Παράθυρο logo
Τι έμαθα στη σχολή Καλών Τεχνών
Δημοσιεύθηκε 14.06.2019
Τι έμαθα στη σχολή Καλών Τεχνών

Η έκθεση των τελειόφοιτων φοιτητών του προγράμματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας φιλοξενείται αυτήν τη χρονιά από το Point Centre for Contemporary Art, υπό τον τίτλο Cyprus Young Contemporaries 2019. Ρωτήσαμε τους απόφοιτους τι έμαθαν στην σχολή Καλών Τέχνών και πού βλέπουν τον εαυτό τους σε δέκα χρόνια.



Σταυρούλα Τσαμουρλίδου

Πριν την σχολή η τέχνη ήταν ένα χόμπι για μένα.Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά και να το ακολουθήσω ως σπουδή συνειδητοποίησα ότι είναι η ζωή μου. Ότι συμβαίνει στην προσωπική μου ζωή το εκφράζω μέσα από τα έργα μου. Σε δέκα χρόνια ελπίζω να συνεχίζω να δημιουργώ και θα ήθελα να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε παιδιά μέσω της διδασκαλίας.

 



Ανδρέας Χρίστου

Έμαθα να ολοκληρώνω τα πρότζεκτ μου σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έμαθα να ακολουθώ προθεσμία.Έμαθα να αναπτύσσω μια θεματολογία, από το στάδιο της ιδέας, στην έρευνα και την διαδρομή μέχρι το αποτέλεσμα. Έμαθα την συνεργασία, είμαι άτομο που μου αρέσει να ζωγραφίζω μόνος μου στην ησυχία μου, ήταν ωραία εμπειρία να μοιράζομαι ένα χώρο με άλλους. Σε δέκα χρόνια, σίγουρα ελπίζω να συνεχίζω να εξελίσσομαι σαν καλλιτέχνης.Όταν ξεκίνησα το πτυχίο το έκανα με στόχο να διδάσκω αλλά τελικά μου αρέσει προτιμώ να ζωγραφίζω και να εκθέτω είναι πιο ενδιαφέρον.



Bugche Bozkurt

Όταν μπήκα στη σχολή κατάλαβα ότι έμαθα περισσότερο πώς να γίνω εικαστικός, πώς να σκέφτομαι σαν εικαστικός παρά πρακτικές τεχνικές και όλα αυτά. Το πιο σημαντικό ήταν ότι βρήκα τον εαυτό μου ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο.Δεν περίμενα ότι θα με ενδιέφεραν τα θέματα που με ενδιαφέρουν σήμερα. Άρχισα να ενδιαφέρομαι για κοινωνικά ζητήματα και χρησιμοποιώ την τέχνη μου για να επικοινωνήσω αυτά τα ζητήματα, να είμαι μέρος τους και να βοηθήσω ανθρώπους.Δεν γνώριζα ότι υπάρχει η δυνατότητα να το κάνω αυτό. Σε δέκα χρόνια νομίζω θα συνεχίσω να σπουδάζω, μου αρέσει να σπουδάζω, πιθανότατα θα έχω τελειώσει το μεταπτυχιακό μου και θα έχω ξεκινήσει το διδακτορικό μου. Ταυτόχρονα όμως θα ήθελα να ταξιδέψω τον κόσμο σε ένα βαν και να κάνω στάση σε μέρη όπου χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια.  Έχουμε έναν περιορισμένο χρόνο στη γη και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε.

 



Λεωνίδας Κωνσταντής

Εκεί που ασχολούμουν με την τοιχογραφία σε ερασιτεχνικό επίπεδο το πανεπιστήμιο με έβαλε σε μια διαδικασία να ξεκαθαρίσω το τι θέλω να παρουσιάσω στον κόσμο. Έμαθα πως να βάζω τις χαοτικές μου ιδέες σε μια τάξη, σε μια δομή για να είναι πιο κατανοητές στον κόσμο, γιατί η τέχνη χωρίς θεατές δεν είναι τέχνη και ειδικά αν δεν έχει ένα μήνυμα, κάτι να δώσει. Σε δέκα χρόνια υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήθελα να είμαι εξωτερικό και να με καλούν για πρότζεκτ επί πληρωμή δημιουργώντας τις δικές μου τοιχογραφίες αλλά και στην Κύπρο θα ήθελα να το κάνω επίσης και ελπίζω σε δέκα χρόνια αυτή η τέχνη να είναι ισάξια με τις υπόλοιπες. Αν το σκεφτούμε πριν δέκα χρόνια, η τοιχογραφίες στην Κύπρο ήταν κάτι εντελώς καινούργιο και όχι πολύ αποδεκτό. Ελπίζω πρότζεκτ που γίνονται στο εξωτερικό να γίνονται και εδώ, να αλλάξει μορφή η πόλη να αποκτήσει χρώμα, χαρακτήρα , είδη υπάρχει ιστορία αλλά αυτή θα είναι μια διαφορετική ιστορία.Των ανθρώπων που ζουν εδώ και αφήνουν το στίγμα τους με μια πιο εμφανή μορφή, είναι ένας διάλογος μεταξύ καλλιτεχνών και πόλης.

