Παράθυρο logo
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ MUM στο Σινέ Στούντιο
Δημοσιεύθηκε 01.11.2011
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ MUM στο Σινέ Στούντιο

«Τώρα που η μητέρα μου έχει αναπτύξει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, δεν τη βλέπω να διαλύεται, τη βλέπω να εμφανίζεται, τη βλέπω ως μια Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων: πέφτει μέσα στο χρόνο, την ακολουθώ, την ανακαλύπτω, ανακαλύπτω τι περνάει, τι κάνει, τι λέει. Η μητέρα μου έχει φύγει σε ένα ταξίδι και ταξιδεύω μαζί της ως οι αποσκευές της»


- Adelheid Roosen


Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ MUM  θα παρουσιαστεί στο φετινό «Soapbox-5 ημέρες για τoν πολιτισμό των μέσων ενημέρωσης», που οργανώνεται από τη μονάδα Mediazone του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μεταξύ 21 και 25 Νοεμβρίου 2011. Το MUM είναι ένα ντοκιμαντέρ της ηθοποιού Adelheid Roosen και αφορά τη μητέρα της που ανέπτυξε τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το ντοκιμαντέρ MUM έκανε πρεμιέρα στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ [IDFA] 2009 και ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους. Μέσω αυτής της ταινίας, η Roosen επιδιώκει να παρουσιάσει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να φέρει περιορισμούς αλλά και την ελευθερία.


«Βλέπω την άνοια ως ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για την κοινωνία παρά για εκείνους που την έχουν», εξηγεί η Adelheid Roosen.


Το έργο της Adelheid Roosen έχει να κάνει με την αναζήτηση του Άλλου, του Παράξενου. Λίγοι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω συγγενικών τους προσώπων έχουν την παραμικρή ιδέα για το πώς να χειριστούν την νέα κατάσταση.


Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ κάνουν πράγματα που δεν κατανοούμε - πράγματα που δεν επιθυμούμε ή αδυνατούμε να κατανοήσουμε. Η ταινία δείχνει πόσο διαφορετικές είναι οι συναντήσεις της με τη μητέρα της από τα καθιερωμένα αποδεκτά πλαίσια. Αυτές οι συναντήσεις δεν είναι αποτέλεσμα μια εξωτερικής οπτικής των πραγμάτων, αλλά η ίδια γίνεται μέρος αυτών που βιώνει η μητέρα της.


Έχει συλλάβει αυτό το ταξίδι σε τέσσερις ισχυρές και τρυφερές σκηνές: τις συναντήσεις της μητέρας της με τη νεότερη αδελφή της, με την μεγαλύτερη και νεότερη κόρη της και με το γαμπρό της.


Το έργο της Roosen χαρακτηρίζεται τόσο από ένα άνοιγμα σε ό,τι είναι διαφορετικό όσο και από τις προσπάθειές της να καταλάβει και να κατανοήσει το άγνωστο. Οι ιδιότητες αυτές είναι εμφανείς τόσο στη δουλειά της με τους μετανάστες όσο και στις επιτυχημένες θεατρικές παραγωγές που κάνει. Μεταξύ αυτών, δύο παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, η παράσταση «Veiled Monologues», που αναφέρονται στη σεξουαλική ζωή των γυναικών μουσουλμάνων και την παράσταση «Is.Man» που αφορά εγκλήματα που έγιναν για λόγους «τιμής».


+ Το MUM θα προβληθεί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις 22 Νοεμβρίου 2011, στις 19:00. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης ως εργαλείο κοινωνικής ευαισθητοποίησης.


Στην ομάδα των συνομιλητών θα παρευρίσκεται η σκηνοθέτις του MUM, Adelheid Roosen, ο εικαστικός Νικόλας Παναγή ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα την τελευταία του δουλειά με τίτλο ‘Mother Memory’ και η Αντιγόνη Διάκου, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αλτσχάιμερ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Σπουδών και Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Διευθυντή της Ερευνητικής Μονάδας για Κοινωνικά Θέματα και Θέματα Συμπεριφοράς (RUBSI). Το MUM θα προβληθεί στην Κύπρο με πρωτοβουλία της Τασούλας Γεωργίου-Χατζητοφή, η οποία ζει στην Ολλανδία τα τελευταία 30 χρόνια. Φίλη και συνεργάτης του τέως Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου Α ', η Χατζητοφή ήταν από τους πρώτους ανθρώπους, στους οποίους ο Αρχιεπίσκοπος είχε εκμυστηρευτεί όταν ανακάλυψε ότι πάσχει από απώλεια μνήμης. Μέσω του ρόλου της ως Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη εκείνη την περίοδο, η Χατζητοφή είχε φέρει τον Αρχιεπίσκοπο σε άμεση επαφή με το γιατρό της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας, ο οποίος παρέμεινε ο γιατρός του μέχρι το τέλος. Η ευαισθησία της γύρω από τις επιπτώσεις της απώλειας μνήμης και η στενή φιλία της και εκτίμηση στο έργο της Adelheid Roosen, την ώθησαν να φέρει το ντοκιμαντέρ στην Κύπρο. «Η Roosen μάς δείχνει ότι ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουμε τα άτομα με άνοια είναι να προσπαθήσουμε να μπούμε στον κόσμο τους, και όχι να περιμένουμε αυτοί να κατανοήσουν τον δικό μας κόσμο…» σημειώνει η Τ. Χατζητοφή. «Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται αγάπη άνευ όρων και αυτή η ταινία θα μας δείξει πώς να χειριστούμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους αφήσουμε να ανθίσουν παρά να φθαρούν».



ΜUΜ


Σκηνοθεσία: Adelheid Roosen


Διεύθυνση φωτογραφίας / σύνταξη: Bart Majoor


Διεύθυνση παραγωγής: Anne-Marie Geldhof