«Η αναχώρηση του Τηλέμαχου» του Σαρλ Μενιέ πωλήθηκε 2,2 εκ ευρώ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.3.2018

Ενας πίνακας του ζωγράφου Σαρλ Μενιέ (Charles Meynier/1768-1832) κατακυρώθηκε στο ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ σε Βρετανό αγοραστή κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στη Νάντη, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Ivoire.


«Είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη αυτού», δήλωσε ο δημοπράτης Μπερτράν Κουτόν. Ο πίνακας ορόσημο της καριέρας του Μενιέ, με τίτλο «Le depart de Telemaque» («Η αναχώρηση του Τηλέμαχου»), παρουσιάζει τον γιο του Οδυσσέα να πιέζεται από τον Μέντορα να εγκαταλείψει το νησί της Καλυψούς.

FRANCE-AUCTION-ART
People take part in an auction sale in front of a painting by French Charles Meynier (L) (1768-1832) acting 'Telemachus, urged by Mentor, leaving the island of Calypso' on March 27, 2018 in Nantes, western France. The painting was sold at 2.232 millions of euros, 10 times more its estimate price (between 150.000 and 250.000 euros). / AFP PHOTO / LOIC VENANCE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION


Ο πίνακας είχε εξαφανιστεί για δύο και πλέον αιώνες. Ο πίνακας «εκτέθηκε το 1800 και το 1810 στο Σαλόν» (επίσημη έκθεση ζωγραφικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού).

«Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. μταν σε μια οικογένεια στην Κοιλάδα του Λίγηρα», η οποία τον έθεσε προς πώληση, διευκρίνισε ο Κουτόν. Η αξία του έργου εκτιμάτο μεταξύ 150.000 και 250.000 ευρώ. Επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές (Βρετανοί, Κύπριος, Γάλλος και Γερμανός), έδωσαν επί δέκα λεπτά μάχη για να αποκτήσουν τον πίνακα που τελικά κατακύρωσε τηλεφωνικά ένας Βρετανός, τελευταίος πλειοδότης.

«Είχαμε οργανώσει τα πάντα για να έχουμε μια καλή δημοπρασία, γιατί είναι πολύ σπουδαίος πίνακας. Αλλά δεν περιμέναμε ότι η τιμή θα έφθανε σε αυτό το επίπεδο», είπε ο Κουτόν. Iσως σήμερα, η καλύτερη δημοπρασία για τον γάλλο καλλιτέχνη του νεοκλασικισμού ήταν το 1997 από τον οίκο Christie`s, στη Νέα Υόρκη, για τον πίνακα με τίτλο «La Sagesse defendant la Jeunesse contre l`Amour», που πωλήθηκε 536.000 δολάρια συμπεριλαμβανομένων των εξόδων (489.000 ευρώ, σύμφωνα με τη συναλλαγματική ισοτιμία της εποχής), αναφέρει ο οίκος Ivoire.

Η πρώτη μονογραφική έκθεση αφιερωμένη στον Σαρλ Μενιέ οργανώθηκε το 2008 διαδοχικά στη Βιβλιοθήκη-Μουσείο Marmottan στα δυτικά προάστια του Παρισιού και στο Μουσείο Magnin της Ντιζόν. Σημαντικός παράγων της καλλιτεχνικής ζωής και πολύ διάσημος όσο ζούσε, ο Μενιέ φιλοτέχνησε κυρίως πίνακες με στρατιωτικά θέματα που εξυμνούσαν τον Ναπολέοντα.

Το 1789 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ρώμης --γαλλική υποτροφία που δινόταν σε φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών-- ο Μενιέ φιλοτέχνησε τρεις οροφές αιθουσών στο μουσείο του Λούβρου. Το έργο «Η αναχώρηση του Τηλέμαχου» ήταν γνωστό γιατί μια γκραβούρα που απεικόνιζε τον πίνακα είχε εκτεθεί στη μονογραφική έκθεση του 2008.

Το έργο, διαστάσεων 154 εκατοστά x 203 εκατοστά, είχε συγκεντρώσει τους επαίνους κριτικών και κοινού κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στο Σαλόν του Παρισιού. Το θέμα του αντλείται από το διδακτικό μυθιστόρημα του Φρανσουά Φενελόν «Les Aventures de Telemaque» («Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου») που εκδόθηκε το 1699 και επανεκδόθηκε καθόλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα, αναφέρει ο οίκος Ivoire.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