Μια εντυπωσιακή επιλογή παραγωγών περιλαμβάνει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, το πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστηκε χθες στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.
Με 18 προσεκτικά επιλεγμένες προτάσεις, το φεστιβάλ επιδιώκει να αποτελεί την κύρια πολιτιστική πρόταση του φθινοπώρου και μάλλον θα το καταφέρει, καθώς τον Οκτώβρη φτάνουν στη χώρα μας σημαντικά ονόματα από τον διεθνή χώρο ενώ δίνεται βήμα σε τοπικούς δημιουργούς. Ξεχωρίζει η νέα χορογραφική πρόταση του Ακραμ Καν με τίτλο Outwitting the Devil, που έκανε πρεμιέρα στη Στουτγάρδη τον περασμένο Ιούλιο και η Κύπρος αποτελεί στάση στην παγκόσμια περιοδεία του καινοτόμου χορογράφου του σύγχρονου χορού. Σημαντική, επίσης, κρίνεται η νέα συναυλιακή πρόταση του Έλληνα συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη που θα φτάσει στη χώρα μας δύο μόλις βδομάδες μετά την πρεμιέρα της στο Ηρώδειο, όπως και η κάθοδος της ισπανικής ομάδας Aracaladanza που θα παρουσιάσει τους Αστερισμούς, μια παράσταση για παιδιά με έμπνευση από τον Χουάν Μιρό. Υστερα από μια εντυπωσιακή διεθνή πορεία, ο καταξιωμένος χορευτής και χορογράφος Μιχάλης Θεοφάνους επιστρέφει στην Κύπρο για να παρουσιάσει τον «Τειρεσία» του ενώ η ομάδα Vasistas από την Ελλάδα θα παρουσιάσει την υψηλής αισθητικής «Θεία Κωμωδία».

Οι προτάσεις των Κύπριων καλλιτεχνών συμπληρώνουν ιδανικά ένα πρόγραμμα που δίνει κάθε λόγο παρουσίας στην πρωτεύουσα καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου 2019.
Μωσαϊκό εικόνων
«Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να μπολιάσουμε τα παιδιά μας με τη δική μας κουλτούρα αλλά και κουλτούρες άλλων λαών, άλλα ήθη, με στόχο να αποδεχτούν και να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και την ισότητα ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού», ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του Φεστιβάλ. «Η υποχρέωσή μας αυτή προς τη νέα γενιά αποτελεί στρατηγικό στόχο της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου αλλά και τον πυρήνα της φιλοσοφίας του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας».

Όπως η ίδια η Λευκωσία, έτσι και το φιλόδοξο φεστιβάλ της αντικατοπτρίζει ένα πλουραλισμό από εικόνες και αισθητικά στιλ.
Θεατρική δημιουργία
Οι προτάσεις Κύπριων καλλιτεχνών ανταποκρίνονται πλήρως στη φιλοσοφία του Φεστιβάλ. Από τις οκτώ θεατρικές παραγωγές, οι τέσσερις φέρουν την υπογραφή συντελεστών που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο: Ο Βαρνάβας Κυριαζής θα σκηνοθετήσει το έργο «Οι πληγές του ανέμου» (Alpha Square) για έναν άντρα που ανακαλύπτει τις ερωτικές επιστολές του πατέρα του μετά τον θάνατό του, προς έναν άλλο άντρα. Ο Μάριος Ιωάννου θα παρουσιάσει την «Ελένη vol. IV» για μια ζωή οριοθετημένη από την εμφάνιση, το φύλο, την κοινωνική τάξη, την εθνικότητα. Η Μαγδαλένα Ζήρα, η Μαρία Καρολίδου και η Αθηνά Κάσιου συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία του έργου «Χίλια Καράβια», μια ολοήμερη αφήγηση του Τρωικού Πολέμου από την πλευρά των γυναικών, με τη συμμετοχή 25 ηθοποιών. Ο Αλεξ Παναγή και η Κατερίνα Χριστοφίδου θα δημιουργήσουν ένα καινούριο παιδικό μιούζικαλ με τίτλο «Το παιδί και το δέντρο», με θέμα την αγάπη, τη γενναιοδωρία και την επιβίωση.

Τις θεατρικές παραγωγές συμπληρώνουν η πολυσυζητημένη «Καθαρή πόλη», ένα reality theatre με ηρωίδες πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες στη σύγχρονη Ελλάδα και η «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, αμφότερες παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Επί σκηνής θα δούμε επίσης την "Κυρά της Ρω" αλλά και ένα σκηνοθετημένο αναλόγιο με δραματοποιημένες συνεντεύξεις με τις Μάρλεν Ντίτριχ, Μέριλιν Μονρόε, Κατίνα Παξινού, Κυβέλη και Ζωζώ Νταλμάς.

Και μουσική
Οι συναυλίες της διοργάνωσης περιλαμβάνουν τη μεγάλη συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη με τίτλο «Πάμε γι' άλλες πολιτείες» που θα σηκώσει την αυλαία του φεστιβάλ στις 13 Οκτωβρίου, μια συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου που εστιάζει στις γυναίκες του ρεμπέτικου, το κονσέρτο για πιάνο «Οι ελεγείες του ρεμπέτικου» με την Ελένη Μουζάλα, το πρότζεκτ «Οκτώ βήματα», με οκτώ νέους Κύπριους ερμηνευτές στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας σε επιμέλεια του συνθέτη Χρήστου Φιλίππου και του στιχουργού Πόλυ Κυριάκου (πρόκειται για παραγωγή του ίδιου του φεστιβάλ) και τη μουσική εγκατάσταση «Παντού» του Ανδρέα Παπαπέτρου με 5 λυρικούς τραγουδιστές και 9 μουσικούς να συστήνουν στο κοινό όλους τους χώρους –απαγορευμένους και μη- του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
Η ελίτ του χορού