Αποτελέσματα διαγωνισμού για την τοποθέτηση έργων τέχνης στο νέο κτίριο του ΘΟΚ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.7.2020

Ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου 2020 με την υποβολή 45 εικαστικών προτάσεων η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού, αξιολόγησης και τελικής επιλογής  για την τοποθέτηση έργων τέχνης στο νέο κτίριο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.


Σε συνέντευξη τύπου που έγινε σήμερα 7 Ιουλίου στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ, παρουσία συμμετεχόντων στον διαγωνισμό ΘΟΚ για τον εμπλουτισμό του κτιρίου με έργα τέχνης, η Ειδική Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.


Σε ομιλία της η πρόεδρος του ΘΟΚ, Αντιγόνη Αθηαινίτη ανέφερε :

"Ο δημόσιος χώρος είναι το κατεξοχήν πεδίο συνύπαρξης, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανέναν, και, ως τέτοιος, αποτελεί ο ίδιος δημόσιο, κοινό αγαθό. Σε έναν τέτοιο χώρο το βλέμμα κινείται –ή πρέπει να κινείται– ελεύθερα, ζυγίζει, επεξεργάζεται, οικειοποιείται, μεταπλάθει, ερμηνεύει. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ένας τέτοιος χώρος είναι δικός μας ή γίνεται δικός μας.


Γιατί είναι σημαντική η τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσια κτίρια; Πέρα από την αναγνώριση, εκ μέρους της πολιτείας, της αξίας και της σημασίας των εικαστικών τεχνών και των ανθρώπων που τις υπηρετούν, μια τέτοια στρατηγική και νομοθετημένη χειρονομία δείχνει εξωστρέφεια, αλλά έχει και μια ξεκάθαρα παιδευτική και ψυχαγωγική διάσταση. Αναλαμβάνουμε όλοι μας (δημόσιοι φορείς, κρατικοί οργανισμοί, υπουργεία, κ.ο.κ.) ένα μερίδιο ευθύνης, διαδραματίζοντας ενεργητικά έναν άτυπο καλλιτεχνικό ρόλο, κάτι σαν δημόσιοι σκηνογράφοι ή επιμελητές δημόσιων γκαλερί, δημιουργώντας έτσι ένα σκηνικό όπου οι πολίτες θα μπορούν να αναπαύονται, να απολαμβάνουν, να συνυπάρχουν με τους άλλους, να ζουν λίγο αλλιώς.


Μια τέχνη δημόσια που μας βοηθά να ανοίξουμε ένα διάλογο με την ίδια την τέχνη μέσω ενός έργου, με το αστικό περιβάλλον, με την εποχή και την Ιστορία μας, με τους συνανθρώπους μας. Με τον ίδιο μας τον εαυτό.


Στον δημόσιο χώρο εκπαιδεύεται η ματιά μας, ακονίζεται το αισθητήριό μας, πλάθουμε μια αφήγηση είτε αναπάντεχα, απρόβλεπτα προσωπική, ιδιωτική, είτε αδιαπραγμάτευτα συλλογική. Εμπλουτίζουμε το γούστο και τη φαντασία μας. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε εντέλει να μην είναι τα κτίρια αυτά που εμπλουτίζονται, αλλά εμείς οι ίδιοι."


Με κριτήρια, μεταξύ άλλων, την καλλιτεχνική αρτιότητα και αισθητική ποιότητα του προτεινόμενου έργου, τη σύζευξη των καλλιτεχνικών και αισθητικών χαρακτηριστικών του έργου τέχνης με την αρχιτεκτονική του κτιρίου και την αρμονία της κλίμακάς του, την ποιότητα των προτεινόμενων υλικών κατασκευής, καθώς και τη φιλικότητα του έργου, η τελική κρίση της Ειδικής Επιτροπής έχει ως εξής:


ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΟ 1


Τίτλος έργου: Η Μνημοσύνη και ο Υποβολέας


Το έργο Η Μνημοσύνη και ο Υποβολέας τοποθετείται στο κέντρο του κτιρίου και ανασύρει στα μάτια των θεατών το παρασκήνιο της θεατρικής διαδικασίας μέσω ενός μνημονικού μηχανισμού αφιερωμένου στον αφανή ήρωα του θεάτρου, που «υπενθυμίζει τις λέξεις προκειμένου ο ηθοποιός να μπορέσει να δανείσει το σώμα του στο κείμενο». Η κατασκευή εκτείνεται σε διαφορετικά επίπεδα, και ο πολλαπλασιασμός των θραυσμάτων που αφορούν το θέατρο, την παράσταση και το σώμα αποδίδει ένα μηχανισμό της μνήμης που επιτρέπει, ανάλογα με τη θέση του θεατή, την αναδόμηση του δικού του αφηγήματος. Διαμορφώνει μια αυτοσχέδια «τρίτη» σκηνή για τον ΘΟΚ, όπου η «διαδοχική νοητική επίσκεψη στους επιμέρους χώρους και στα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτούς μας ωθεί να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας αισθήσεις, εικόνες και παραστάσεις και μας βοηθά στην ανεύρεση της ακριβούς λέξης».




