Οι πρεμιέρες του Ιανουαρίου στο Θέατρο Δέντρο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.12.2017

Το θέατρο Δέντρο παρουσιάζει δύο νέες παραγωγές. Στην κύρια σκηνή, το έργο "Οι Καρέκλες" του Ευγένιου Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουαΐμη ενώ στην παιδική σκηνή το έργο "Τα Ψηλά Βουνά" του Ζαχαρία Παπαντωνίου σε σκηνοθεσία των Αλέξανδρου Αχτάρ και Παναγιώτη Μπρατάκου.




ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ (του Ευγένιου Ιονέσκο) 

σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουαΐμη

Πρεμιέρα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου

Ένα υπερήλικο ζευγάρι γέρων είναι φύλακες σ’ ένα ερημικό νησί. Αποκομμένοι και απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο δεν τους μένει, φαινομενικά, τίποτα άλλο από το να αναπολούν τη ζωή τους και να σκαρώνουν παιχνίδια για να κυλίσουν λίγο παραπέρα τον σταματημένο χρόνο, που στην πραγματικότητα όμως, θέτει σε κίνηση τη μεσσιανική αντίληψη για τον κόσμο στο μυαλό του γέρου που οραματίζεται για τον εαυτό του το ρόλο του Μεσσία και επεξεργάζεται ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, γι’ αυτό και έχει καλέσει κόσμο στο νησί για να το επεξηγήσει. Η σύντροφός του, Σεμίραμις, πιστεύει στις ικανότητές του και προσπαθεί να τον ενθαρρύνει αλλά αυτός φοβάται πως του λείπει η ευφράδεια γι’ αυτό και προσλαμβάνει έναν ρήτορα για να μιλήσει στη θέση του.

Όταν καταφθάνουν οι αόρατοι καλεσμένοι η αίθουσα γεμίζει από άδειες καρέκλες. Μέχρι και ο αυτοκράτορας αποφασίζει να τιμήσει με την αόρατη παρουσία του την εκδήλωση.

"Κι όταν επιτέλους καταφθάνει και ο ρήτορας, το μόνο πραγματικό πρόσωπο που εισέρχεται στην αίθουσα, οι δυο γέροι του παραδίδουν τη σκυτάλη και αποχωρούν για να εξαφανιστούν στο τίποτα του υγρού τους τάφου."

Το έργο ολοκληρώνεται με τη συνειδητοποίηση από το κοινό ότι ο ρήτορας είναι μουγκός.

Karekles_prova_1Christos Gogakis (2)


Σκηνοθετικό σημείωμα

Οι άδειες καρέκλες

Οι «Καρέκλες» του Ευγένιου Ιονέσκο είναι ένα κλασσικό, εμβληματικό έργο, από τα σπουδαιότερα του Θεάτρου του Παραλόγου, ένα απ’ αυτά που αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία, την έκρηξη θα λέγαμε καλύτερα, του παγκόσμιου αυτού θεατρικού κινήματος. Ενός κινήματος που ολοκλήρωσε τον κύκλο του αλλά δεν παύει να είναι μια σημαντική παρακαταθήκη του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Επιλέγοντας το έργο αυτό ήταν αναπόφευκτη η σκέψη για κάποια επικαιροποίηση του θέματος, αναγκαία και θεμιτή πια στους καιρούς μας, εξ ου και η διασκευή και η ελεύθερη απόδοση λόγου από τον υπογράφοντα τη σκηνοθεσία.

Όσον αφορά τους ρόλους των δύο γέρων, παρόλο που ο ίδιος ο Ιονέσκο εισηγείται να τους αναλαμβάνουν νέοι ηθοποιοί για να αντεπεξέρχονται στο επίπονο κουβάλημα των καρεκλών (κυρίως η γριά), στη δική μας παράσταση, που γίνεται στο καταστάλαγμα και τον ηχηρό απόηχο του έργου και γενικά όλων των έργων του Θεάτρου του Παραλόγου, αναλαμβάνουν δύο έμπειροι και ώριμοι ηθοποιοί, ο Σταύρος Λούρας και η Αννίτα Σαντοριναίου, κυρίως για να μπορέσουν να επωμιστούν το «βάρος» της ηλικίας ως πιο σημαντική παράμετρο σήμερα και να μη χρειαστεί να καταφύγουμε στην «εφετζίδικη» καρικατούρα στην οποία θα καταφεύγαμε, αναγκαστικά, αν τους ρόλους τους παίζανε δύο νεαροί ηθοποιοί.

