Λία Χαράκη: «Θέλουμε να δονηθεί η πόλη»

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 26.8.2019

Με μια γιορτή των παραστατικών τεχνών ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια.


Κατά τη φετινή 27η χρονιά διεξαγωγής του, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμός του κυπριακού κράτους παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία ως προς τις παραστάσεις του. Θα δούμε από Καστελούτσι μέχρι Σαίξπηρ και θα ακούσουμε από τζαζ μέχρι κλασική και τραγούδια του Μεσοπολέμου μέσα από 14 παραγωγές και 46 παραστάσεις. Πριν από όλα αυτά, η χορογράφος και περφόρμερ Λία Χαράκη έστησε μια γιορτή για την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, ύστερα από ανάθεση –την πρώτη στην ιστορία του θεσμού– του καλλιτεχνικού διευθυντή Άντη Παρτζίλη.

Κατ’ επιλογήν

«Όπως ήδη λίγο-πολύ ξέρουμε, έχουν αλλάξει οι όροι εντολής του καλλιτεχνικού διευθυντή και έχει δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία να προτείνει και ο ίδιος ή να προκαλεί παραγωγές, συνέργειες και συνεργασίες», σχολιάζει στον «Π» ο κ. Παρτζίλης για την απόφασή του να αναθέσει στη Λία Χαράκη την έναρξη του φεστιβάλ. «Σε αυτό το πλαίσιο, ήθελα να κάνω μια έναρξη που να σηματοδοτεί την προσέγγιση στη νέα διαδικασία και να αξιοποιεί στο έπακρο καλλιτεχνικές δυνάμεις από διάφορους χώρους των παραστατικών τεχνών. Το καταλληλότερο άτομο για να φέρει σε πέρας αυτή την ιδέα σκεφτήκαμε πως θα είναι η Λία Χαράκη που ερευνά πάντα νέους τρόπους έκφρασης χωρίς να μένει στατική.»

Σύμφωνα με τον κ. Παρτζίλη, «η ιδέα ήταν να γίνει μια γιορτή των τεχνών σε χώρους μη συμβατικούς και να καλύψει μεγάλο γεωγραφικό κομμάτι της παλιάς πόλης, ενός σημείου αναφοράς της Λευκωσίας το οποίο πρέπει να μάθουμε να τιμούμε και να εκτιμούμε. Εμπιστευόμαστε απόλυτα το καλλιτεχνικό κριτήριο της Λίας Χαράκη, την αισθητική της αντίληψη και τη δυνατότητά της να διοργανώσει μια τέτοια γιορτή», επισήμανε, τέλος, ο κ. Παρτζίλης.

Η κ. Χαράκη, έχοντας η ίδια τη γενική καλλιτεχνική διεύθυνση, συνεπιμελείται με τον Ανδρέα Ντ' Αλεσάντρο ένα τετράωρο πρόγραμμα με γενικό τίτλο Art Your Service, που περιλαμβάνει οκτώ περφόρμανς –οι οποίες θα διαδραματίζονται σε επανάληψη–, μια μουσική παρέλαση και μια νέα, προσωπική της δουλειά με τίτλο «Μαζί».

«Μακάρι να καθιερωνόταν μια τέτοια διοργάνωση και να γινόταν κάθε βδομάδα», είπε, μιλώντας στον «Π» η Λία Χαράκη. «Να συνηθίσει ο κόσμος την τέχνη στην καθημερινότητά του».

Η περφόρμανς της Μαρίνα Γκεναντίεβα «De-Facies» θα παρουσιαστεί στο κατάστημα υφασμάτων Ανδρέας Μιχαηλίδης στον πεζόδρομο Ονασαγόρου. Φωτογραφία ©Μάνος Γαρυφάλλου


«Αν δεν πάει το κοινό...»

Το σκεπτικό για την έναρξη του φεστιβάλ είναι βασισμένο στο πρότζεκτ The Performance Shop, όπου η ζωντανή τέχνη γίνεται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του ατόμου, αναφέρεται στη σχετική για το Art Your Service ανακοίνωση. «Καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν έργα στους δρόμους της παλιάς Λευκωσίας, σε βιτρίνες παλιών καταστημάτων, σε ξεχασμένα σοκάκια και πλατείες. Η δημιουργία, μέσα από τις ποικίλες μορφές της, θα μας θυμίσει για ακόμη μια φορά πώς είναι να είμαστε άνθρωποι Μαζί», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη λέξη Μαζί να παραπέμπει στην τελική περφόρμανς με τον ίδιο τίτλο, που θα δούμε στη νεόδμητη πλατεία Ελευθερίας.

