Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τούνελ κάτω από τον ιστορικό αιγυπτιακό ναό αφιερωμένο στον Θεό του θανάτου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.11.2022
Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν μια μυστική σήραγγα κάτω από το Taposiris Magna, έναν ναό αφιερωμένο στον Όσιρι, τον θεό του θανάτου.

Η σήραγγα ανακαλύφθηκε από τη Δομινικανο-αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο, με επικεφαλής την Καθλίν Μάρτινς. Βρήκαν τη σήραγγα, η οποία ήταν λαξευμένη στο βράχο περίπου 40 πόδια κάτω από τη γη. Η σήραγγα εκτείνεται σε μήκος περίπου 4.300 πόδια και υψώνεται σε ύψος 6 πόδια.

Η Μάρτινς περιέγραψε τη σήραγγα ως ένα "μηχανικό θαύμα" στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων για το εύρημα.

Από το 2002, η Μάρτινς εργάζεται σε ανασκαφές στην Taporsis Magna. Ορισμένοι πιστεύουν ότι, πίσω από το ναό, η Κλεοπάτρα και ο εραστής της Μάρκος Αντώνιος μπορεί να είναι θαμμένοι σε μια νεκρόπολη.

Το 2021, η ομάδα της Μάρτινς ανακάλυψε 16 ταφικούς θαλάμους και δύο μούμιες εφοδιασμένες με χρυσές γλώσσες, αλλά μέχρι στιγμής, τα λείψανα της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου παραμένουν άγνωστα.

Η σήραγγα παρέμεινε ανεξερεύνητη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή ήταν εν μέρει βυθισμένη κάτω από το νερό. Αφού χτίστηκε, μια σειρά από τουλάχιστον 23 σεισμούς έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ 320 μ.Χ. και 1303 μ.Χ., οδηγώντας στη μερική κατάρρευση του ναού και της σήραγγας. Τμήματα και των δύο έμειναν για ένα διάστημα κάτω από το νερό.

Οι αρχαιολόγοι έχουν αρχίσει να ανασκάπτουν τις αποθέσεις λάσπης μέσα και γύρω από το ναό και έχουν βρει μέχρι στιγμής δύο αλαβάστριες προτομές, νομίσματα με τις εικόνες και τα ονόματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ακέφαλα αγάλματα, αγάλματα της θεάς Ίσιδας και διάφορα κεραμικά σκεύη.

ΠΗΓΗ: artnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»

Χλώρακα/Πάφος: Ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή «Παλλούρες»