Οι Καρέκλες λοιπόν. Το δικαίωμα στην ύπαρξη. Η υπαρξιακή αγωνία για τη δικαίωση της ύπαρξης. Εντέλει το κενό της ύπαρξης. Που δεν θα γίνει κατορθωτό τελικά να γεμίσει, παρά μόνο με άδειες καρέκλες. Μια τραγική φάρσα. Η φάρσα της ζωής. Του ατόμου. Που γεννιέται ως μέρος του συνόλου αλλά συνειδητοποιεί στην πορεία πως μένει μόνος, ξεκομμένος και από το σύνολο και από το νόημα της ζωής. Έρχεται από το τίποτα, συνειδητοποιεί πως η ζωή του ήταν ένα τίποτα (;) και άρα, μοιραία, θα καταλήξει στο τίποτα. Στο κενό. Που τόσο εύστοχα συμβολίζεται από τις άδειες καρέκλες που θα στοιβάξει με τη σύντροφο της ζωής του στη σάλα του μυαλού του για να υποδεχθεί την ανθρωπότητα σ’ ένα ραντεβού παραληρήματος για τη σωτηρία της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή - Ελεύθερη Απόδοση - Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης

Ηθοποιοί : Σταύρος Λούρας, Αννίτα Σαντοριναίου, Άντονι Παπαμιχαήλ

Σκηνικά - Κοστούμια: Στέλιος Στυλιανού

Μουσική: Δημήτρης Ζαχαρίου

Στίχοι: Σταύρος Σταύρου

Χορογραφία - Κίνηση: Μαριάννα Μουαΐμη

Φωτισμοί: Χρίστος Γωγάκης

Τεχνικός Θεάτρου: Θεόδωρος Γεωργίου

Προβολή & Επικοινωνία: Μύρω Χριστοδούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννος Λούρας

Παραγωγή: Θέατρο Δέντρο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

Ημέρες Παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από 12 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου & Τετάρτες 31 Ιανουαρίου, 7 Φεβρουαρίου & Τρίτη 6 Φεβρουαρίου

Ώρα Παραστάσεων: 8.30μ.μ.

** Την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις στη Λεμεσό στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ. Κρατήσεις στο 25877827

Διάρκεια: 80 λεπτά (xωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: €13 | Πολύτεκνοι, Συνταξιούχοι, Φοιτητές, Στρατιώτες (προσκομίζοντας την ανάλογη κάρτα)  €10

Χώρος: ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΝΤΡΟ

[Ενότητος 44 Παλουριώτισσα Τ.Κ. 1041 Ενορία Παναγίας. Λευκωσία]

Κρατήσεις: 99 52 08 35 - 99 38 46 06

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

__________________________________________________________________



Psila Vouna_3Christos Gogakis




ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ του Ζαχαρία Παναντωνίου

σε σκηνοθεσία - θεατρική απόδοση των Αλέξανδρου Αχτάρ και Παναγιώτη Μπρατάκου

«...Τα παιδιά παίζοντας έκαμαν όλη αυτή τη δουλειά και τα κατάφεραν! Καθένας εργάστηκε για τον εαυτό του, αλλά και για όλους· όλοι πάλι δούλεψαν για τον έναν. Έτσι έκαμαν αυτό που λέμε κοινότητα και έγιναν παράδειγμα για τους μεγάλους...»

Το πιο πολυδιαβασμένο παιδικό ανάγνωσμα στην Ελλάδα, τα περίφημα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου  θα παρουσιαστεί σε θεατρική διασκευή με πρωτότυπη μουσική και τραγούδια από τις 27 Ιανουαρίου 2018 στο Θέατρο ΔΕΝΤΡΟ

Ο Ζαχαρίας  Παπαντωνίου, το 1918 επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου, συγγράφει κατ’ εντολή του Υπουργείου Παιδείας το πρώτο αναγνωστικό στη δηµοτική ελληνική γλώσσα: «Τα Ψηλά Βουνά». Αφηγείται τις περιπέτειες  μιας ομάδας παιδιών που όταν τελειώνουν την τελευταία τάξη του δημοτικού σχολείου αποφασίζουν, με την άδεια των γονιών τους, να κάνουν μόνα τους διακοπές για περίπου δύο μήνες στα βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί, μέσα στις ομορφιές της φύσης, μαθαίνοντας τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντούν, θα φτιάξουν μια κοινότητα που εξυμνεί το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό, θα ανακαλύψουν τη δύναμη που κρύβεται μέσα στις καρδιές τους και  θα μάθουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ζωής μέσα από την συνεργασία και της εμπιστοσύνη απέναντι στον συνάνθρωπο. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνικής μας παράδοσης, που κρύβει στις σελίδες του την απελευθερωμένη νοσταλγία των παιδιών, την γέννηση και την εφαρμογή της δημοκρατίας, καθώς και έναν ύμνο στη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα Ψηλά Βουνά άφησαν να φανεί το πνεύμα του παιδαγωγού Παπαντωνίου, που μας κληροδότησε ένα έργο ουσιαστικό, ένα αξεπέραστο κατόρθωμα για την εκπαιδευτική μας λογοτεχνία και συγχρόνως μια σπάνια νότα δροσιάς και ψυχικής ευφορίας για τους μικρούς μαθητές.

Η παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά και σε όσους κρύβουν πάντα ένα παιδί μέσα στην καρδιά τους αναδεικνύει μέσα από την χειμαρρώδη ολοζώντανη γλώσσα του Παπαντωνίου τη δύναμη της επικοινωνίας του ανθρώπου με τη φύση και με τους συνανθρώπους του, τον θρίαμβο της φιλίας, της αγάπης, της ειρήνης και της ανιδιοτελούς συνεργασίας.

