπλαστικής σε παλαιά κατοικία της κοινότητας. • Έκθεση μελισσοκομίας σε παλαιά κατοικία της κοινότητας. • Ξενάγηση στο χώρο του καμινιού και αγγειοπλαστείου. • Ξενάγηση στον πυρήνα του χωριού όπου παραδοσιακοί τεχνίτες θα
παρουσιάζουν την τέχνη τους. • Προβολή βίντεο που αφορούν την τέχνη της αγγειοπλαστικής και
μελισσοκομίας σε παλαιά κατοικία της κοινότητας.


15.30 - 17.30 Παρουσίαση σκηνικής εικόνας με αναδρομή στην καθημερινή ζωή των κατοίκων κατά την δεκαετία του ’60.


Χώρος εκδήλωσης: Παραδοσιακός πυρήνας του χωριού.
18.00 - αργά το βράδυ: Πώληση παραδοσιακών εδεσμάτων  Χώρος εκδήλωσης: Κεντρική πλατεία του χωριού.
19.30 - 20.30 Προβολή βίντεο με αφηγήσεις παλιών τεχνιτών σχετικές με την αγγειοπλαστική τέχνη και τη μελισσοκομία σε γιγαντοοθόνη.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με έντεχνη μουσική και τραγούδι στην πλατεία του χωριού.


* Η Ο.Δ.Α.Κ. είναι ένα νεοσύστατο σωματείο εθελοντικής πρωτοβουλίας. Στόχοι του σωματείου είναι η προβολή και ανάπτυξη της κοινότητας του Κόρνου αναφορικά με τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την υγεία και τον αθλητισμό καθώς και η κοινωνική ευημερία και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 99529672


ΠΑΝΩ ΛΕΥΚΑΡΑ


Ο Δήμος Λευκάρων πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 16/10.


16:00 - 18:00 Ξεναγήσεις. Κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια των Λευκάρων και θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν διατηρητέες οικοδομές, ενώ θα γίνει επίσκεψη στο Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων όπου λειτουργούν εκθέσεις κεντημάτων και αργυροχοΐας. Στον ίδιο χώρο θα γίνεται επίδειξη κατασκευής κεντήματος και ασημικών από έμπειρες κεντήτριες και αργυροχόους.


Αφετηρία: Κεντρική πλατεία του Δήμου (με ευθύνη του Πολιτιστικού Ομίλου και του Κέντρου Νεότητας Λευκάρων). Τερματισμός: Αυλή του Δημοτικού Σχολείου (τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν Λευκαρίτικα μοτίβα με τη χρήση πηλού, ενώ θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα).


18:00 Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων του Δήμου και της ορχήστρας του Γυμνασίου Λευκάρων.


Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24342422 και 24342822


ΛΑΚΑΤΑΜΙΑ


Ο Δήμος Λακατάμιας πραγματοποιεί εκδηλώσεις στις 17, 18, 19 Οκτωβρίου ως εξής:


17.10.2016 Δευτέρα


09:00 - 12:00 Εκπαιδευτικά Εργαστήρια και Δραστηριότητες για παιδιά προδημοτικής ή/και Δημοτικού. Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν παραδοσιακά παιχνίδια στην αυλή του Μουσείου, ανάγνωση και εικονογράφηση κυπριακού παραμυθιού και χειροτεχνίες.


18.10.2016 Τρίτη


09:00 - 12:00 Εκπαιδευτικά Εργαστήρια και Δραστηριότητες για παιδιά Γυμνασίου ή/και Λυκείου. Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν παραδοσιακά παιχνίδια στην αυλή του Μουσείου, ανάγνωση και εικονογράφηση κυπριακού παραμυθιού και χειροτεχνίες.