 



Φοίβη Αντωνίου

Έμαθα πως να μπορώ να εκφράσω τον τρόπο σκέψης μου, τις ιδέες μου, τις ανησυχίες μου και να τα μετατρέψω σε κάτι υλικό το οποίο να μπορώ να μοιραστώ με τον κόσμο .Φαντάζομαι τον εαυτό μου να συνεχίζει να δημιουργεί και να εξελίσσεται, θα ήθελα να μπορώ να κάνω μια δική μου ατομική έκθεση και να συνεχίσω να κάνω αυτό που με γεμίζει.

 



Anna Kozyreva

Προέρχομαι από παραδοσιακή σχολή ζωγραφικής και στην αρχή μου είχε φανεί παράξενος ο κόσμος της εννοιολογικής τέχνης .Θα έλεγα το πιο σημαντικό που έμαθα είναι να είμαι πιο ελεύθερη και να μην βάζω τον εαυτό μου σε πλαίσια. Δούλεψα πολύ για να το καταφέρω και χαίρομαι πολύ που πέρασα αυτή την μεταμόρφωση. Σε δέκα χρόνια σίγουρα θέλω να έχω εξελιχθεί σαν καλλιτέχνης και να συνεχίσω να δουλεύω σε αυτή την κατεύθυνση.

 



 

Κατερίνα Παΐση

Η ενασχόληση μου με την τέχνη ξεκίνησε με την ζωγραφική, με μολύβι, κάρβουνο και όταν ήρθα στο πανεπιστήμιο κατάλαβα ότι η τέχνη είναι κάτι πέρα από αυτό.Τον πρώτο χρόνο είχα περάσει μια περίοδο αμφιβολίας, είναι αυτό τέχνη; Τι είναι τέχνη;.Στο δεύτερο έτος άρχισα να μπαίνω πιο πολύ στο νόημα της σύγχρονης τέχνης και στο τρίτο μια γνωριμία μου με καλλιτέχνες του περφόρμανς με εισήγαγαν στον κόσμο της επιτελεστικής Τέχνης(Performance art) και ανακάλυψα ότι αυτό θέλω να κάνω. Η τέχνη δεν είναι κάτι που απλά κάνεις, με κάθε έργο που δημιουργείς ανακαλύπτεις ένα άλλο κομμάτι του εαυτού σου και αυτό είναι που μου αρέσει στο περφόρμανς. Δεν κρύβεσαι πίσω από ένα πίνακα ή ένα γλυπτό, είσαι εσύ εκτεθειμένη εκείνη τη στιγμή, σε ότι νιώθεις, έρχεσαι αντιμέτωπη με τον εαυτό σου.Σε δέκα χρόνια θα ήθελα να διδάσκω και ταυτόχρονα να συνεχίζω να δημιουργώ και να λαμβάνω μέρος σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

 

 Λάκης Χριστοφίδης

Έμαθα να βγαίνω από την ζώνη άνεσης μου, να επεκτείνω την τεχνική και τους τρόπους έκφρασης.Γενικά έμαθα πως να εκφράζομαι καλύτερα. Το όνειρο μου είναι να γίνω ένας γνωστός ζωγράφος όπως οι μεγάλοι Κύπριοι παραδοσιακοί ζωγράφοι.Θα ήθελα να αλλάξω κάτι στον κόσμο μέσα από την τέχνη μου.

 



Ευαγγελία Μελά

Κάθε χρόνο μάθαινα και πειραματιζόμουν με κάτι καινούργιο και κατέληξα σε κάτι εντελώς διαφορετικό από εκείνο που περίμενα. Από την πιο παραδοσιακή ζωγραφική πήγα στην ψηφιακή τέχνη. Δέκα χρόνια είναι πολύ μακριά για μένα, θα ήθελα να έχω μια καλή δουλειά που να συνδέεται με τα πρότζεκτ και τις ιδέες μου, κάπου που να μπορώ να εξελιχτώ σαν καλλιτέχνης.



Chimezuteh Ejikeme-Micah

Ζωγραφίζω πορτραίτα με κάρβουνο και μολύβι. Μέσα από την σχολή κατάφερα να εξελίξω την τεχνική μου γνωρίζοντας ταυτόχρονα και άλλες μορφές τέχνης. Θα ήθελα να διδάσκω σε πανεπιστήμιο και να κάνω εκθέσεις με τη δουλειά μου.

 



Elisha Cox

Έμαθα ότι όντως θέλω να είμαι εικαστικός.Στην αρχή δεν ήμουν σίγουρη, σκεφτόμουν να ακολουθήσω την διδασκαλία ή να ανοίξω στούντιο τατουάζ άλλα εδώ μπήκα περισσότερο στην εννοιολογική τέχνη μέσα από εγκαταστάσεις και κατάλαβα ότι αυτό θέλω να κάνω. Σε δέκα χρόνια θα ήθελα να διδάσκω σε σχολή πανεπιστήμιο και να συνεχίσω να δημιουργώ.

 



 

+ Η έκθεση «Cyprus Young Contemporaries 2019» θα είναι ανοικτή από τις 14 μέχρι τις 22 Ιουνίου στο Point Centre of Contemporary Art στη Λευκωσία. Ώρες επισκέψεων:  Δευτέρα-Πέμπτη 10:00-17:00, Παρασκευή 10:00-20:00, Σάββατο 11:00-15:00.