Ποιητής, διηγηματογράφος, συγγραφέας ταξιδιωτικών κειμένων, κριτικός, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των Νεοελληνικών γραμμάτων, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1877 στο Καρπενήσι και πέθανε στην Αθήνα το 1940. Αφού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Καρπενήσι, πήγε νεότατος στην Αθήνα, παρακολούθησε μαθήματα στην Ιατρική Σχολή, σπούδασε ζωγραφική και, τελικά, στράφηκε προς τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Συνεργάστηκε στις εφημερίδες Ακρόπολις, Εφημερίς των Συζητήσεων, Σκριπ, έγινε τακτικός ανταποκριτής του Εμπρός στο Παρίσι (1908-1910), από όπου έστελνε τα περίφημα Παρισινά Γράμματα, κι επιστρέφοντας στην Αθήνα συνέχισε τη δημοσίευση άρθρων, διηγημάτων, ποιημάτων, ταξιδιωτικών εντυπώσεων, όχι μόνο σε εφημερίδες, αλλά και στα εγκυρότερα περιοδικά της εποχής Παναθήναια, Ο Νουμάς, Καλλιτέχνης, Νέα Εστία κ.λπ. Υπηρέτησε στην Κρατική Διοίκηση ως νομάρχης στη Ζάκυνθο, στις Κυκλάδες, στη Καλαμάτα, το 1918 διορίστηκε διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, τιμήθηκε με το «Εθνικόν Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών». Διετέλεσε ακόμη καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και υπήρξε ως το τέλος της ζωής του ο τακτικός τεχνοκριτικός στο Ελεύθερον Βήμα. Το 1938 εξελέγη ακαδημαϊκός κι εκφώνησε σε δημοτική γλώσσα τον μνημειώδη εισιτήριο λόγο του για τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο. Υπηρέτησε με μοναδική ευσυνειδησία και συνέπεια τα ελληνικά γράμματα, αγωνίστηκε όσο λίγοι για τη σωτηρία τού αττικού τοπίου κι υπήρξε υπόδειγμα χαρακτήρα και ήθους ως τον θάνατο του στην Αθήνα, σε ηλικία 63 ετών.

Οι μελετητές είπαν για  «Τα ψηλά βουνά» πως «είναι από τα βιβλία που ξυπνούν τους λαούς και τους κάνουν μεγάλους». Σήμερα, μας υπενθυμίζουν, πέραν όλων των άλλων, πόσο σημαντικό είναι ο καθένας από μας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών: «Όταν βρίσκονται γενναία παιδιά σαν εσάς, ένα δάσος γίνεται αιώνιο. Κι οι άνθρωποι ζουν καλύτερα τη ζωή τους».

Αυτόν τον Ιανουάριο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μέρα που Τα Ψηλά Βουνά ξεκίνησαν να εκπαιδεύουν και να ψυχαγωγούν γενιές και γενιές μαθητών. Ας ταξιδέψουμε, μικροί και μεγάλοι, στις καταπράσινες βουνοκορφές τους, για να φτιάξουμε μια κοινωνία φιλίας, μια πολιτεία ισότητας, όπου οι άνθρωποι θα τραγουδήσουν παρέα με τα δέντρα, τα ποτάμια και τα ζώα τις αθάνατες μελωδίες της αγάπης!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία - Θεατρική Απόδοση: Αλέξανδρος Αχτάρ, Παναγιώτης Μπρατάκος

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Ειρήνη Ανδρονίκου, Αλέξανδρος Αχτάρ, Αλίκη Ευγενίου, Ηρώ Κλείτου, Φίλιππος  Κωνσταντίνος, Άντονι Παπαμιχαήλ.

Πρωτότυπη μουσική: Άρτεμις Μπρατάκου – Παντελής Πολίτης

Σκηνογραφία - διαμόρφωση σκηνικού χώρου - ενδυματολογία: Σωσάννα Τομάζου

Κατασκευή σκηνικού: Θεόδωρος Γεωργίου

Σχεδιασμός φωτισμού/φωτογραφίες/trailer: Χρίστος Γωγάκης

Προβολή & Επικοινωνία: Μύρω Χριστοδούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννος Λούρας

Παραγωγή: Θέατρο Δέντρο



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: 

Από Σάββατο 27 Ιανουαρίου έως Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Σάββατο στις 4.00μ.μ. & Κυριακή στις 11.00 π.μ.

** Το Σάββατο 28 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί μία παράσταση στη Λεμεσό στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ. Κρατήσεις στο 25877827

Διάρκεια:   60 λεπτά

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: €10 | Πολύτεκνοι, Συνταξιούχοι, Φοιτητές, Στρατιώτες (προσκομίζοντας την ανάλογη κάρτα)  €8

Στο ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΝΤΡΟ  [Ενότητος 44 Παλουριώτισσα Τ.Κ. 1041 Ενορία Παναγίας. Λευκωσία]

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 99 52 08 35 - 99 38 46 06

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