19.10.2016 Τετάρτη


18:00 - 20:30 Ξενάγηση στους παραδοσιακούς πυρήνες της Λακατάμιας και στο Μουσείο, έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο και παρουσίαση σύντομου θεατρικού. Ξενάγηση με λεωφορείο στον παραδοσιακό πυρήνα της Λακατάμιας και μετά στο Μουσείο με έκθεση φωτογραφίας, προβολή σχετικού βίντεο από φοιτητές πανεπιστημίου, παρουσίαση σύντομου θεατρικού με συμμετοχή μαθητών της Λακατάμιας βασισμένου σε ιστορικές μαρτυρίες και συνεντεύξεις παλιών Λακαταμιτών. Μουσείο Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δήμου Λακατάμιας (χώρος στάθμευσης Εκκλησίας Αγίας Παρασκευής).


* Το Μουσείο Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Λακατάμιας βρίσκεται στην ενορία της Αγίας Παρασκευής, στον παραδοσιακό πυρήνα της Λακατάμιας. Στεγάζεται σε μια παραδοσιακή οικία κτισμένη το 1922. Το Μουσείο περιλαμβάνει οκτώ χώρους/θεματικές ενότητες, όπου παρουσιάζονται τα βασικά δωμάτια και ο κύριος εξοπλισμός μιας παραδοσιακής οικίας: ο ηλιακός (προθάλαμος-καθιστικό), το μαειρκό (κουζίνα), η κρεβατοκάμαρη (υπνοδωμάτιο), η κάμαρη της βούφας (του αργαλειού), ο βοηθητικός χώρος για την παρασκευή διαφόρων τροφών, το δίχωρο όπου εκτίθενται αντικείμενα που αφορούν σε παραδοσιακές ασχολίες, η αυλή και το δωμάτιο προβολών.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22364097


ΑΘΗΕΝΟΥ


Ο Δήμος Αθηένου σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας πραγματοποιούν εκδηλώσεις στις 21 Οκτωβρίου:


18:00 - 19:00 Ξενάγηση στην έκθεση: «Εφτά ιστορίες: Δαντέλες και Σύγχρονη Τέχνη» (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα). Η έκθεση στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εγγραφής των Δαντελών «βενίς» ή «πιττωτών» και της αθηενίτικης ολόπλουμης
δαντέλας στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Παρουσιάζει ηχητικά και σε γραπτό κείμενο εφτά αφηγήσεις παραγωγής των δαντελών στην Αθηένου και στα γύρω χωριά, κυρίως, κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Τις αφηγήσεις συνοδεύουν εφτά έργα σύγχρονης τέχνης από Αθηενίτες δημιουργούς (εικαστικούς, γραφίστες, κεραμίστρια, σχεδιάστρια κοσμήματος, σχεδιάστρια εσωτερικού χώρου). Παράλληλα θα υπάρχει προβολή δύο ταινιών, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της εγγραφής των δαντελών και της δημιουργίας της έκθεσης. Οι ταινίες παρουσιάζουν την ιστορία των δαντελών από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα, καθώς και την πορεία
της δημιουργίας της έκθεσης.


Χώρος εκδήλωσης: Καλλινίκειο Μουσείο Αθηένου


19:00 - 20:00


• Παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων χαλουμιού και αναρής / Χώρος εκδήλωσης: πατρική οικία του Μοναχού Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη


• Αναπαράσταση κατασκευής ψωμιού, ζύμωση ψωμιού από παιδιά υπό καθοδήγηση / Χώρος εκδήλωσης: παραδοσιακός αλευρόμυλος Ανδρέα Θεοχάρους «Μύλος του Καγιάφου»


20:00 - 21:00 Προβολή ταινίας με θέμα: Δαντέλες «Βενίς» ή «Πιττωτές» και Αθηενίτικη Ολόπλουμη Δαντέλα (τοπική ονομασία Αθηενίτικο Πλουμί) Παρουσίαση δρώμενων από τους Πολιτιστικούς Ομίλους Αθηένου / Χώρος εκδήλωσης: Οδός Ευαγόρου


21:00 Κέρασμα ψωμιού, αρτοκατασκευασμάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων / Χώρος εκδήλωσης: Οδός Ευαγόρου (Δημοτικός χώρος στάθμευσης στη βόρεια πλευρά του κτηρίου του
Καλλινίκειου Μουσείου Αθηένου)


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24524002 και 24811370


 

+ Το έντυπο πρόγραμμα εκδηλώσεων, εδώ