Το μήνυμα για τη Διεθνή Μέρα Χορού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.4.2018

Πέντε χορογράφοι υπογράφουν καθένας το δικό του μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2018, η οποία γιορτάζεται κάθε 29η Απριλίου.


Οι χορογράφοι Ohad Naharin, Marianela Boan, Georgette Gebara, Salia Sanou και Willy Tsao κλήθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου να γράψουν το μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού - ένα από και για κάθε μια από τις πέντε περιφέρειες της UNESCO: αντίστοιχα για Ευρώπη, Αμερική, Αραβικές Χώρες, Αφρική και περιοχή Ασίας-Ειρηνικού [η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε για το Μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Θεάτρου που επίσης αποτελεί θεσμό του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου].

Η επιλογή της ανάθεσης του μηνύματος σε πέντε χορογράφους βασίζεται στη θέληση του Διεθνούς Ινστιτούτου να τονίσει τη διαπολιτισμική και διεθνή πτυχή της κοινής γλώσσας του χορού, στο πλαίσιο όχι μόνο της Διεθνούς Μέρας Χορού αλλά και της 70ής επετείου του.

Για την Ευρώπη, το μήνυμα υπογράφει ο καταξιωμένος χορογράφος και χορευτής Οχάντ Ναχαρίν, επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής της διάσημης ομάδας σύγχρονου χορού Batsheva Dance Company στο Ισραήλ και δημιουργός της κινησιολογικής γλώσσας GAGA (σύστημα Γκάγκα). Το δικό του μήνυμα θα διαβαστεί στη χώρα μας.

header_messageauthor
Οι πέντε χορογράφοι που κλήθηκαν να γράψουν το φετινό Μήνυμα για τη Διεθνή Μέρα Χορού 2018 είναι [από αριστερά] Salia Sanou από το Μπουρκίνα Φάσο για την Αφρική, Georgette Gebara από τον Λίβανο για τις Αραβικές Χώρες, Willy Tsao από το Χονγκ Κονγκ για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, Marianela Boán από την Κούβα για την Αμερική και Οhad Naharin από το Ισραήλ για την Ευρώπη. 



Η Διεθνής Ημέρα Χορού

Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού το 1982 προς τιμήν του Ζαν-Ζωρζ Νοβέρ (Jean-Georges Noverre, 1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Η ημέρα αυτή, η 29η Απριλίου, είναι αφιερωμένη στο χορό με στόχο να γιορτάσει την καθολικότητα αυτής της τέχνης, να υπερβεί κάθε πολιτικό, πολιτισμικό και εθνικό εμπόδιο και να φέρει κοντά τους ανθρώπους μέσα από την κοινή τους γλώσσα – τον χορό.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) προσκαλεί κάθε χρόνο έναν καταξιωμένο χορογράφο ή χορευτή να γράψει το Διεθνές Μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τα Εθνικά του Κέντρα (περισσότερα από 90 Εθνικά Κέντρα και πολλά Συνεργαζόμενα Μέλη), αλλά και από ομάδες χορού σε όλο τον κόσμο. Το ΔΙΘ έχει ως στόχο να προωθεί τις εθνικές και διεθνείς δραστηριότητες που διοργανώνονται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Χορού.

Εκδήλωση στην Κύπρο

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, στο πλαίσιο των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Χορού 2018 και θέλοντας να τιμήσει την 70ή επέτειο του ΔΙΘ, έχει θέσει υπό την αιγίδα του την ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η Στέγη Χορού Λευκωσίας, το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 στις 19:00 στη Στέγη Χορού Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, θα προβληθούν η σειρά ταινιών μικρού μήκους Planet Dance, ένας ευχάριστος και απολαυστικός οδηγός για το τι είναι σύγχρονος χορός [παραγωγή από το “The Place”- London Contemporary Dance, UK 2015] και αποσπάσματα του έργου του Ισραηλινού χορογράφου Οχάντ Ναχαρίν.

Το Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2018 – Ευρώπη



Ο χορός είναι το να είσαι στη στιγμή. Πρόκειται για το να ακούς το σκοπό των αισθήσεων και να επιτρέπεις σε αυτό το άκουσμα να γίνει το καύσιμο όλων των συναισθημάτων, των μορφών και του περιεχομένου. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε από πού ήρθαμε.

Ερωτηθείς για το αντικείμενο του έργου μου, απαντώ πρώτα ότι πρόκειται για το ίδιο αυτό καθαυτό. Ότι είναι σχετικά με το πώς συναντιούνται όλα τα στοιχεία του για να δημιουργήσουν την αφήγησή του. Μια χορευτική αφήγηση για τον όγκο, τη λεπτότητα, τη χρήση εκρηκτικής δύναμης. Είναι η έρευνα της κίνησης, της οργάνωσης και της δομής. Το να γελάμε με τον εαυτό μας, οι δυναμικές, η υπερβολή και υποτίμηση, η σύνδεση της απόλαυσης και της προσπάθειας και η εξάχνωση της τρέλας, του πάθους και της φαντασίας κάθε χορευτή σε μια σαφή μορφή.

Στην καλύτερη περίπτωση, ο χορός μπορεί να είναι εξαιρετικός, ακόμη και αν απέχει από το τέλειο. Πρέπει να αντισταθούμε στο συντηρητικό και συμβατικό τρόπο σκέψης που έχει τις ρίζες του σε ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης και της κατάρτισης χορού, και να αφήσουμε τις παλιές ιδέες για νέες, καλύτερες. Και πρέπει πάντα να θυμόμαστε να χορεύουμε λίγο κάθε μέρα...

Και πρέπει πάντα να θυμόμαστε να χορεύουμε λίγο κάθε μέρα... και ποτέ μπροστά από έναν καθρέφτη.

Μετάφραση από την αγγλική: Δώρα Νικολάου
Επιμέλεια: Ανδρομάχη Δημητριάδου-Lindahl

+ Διαβάστε όλα τα μηνύματα για τη Διεθνή Μέρα Χορού 2018 στην ελληνική γλώσσα στο www.ccoiti.com και στο www.international-dance-day.org

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Οχάντ Ναχαρίν

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