Το νέο έργο της ομάδας Νοthing To Declare με τίτλο Blame It On Me και σε σκηνοθεσία Αλέξη Βασιλείου, επικεντρώνεται και διερευνά την ντροπή, τον εξευτελισμό, την ταπείνωση, ως διαδικασίες και ως συναισθήματα που απορρέουν μέσα από την ανθρώπινη δράση σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.
Το έργο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια σπουδή στην ανθεκτικότητα που απέκτησε σήμερα ο άνθρωπος απέναντι στην ντροπή και τον εξευτελισμό. Το έργο είναι το αποτέλεσμα της πολυσύνθετης επεξεργασίας των βασικών εννοιών που πραγματεύεται αλλά και των επιμέρους λεκτικών και μη-λεκτικών αφηγήσεων των ερμηνευτών. Το υλικό βασίστηκε κυρίως στα προσωπικά στοιχεία των ερμηνευτών, στη συλλογή πληροφοριών και στοιχείων από τον κοινό και ατομικό μας βίο αλλά και στην ευρύτερη δουλεία του Πιέρ Πάολο Παζολίνι.
Η παράσταση έχει τις καταβολές της στις τεχνικές του θεάτρου της επινόησης αλλά και σε τεχνοτροπίες ντοκιμαντέρ δημιουργώντας έντονους κινηματογραφικούς συσχετισμούς. Η απόδοση του υλικού από τους ηθοποιούς ακροβατεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον σουρεαλισμό. Τρείς άνθρωποι κατά την διάρκεια μιας συνάντησης τολμούν να μοιραστούν αναμεταξύ τους αλλά και με το κοινό ένα εκτενή κατάλογο από διαφορετικά ‘θέλω’, ανείπωτες και απαγορευμένες σκέψεις, σχέσεις που θεωρούνται ταμπού. Αναπαριστούν συνθήκες και εικόνες που θα μπορούσαν εν δυνάμει να χαρακτηριστούν γνώριμες, απειλητικές αλλά και λυτρωτικές. Μια επικίνδυνη πτυχή του ανθρώπινου μυαλού που τις περισσότερες φορές στην πραγμάτωση της μπορεί να καταστρέψει τις δομές της «τέλειας», «υγιούς», «αληθινής», «προοδευτικής» αλλα και τόσο αυτοκαταστροφικής κοινωνίας.
Σε μια εποχή όπου η μεγαλύτερη τρομοκρατία κρύβεται πίσω από τις λέξεις, τις λανθασμένες αποφάσεις, τις παράλογες συμπεριφορές και τους κοινωνικούς κανόνες (που μας έχουν εμφυτευτεί σαν μικροτσίπ) το έργο Blame It On Me προσπαθεί να λειτουργήσει σαν μια οικεία και προσωπική πλατφόρμα συνδιαλλαγής μεταξύ θεατών και ερμηνευτών.
Οι συνήθεις συνθήκες της σκηνικής παρουσίασης, της γραμμικής αφήγησης αλλά και της θεατρικής φόρμας παραμερίζονται για λίγο, με το θεατή να παρατηρεί, σαν μέσα από μικροσκόπιο, κατι συγκεκριμένο και ‘πραγματικό’.
Οι συντελεστές
Ιδέα/Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Αλέξης Βασιλείου
Κείμενα: Aλέξης Βασιλείου, Ανδρέας Μακρής, Άννα Μανουκιάν και Σωσώ Χατζημανώλη.
Eρμηνεύουν: Ανδρέας Μακρής, Άννα Μανουκιάν και Σωσώ Χατζημανώλη
Σχεδιασμός φωτισμού: Kαρολίνα Σπύρου
Χειρισμός ζωντανού οπτικού υλικού/προβολών: Ευριπίδης Δίκαιος
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Μπάρτζης
Επιμέλεια Κουστουμιών/αντικειμένων: Κύνθια Λιβανίου
Φωτογραφίες: Στέλιος Καλλινίκου
Παραγωγή: Nothing To Declare-PENINDAPLINENA GALLERY
Στην παράσταση ακούγεται απόσπασμα απο το ποιήμα ‘Το Πέτρινο Λουλούδι΄’ του Πέτρου Λιβάνιου απο την ποιητική συλλογή ‘Τα Παιδικά’+ Πρεμιέρα στις 11 Φεβρουαρίου 2012 στην γκαλερί PENINDAPLINENA στη Λεμεσό και για τέσσερις παραστάσεις στις 12, 15, 17, 18 Φεβρουαρίου η ώρα 20:30.Κρατήσεις στο τηλ. 96512970. Για περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες www.penindaplinena.com, www.alexisvassiliou.com και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@50-1gallery.com
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.