Γράφει ο Μιχάλης Θεοδώρου
Περιφρονώντας τη νομοθεσία, βουλευτές, το δ.σ. της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, ακόμα και το σωματείο των μουσικών στοχοποίησαν δύο Ε/Κ και δύο Γερμανούς μουσικούς της ΣΟΚ επειδή προγραμμάτισαν συναυλία στα κατεχόμενα.
Αν και καμία νομοθεσία δεν παραβιάζεται από τη συμμετοχή Ελληνοκύπριων ή ξένων καλλιτεχνών σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα κατεχόμενα, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, βουλευτές όλων των κομμάτων, η ηγεσία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΣΟΚ), ακόμα και το σωματείο Μουσικών Εργαζομένων ΣΟΚ κατήγγειλαν τη συμμετοχή του μαέστρου της ΣΟΚ, Γερμανού Jens Georg Bachmann, του εξάρχοντος βιολιστή της ΣΟΚ, Γερμανού Wolfgang Schroeder, και των Ε/Κ μελών της ΣΟΚ βιολιστών Νίκου Πίττα και Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου σε δύο συναυλίες, οι οποίες -ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα ότι- θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου στο Μπέλαπαϊς.
Οι δύο συναυλίες εντάσσονται στο 16ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Βόρειας Κύπρου, το οποίο διοργανώνει η Ένωση Μουσικών Βόρειας Κύπρου (δηλαδή ένας μη «κυβερνητικός» φορέας, αν και το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Τ/Κ ηγέτη και μελών της τ/κ διοίκησης. Στην πρώτη συναυλία των Μπάχμαν και Σρέντερ θα συμμετέχουν μόνο ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΣΟΚ με τον εξάρχοντα της ορχήστρας, ενώ στη δεύτερη συναυλία του Papageorgio String Quartet & Nikos Pittas θα συμμετέχουν ακόμα τρεις μουσικοί που συνεργάζονται με τη ΣΟΚ, δύο Ε/Κ και ένας Τ/Κ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η δεύτερη συναυλία του Papageorgio String Quartet & Nicos Pittas πρέπει να θεωρείται ήδη ως ακυρωθείσα, αφού οι Ε/Κ μουσικοί έχουν ήδη υποκύψει στον εκφοβισμό των εργοδοτών τους και διαμήνυσαν ότι η συναυλία ανακοινώθηκε χωρίς προηγούμενη επιβεβαίωση από τους ίδιους, οι οποίοι δηλώνουν σήμερα ότι ανέμεναν ενημέρωση για το ποιοι είναι οι διοργανωτές του φεστιβάλ πριν συμφωνήσουν να συμμετάσχουν.
Το ίδιο δεν ισχύει για τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΣΟΚ κ. Μπάχμαν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη» θεωρεί ότι η συμμετοχή του στο τ/κ φεστιβάλ γίνεται με την προσωπική του ιδιότητα ως πιανίστα, και δεν επηρεάζει τον ρόλο του ως μαέστρου της ΣΟΚ. Η θέση που φέρεται να διατύπωσε ο κ. Μπάχμαν αναφορικά με το δικαίωμά του να συμμετάσχει σε ένα τ/κ φεστιβάλ υπακούει πάντως στους όρους της συλλογικής σύμβασης που καλούνται να υπογράψουν οι μουσικοί με το ίδρυμα της ΣΟΚ.
Ο μόνος όρος στη συλλογική σύμβαση της ΣΟΚ, ο οποίος θα μπορούσε να τύχει χρήσης από το δ.σ. για να τερματίσει τα συμβόλαια των μουσικών, όπως ζητήθηκε χθες από έναν τουλάχιστον βουλευτή (τον Γιώργο Περδίκη των Οικολόγων), είναι το άρθρο 22 που απαγορεύει τη συμμετοχή των μελών της ΣΟΚ σε άλλες ανταγωνιστικές δραστηριότητες, εκτός εάν εξασφαλιστεί άδεια από το δ.σ. Σύμφωνα με το σωματείο των μουσικών της ΣΟΚ, ο εν λόγω όρος ερμηνεύεται ως απαγορευτικός για τη συμμετοχή των μουσικών σε άλλες ορχήστρες και όχι στη συμμετοχή τους σε μεμονωμένες συναυλίες.
