Παράθυρο logo
Συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Frederick για τις κατεδαφίσεις κτηρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία
Δημοσιεύθηκε 26.02.2025
Συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Frederick για τις κατεδαφίσεις κτηρίων  με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία

Στις 27 Φεβρουαρίου στο Κτήριο Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου.

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick ανοίγει τη δημόσια συζήτηση για τις κατεδαφίσεις κτηρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αισθητική και ιστορική αξία. Με αφορμή την πρόσφατη κατεδάφιση της Οικίας Θρασύβουλου Τρύφωνος και την πιθανή κατεδάφιση του κτηρίου του πρώην Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Δασκάλων στο κέντρο της Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Frederick συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο για την αποτελεσματικότητα της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στη σύγχρονη Κύπρο, πραγματοποιώντας εκδήλωση με θέμα: «Κατεδαφίσεις ως διαγραφές της αρχιτεκτονικής ταυτότητας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο Κτήριο Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick (Δημητρίου Χάματσου 13, Παλλουριώτισσα) στη Λευκωσία.

Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκοί του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick και των Τμημάτων Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

«Το θέμα της διατήρησης κτηρίων, πέρα από τον προφανή στόχο διαφύλαξης της αισθητικής και ιστορικής τους αξίας, έχει προεκτάσεις που άπτονται της περιβαλλοντικής ποιότητας των ίδιων των πόλεων και της βιωσιμότητάς τους, της ενίσχυσης της συλλογικής ταυτότητας, της κοινωνικής συνοχής και της αίσθησης του ανήκειν. Επιπλέον, έχει να κάνει με αναπτυξιακές παραμέτρους σχετικές με τον χαρακτήρα και τη μοναδικότητα που προβάλλει ένας τόπος στον διεθνή ανταγωνισμό», αναφέρει ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Βύρων Ιωάννου.

Στο πάνελ συζήτησης συμμετέχουν η αρχιτέκτονας Στέλλα Ευαγγελίδου (Πανεπιστήμιο Frederick), ο αρχιτέκτονας Βασίλης Ιερείδης, ο Καθηγητής Σωκράτης Στρατής (Πανεπιστήμιο Κύπρου) και ο Καθηγητής Γιώργος Χατζηχρίστου (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Τη συζήτηση θα συντονίσει η Καθηγήτρια Λώρα Νικολάου (Πανεπιστήμιο Frederick). 

Στο πλαίσιο της συζήτησης θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια του πλαισίου διατηρητέων οικοδομών και τις διαδικασίες που βρίσκονται σε ισχύ, τη θέση της πολιτείας και τα όρια της δικαιοδοσίας της στα θέματα προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αλλά και ερωτήματα σχετικά με την κουλτούρα της κοινωνίας στα θέματα διατήρησης. 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό. Για δήλωση συμμετοχής, ακολουθήστε τον σύνδεσμο εδώ.

​​​​​​

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μερόπη Μωυσέως, Communications Officer, Communications and Outreach Service

T. +357 22394394, εσωτ. 41139 | E. ad.mem@frederick.ac.cy 

 

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Frederick:

Το Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί από το 2007 ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφοσίωση στην ακαδημαϊκή αριστεία, και έχει ιστορία 60 ετών στον χώρο της εκπαίδευσης. Αποστολή του είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μέσα από ένα περιβάλλον που προωθεί τη γνώση και συμβάλλει στην ακαδημαϊκή και προσωπική ανάπτυξη των φοιτητών/τριών, η προσήλωση στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή νέας γνώσης και η συμβολή στο κοινωνικό σύνολο για την επίτευξη της αλλαγής που ο κόσμος μας χρειάζεται.

Προσφέρει περισσότερα από 80 προγράμματα σπουδών σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, και λειτουργεί σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Στα Times Higher Education Impact Rankings 2024, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα πρώτα 201-300 πανεπιστήμια παγκοσμίως, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα πανεπιστήμια που συμμετείχαν από την Κύπρο για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Tags