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε πως σε σχέση με το The Performance Shop –ένα πρότζεκτ της Χαράκη που ξεκίνησε από τη Λευκωσία το 2014, μεταφέρθηκε στη Λεμεσό το 2015, και το 2018 αποτέλεσε μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών– υπάρχει μια σημαντική διαφορά: το κοινό την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα χρειαστεί να αγοράσει την περφόρμανς που θέλει να παρακολουθήσει. Όλα θα είναι δωρεάν και ανοιχτά στους θεατές. «Αν δεν πάει το κοινό στην περφόρμανς, πάει η περφόρμανς στο κοινό!» σχολιάζει χαρακτηριστικά στον «Π» η Λία Χαράκη, που αυτές τις μέρες εργάζεται εντατικά με επτά χορευτές και τρεις μουσικούς, «για να προκαλέσουμε τη δόνηση», επισημαίνει, «και την ενεργειακή σύνδεση, γιατί η ενέργεια θα συνδέσει τους ανθρώπους, όχι τα νοήματα».

«Γνωρίζουμε ότι το Εγώ είναι μια ψευδαίσθηση. Δουλεύουμε πολύ πάνω στην ιδέα ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου που ανήκει στον πλανήτη που ανήκει στο σύμπαν και ούτω καθεξής. Και δουλεύουμε προς την κατεύθυνση εκείνη που εξυπηρετεί τη συνειδητότητά μας ως προς το να είμαστε δημιουργικοί αντί καταστροφικοί. Και δημιουργικοί να μην είμαστε, όμως, ας μην είμαστε καταστροφικοί.»

Η πρόσβαση στην τέχνη είναι μία μόνο πτυχή της ιδέας του Art Your Service, από την οποία προκύπτουν άλλα ζητήματα: η τέχνη ως λειτούργημα, η προσφορά της και «η συνάντηση της τέχνης με το κοινό. Θέλουμε να δονηθεί η πόλη», επισημαίνει η Λία Χαράκη.

korallia
Η Κοραλλία Στεργίδη προσαρμόζει τις Deep Love Tours της για τη Λευκωσία και ξεναγεί το κοινό στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου.
Το πρόγραμμα

Η εκδήλωση της Κυριακής ξεκινά στις 18:00 με οκτώ περφόρμανς ταυτόχρονα σε δρόμους και καταστήματα της παλιάς πόλης της Λευκωσίας μέχρι τις 20:00, οπότε θα ξεκινήσει μια μουσική παρέλαση στο πλαίσιο της οποίας μουσικοί, που θα παίζουν ζωντανά, θα περάσουν από τα σημεία των παραστάσεων, θα ενωθούν με τους καλλιτέχνες και όλοι μαζί θα πορευτούν προς την πλατεία Ελευθερίας. Εκεί θα παρουσιαστεί η περφόρμανς «Μαζί» στις 20:30 μέχρι και τις 22:00.

  • Μέρος Α', Η τέχνη στην πόλη


Δημήτρης Χειμώνας & Ομάδα Ενάκτ: Date, Time, Location στην πλατεία Φανερωμένης: Τρεις περφόρμερ εισέρχονται σε δημόσιους χώρους και επιχειρούν να κτυπήσουν μαζί τα χέρια ρυθμικά. Χωρίς πρόβα ή προκαθορισμένη σειρά, μέσα από την προσπάθεια για συγχρονισμό φανερώνονται στιγμές αποτυχίας, επιτυχίας και ξετυλίγονται ρυθμοί γνώριμοι.

enact picture by Emma Louise Charalambous (2)
Ο Δημήτρης Χειμώνας, η Μαρίνα Μακρή και η Έλενα Καλλινίκου θα παρουσιάσουν τη περφόρμανς τους στην πλατεία Φανερωμένης. Φωτογραφία Emma Louise Charalambous
Μάριος Ιωάννου: Τρεις τραγικές γυναίκες του Ευριπίδη, στην πλατεία του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης: Το σπονδυλωτό έργο, καμωμένο από τρεις τραγικούς μονολόγους γυναικών από τον Ευριπίδη, στόχο έχει να καταγγείλει τον πόλεμο. Τον όποιο πόλεμο. Η παράσταση ξεκίνησε ως «τραγωδία δρόμου» στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 2009, πέρασε από θέατρα και πολυχώρους για να κάνει στάση στην παλιά Λευκωσία όπου θα στολίσει με ροδοπέταλα και τραγικό λόγο τη μοιρασμένη πόλη.