Εκπρόσωπος ομάδας: Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικοί: Μαρία Λοϊζίδου, Σωκράτης Σωκράτους


Σύμβουλος Αρχιτέκτονας: Σωκράτης Στρατής


Υποστήριξη: Ελευθερία Ξερού, Βασιλική Μότσιου, Πέτρος Χρίστου


Προϋπολογισμός Δαπάνης Έργου: €100.500



ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΟ 2


Τίτλος έργου: Κύτταρα


Στο έργο Κύτταρα θραύσματα προσώπων και μορφών τοποθετούνται σε μια σφαίρα από κυψέλες-κύτταρα. Όπως τα κύτταρα σε έναν οποιονδήποτε οργανισμό αποτελούν μέρος της συνεχούς εξέλιξής του, έτσι και το έργο αντικατοπτρίζει τις συνεχείς διαμορφώσεις του ατόμου, αναδεικνύοντας το παρόν ως έναν εφήμερο χώρο που διασταυρώνεται με τις «επιστρώσεις της μνήμης». Στο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου η «τεχνική επεξεργασία των μορφών μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών αφήνονται να δώσουν ίχνη της ταυτότητας του χρόνου παραγωγής στην τελική μορφή». Τα θραύσματα γίνονται τα στοιχεία οικοδόμησης της «πολύπλοκης και πολυσύνθετης πληροφορίας» στο μεταίχμιο του φυσικού με τον εικονικό κόσμο. Το έργο μάς καλωσορίζει στον κόσμο της θεατρικής έκφρασης, υπενθυμίζοντάς μας ότι ένας από τους σκοπούς του θεάτρου είναι η αναδίπλωση στη σκηνή της πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ύπαρξη.



Καλλιτέχνης: Θεόδουλος Γρηγορίου


Προϋπολογισμός Δαπάνης Έργου: €41.000



2η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΟ 1


Τίτλος έργου: Η ισορροπία της στιγμής ή The firmness of the moment


Το έργο Η ισορροπία της στιγμής είναι εμπνευσμένο από τη διαδικασία του τροπισμού, την οποία θέτει ως προϋπόθεση και συνεπακόλουθο της ύπαρξής του. Ελκύει τον θεατή προς τα στοιχεία της φύσης που προσδιορίζουν την αντίδραση των φυτών στην επίδραση των στοιχείων της. Έτσι και ο άνθρωπος, αντιμέτωπος με την εμπειρία του τροπισμού, κατευθύνεται-προσανατολίζεται στους χώρους του θεάτρου και ωθείται σε μια διανοητική άσκηση ως προς τη σχέση του με τη φύση και τον τρόπο ζωής που έχει επιλέξει, είτε ως άτομο είτε ως μέρος του κοινωνικού συνόλου. Το έργο «σχολιάζει έμμεσα τις προτεραιότητες του σύγχρονου τρόπου ζωής, το δικαίωμα της απόλαυσης του καθημερινού, αλλά και το δικαίωμα στην παύση».



Καλλιτέχνης: Μαρία Λιανού


Χρηματικό Βραβείο ύψους:  €6.000



2η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΟ 2


Τίτλος έργου: Street Lamp


Το έργο Street Lamp είναι ένα «υβριδικό γλυπτό σε μορφή λειτουργικού αντικειμένου και μοντέλου τεχνικού βιότοπου». Εμπνέεται από την έννοια της «συμβιογένεσης», που αποδίδει την αναπάντεχη συνένωση ανόμοιων στοιχείων για τη συγκρότηση ευμεγέθων και σύνθετων οντοτήτων. Το έργο συνδέεται άμεσα με το κτίριο του ΘΟΚ και επικοινωνεί μια χορογραφική ταλάντευση, παρακινώντας έναν άμεσο διάλογο και ανταλλαγή μεταξύ των συμβιωτικών σχέσεων που «συνυπάρχουν ανεξάρτητα των φυσικών ή ανθρωποκεντρικών παραγόντων που τις καθορίζουν». Έτσι γίνεται ορατή η υπόσταση του ίδιου του κτιρίου ως ζωντανού και μεταβαλλόμενου οργανισμού, αλλά και προτείνεται ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης της συνύπαρξης και της εμπλοκής σε θέματα που αφορούν τις διεργασίες της αστικής υποδομής.





Καλλιτέχνης: Φάνος Κυριάκου


Χρηματικό Βραβείο ύψους: €3.000



Ειδική Επιτροπή ΘΟΚ για τον εμπλουτισμό του κτιρίου ΘΟΚ με έργα τέχνης:


Αντιγόνη Αθηαινίτη, Πρόεδρος ΘΟΚ, Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής / Κατερίνα Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης, Μέλος Ειδικής Επιτροπής / Ευαγόρας Βανέζης, Εκπρόσωπος Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών, Μέλος Ειδικής Επιτροπής / Σοφία Χατζήπαπα, Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ), Μέλος Ειδικής Επιτροπής / Διομήδης Κυθραιώτης, Αρχιτέκτονας κτιρίου ΘΟΚ, Μέλος Ειδικής Επιτροπής







   


* Tα βραβευμένα έργα καθώς και όλες οι υποβληθείσες προτάσεις θα εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο θέατρο ΘΟΚ από Τρίτη 7 Ιουλίου μέχρι Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 (Τρίτη-Σάββατο) 10:00-13:30 και 16:00-18:00.


 


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