«Αντιγόνη» απέριττη στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 1.2.2013

Απογυμνωμένη απ’ ό,τι θα μπορούσε να την απομακρύνει από την αλήθεια της, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή μεταφέρεται στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ για το ενήλικο κοινό, έπειτα από 43 παραστάσεις σε λύκεια της Κύπρου.


Η Δέσποινα Γκάτζιου εξηγεί στο «Π» πώς δούλεψε για αυτή την παράσταση η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δραματοποιημένη ανάγνωση του αρχαίου κειμένου του Σοφοκλή.


Ύψιστο είδος η αρχαία τραγωδία


«Η τραγωδία είναι το ύψιστο είδος θεάτρου και στοιχειοθετείται μέσα από τη συνολική οντότητά του», λέει η σκηνοθέτιδα τής εν λόγω παραγωγής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, η πρώτη παράσταση της οποίας δόθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας.


Αφού παρακολούθησαν την «Αντιγόνη» 2.560 μαθητές σε 43 παραστάσεις σε σχολικές αίθουσες, η παραγωγή μεταφέρεται για σειρά παραστάσεων στην Κεντρική Σκηνή. Θα ακολουθήσει, έπειτα, ένας δεύτερος κύκλος παραστάσεων σε λύκεια, δίνοντας σε ακόμη περισσότερους μαθητές τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το αρχαίο κείμενο του Σοφοκλή.


«Θέλουμε να γίνει απόλυτα σαφής ο διαχωρισμός του αρχαίου κειμένου από την πράξη της αρχαίας τραγωδίας. Εστιάζοντας αποκλειστικά στο κείμενο, το μεγάλο ζητούμενο για μας ήταν να αφήσουμε υπαινικτικά να φανούν τα στοιχεία που λείπουν από την παράστασή μας: οι μάσκες, η μουσική κλπ».


Τονίζοντας ότι η παράσταση είναι λιτή και ουσιαστική, η σκηνοθέτιδα σημειώνει: «Μακριά από μας η άποψη πάνω στην τραγωδία, αυτά είναι κείμενα τέλεια. Δεν έχουμε στυλ, άποψη, φιοριτούρα στην παράστασή μας. Έχουμε μόνο την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα λόγια του κειμένου και να τα αφήσουμε να μας οδηγήσουν».


Ενιαία σχέση κοινού - ηθοποιών


Στο πλαίσιο των παραστάσεων στα λύκεια, τα παιδιά και οι τέσσερις ηθοποιοί που φέρουν το έργο σε πέρας (η Κύνθια Παυλίδου ως Αντιγόνη, η Θέα Χριστοδουλίδου ως Ισμήνη και Ευριδίκη, ο Σώτος Σταυράκης ως Κρέοντας και Τειρεσίας και ο Κωνσταντίνος Γαβριήλ ως Αίμονας και Φύλακας) κάθονται μαζί σε έναν κύκλο, ο οποίος αναπαριστά την ορχήστρα του αρχαίο θεάτρου. Η επαφή είναι, λοιπόν, άμεση και η σχέση θεατών - ηθοποιών αδιαχώριστη.


Επιπλέον, «έχουμε φροντίσει ώστε το πρώτο στάσιμο να εκφέρεται από τα ίδια τα παιδιά καθιστώντας εντελώς ενιαία της μεταξύ τους σχέση».


antigone2


antigone1


antigone4

Μέσα από το αρχαίο κείμενο του Σοφοκλή, τίθενται οικουμενικά ερωτήματα που αφορούν τον άνθρωπο από καταβολής του μέχρι σήμερα: Ποια η σχέση εξουσίας και νόμων; Τι σημαίνει να είσαι ηγέτης; Τι και ποιος καθορίζει το όριο του ανθρώπου; Σκέπτομαι λογικά άρα έχω δίκαιο; Τι είναι αγάπη, τι είναι έρωτας, τι είναι ευτυχία; Τι είναι θεία Δίκη; Τι είναι εφηβεία; Τι είναι αναρχία;
Όλα αυτά τα ερωτήματα τίθενται κυρίως μέσα από τα τρία πρόσωπα της σοφόκλειας τραγωδίας: την Αντιγόνη, την Ισμήνη και τον Αίμονα. Με την Δέσποινα Γκάτζιου να υπενθυμίζει τόσο εμάς αλλά και τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το αρχαίο αυτό κείμενο στους μαθητές και έχουν την υποχρέωση να το διδάξουν σωστά: τα τρία αυτά πρόσωπα είναι 16χρονα παιδιά, με εφηβική ορμή και απορίες!


+ Στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ (χώρος παλιού ΓΣΠ) θα δοθούν 12 παραστάσεις: στις 6-9, 13-16, 20-23 Φεβρουαρίου. Η παράσταση έχει διάρκεια 45 λεπτών.


Στον σκηνικό χώρο χρησιμοποιούνται τα κοστούμια του Σταύρου Αντωνόπουλου από την παραγωγή «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, ΘΟΚ, 2001. Πληροφορίες τηλ. 77772717 και www.thoc.org.cy.


ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

«Purity» | 16 Κύπριοι καλλιτέχνες συναντιούνται στα Λεύκαρα

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο

Με Λία Χαράκη η έναρξη του φεστιβάλ «Cyprus Film Days» στο Ριάλτο