Marios Ioannou (2)
Ο Μάριος Ιωάννου εξακολουθεί να παρουσιάζει την περφόρμανς που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια στο Βερολίνο!
Λία Χαράκη: Dream On, στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου: Η Ελεάνα Αλεξάνδρου και ο Πέτρος Κονναρής ερμηνεύουν το έργο Dream On που είναι εμπνευσμένο από τα διάφορα γκράφιτι στους τοίχους της πόλης της Λεμεσού, που εδώ αντιμετωπίζονται σαν βουβές κραυγές αφύπνισης από τον ύπνο της συνήθειας.

Κοραλλία Στεργίδη: Deep Love Tours στους δρόμους Λήδρας και Ονασαγόρου: Μετά την παρουσία της στο Φεστιβάλ Ξαρκής, η Κοραλλία Στεργίδη ξεναγεί το κοινό στην πόλη της Λευκωσίας, που γίνεται μέρος της σειράς των Deep Love Tours της περφόρμερ.

Μαρίνα Γκεναντίεβα: De-Facies στο κατάστημα υφασμάτων Ανδρέας Μιχαηλίδης: Το έργο εκκινεί από τη σκέψη του Λακάν για τη «φάση του καθρέφτη», μια θεμελιώδη στιγμή στην ανάπτυξη του ανθρώπου που είναι απαραίτητη για να αποκτήσουμε αντίληψη της αυθυπαρξίας μας. Καθισμένη μέσα στη βιτρίνα, η περφόρμερ κατασκευάζει μια μάσκα επικολλώντας τα υλικά απευθείας στο πρόσωπό της, μέχρι να αφομοιωθεί με το περιβάλλον και να εξαφανιστεί.

Λία Χαράκη: The Speaker, στην οδό Λήδρας: Το The Speaker είναι μια παράσταση όπου ένα μεγάφωνο είναι διαθέσιμο να παίξει οποιοδήποτε τραγούδι επιθυμήσουν οι περαστικοί, οι οποίοι μπορούν να το απολαύσουν με όποιο τρόπο θελήσουν.

Λουκία Πιερίδη: Dear Darling στο κατάστημα High Energie [δίπλα από την πλατεία Φανερωμένης]: Μια παράσταση εμπνευσμένη από τη δουλειά και την προσωπικότητα δύο εξαιρετικών γυναικείων θρύλων, της Μαρίας Κάλλας και της Μπέτι Ντέιβις. Στην περφόρμανς επαναλαμβάνονται μοναδικές σκηνές από τη δουλειά τους με το ίδιο το κομμάτι της «ντίβας» να είναι ανιχνεύσιμο και ορατό.

Λία Χαράκη: Tune In, στην οδό Λήδρας: Η σόλο περφόρμανς της Λίας Χαράκη Tune In που υπήρξε καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία της, παρουσιάζεται από δύο περφόρμερ, την Άντρια Μιχαηλίδου και τη Στέφανη Παστελλά, που παραδίδονται στο παρόν και χορεύουν μέσα από τη σιωπή του νου και τη δόνηση της καρδιάς που χτυπά.



  • Μέρος Β', Μουσική παρέλαση


Εκκίνηση από την πλατεία Φανερωμένης και κατάληξη στην πλατεία Ελευθερίας μέσα από τις μουσικές του Μάριου Τακούσιη, με τον ίδιο στα πλήκτρα, τον Στέλιο Ξυδιά και τον Αντρέα Στεφάνου στα ντραμς.

  • Μέρος Γ', Περφόρμανς «Μαζί» στην πλατεία Ελευθερίας


Η Λία Χαράκη θα παρουσιάσει τη νέα της δουλειά σε μουσική του Μάριου Τακούσιη και με τους Μάγδα Αργυρίδου, Έλενα Γαβριήλ, Χριστιάννα Ευτυχίου, Άλεξ Μικλόσι, Μελίνα Σοφοκλέους, Άννη Χούρη και Χάμιλτον Μοντέιρο στην ερμηνεία του έργου.


ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Ελεάνα Αλεξάνδρου στην περφόρμανς Dream On, σε χορογραφία Λίας Χαράκη, που θα παρουσιαστεί στους πεζόδρομους Λήδρας και Ονασαγόρου την 1η Σεπτεμβρίου. ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