Ο Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης Fhatuwani Mukheli ζωγραφίζει ένα πορτρέτο μιας γυναίκας στο στούντιο του στο Γιοχάνεσμπεργκ και δημιουργεί όχι μόνο το έργο που έχει μπροστά του, αλλά και ένα ψηφιακό στοιχείο που προορίζεται να κοσμεί έναν εικονικό κόσμο.
Χρησιμοποιεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να προωθήσουν και να πωλήσουν τα έργα τους σε μορφή non-fungible tokens (NFTs).
Οι πελάτες του Mukheli λαμβάνουν τόσο τον πραγματικό καμβά όσο και το NFT ενώ πολλοί καλλιτέχνες πωλούν έως και πέντε περιορισμένες εκδόσεις NFT για κάθε κομμάτι, παρόμοιες με ψηφιακές εκτυπώσεις. Ο Mukheli λέει ότι έχει ήδη κερδίσει χιλιάδες δολάρια χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό ως καλλιτέχνης και ως δημιουργός να παίζεις πάντα εκεί που πηγαίνει η μπάλα και όχι απαραίτητα εκεί που ήδη είναι», είπε ο Trevor Stuurman, ένας από τους άλλους τέσσερις καλλιτέχνες που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή τη δουλειά τους στο «The Tree».

Οι επικριτές λένε ότι τα blockchains που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση πληροφοριών, δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον επειδή καταναλώνουν την υπολογιστική ισχύ.
Το «The Tree» υποστηρίζει ότι εξοικονομεί ενέργεια χρησιμοποιώντας το Polygon, ένα blockchain που χρησιμοποιεί ένα κλάσμα της ισχύος και αντισταθμίζει κάθε συναλλαγή στέλνοντας χρήματα στην Greenpop, μια περιβαλλοντική οργάνωση που φυτεύει δέντρα σε όλη την υποσαχάρια Αφρική.
(ΚΥΠΕ-Reuters/KXΡ/ΗΦ)