Ντίνη Χριστοφόρου: «Η τέχνη λειτουργεί ως καταφύγιο»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 23.4.2021

Η έμπνευσή της προέρχεται κυρίως από τη φύση καθώς και τα ταξίδια της στο εξωτερικό. Στα έργα της, προσπαθεί να δώσει μία εσωτερική δύναμη στα χρώματα που διεγείρουν συναισθήματα στον θεατή. Μέσα στις συνθέσεις της κυριαρχεί η αντίθεση και η ένταση των χρωμάτων.


Ο λόγος για την Κύπρια ζωγράφο Ντίνη Χριστοφόρου, η οποία μίλησε στο «Π» για την τέχνη και τον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη ζωή της.



Από πού αντλείς έμπνευση για τα έργα σου;

Εμπνέομαι από τοπία και χρώματα που βλέπω γύρω μου. Με εντυπωσιάζουν οι χρωματικοί συνδυασμοί και οι αντιθέσεις χρωμάτων και σχημάτων που υπάρχουν στη φύση. Είναι αλήθεια ότι όλα υπάρχουν στη φύση, αρκεί να τα παρατηρούμε για να δούμε το μεγαλείο της.

Ποια είναι η θεματολογία των δημιουργιών σου;

Ζωγραφίζω τοπία και φύση. Αρχικά ζωγράφιζα συγκεκριμένα τοπία, χωριά και σπιτάκια που έβλεπα σε εκδρομές και ταξίδια. Στη συνέχεια η ζωγραφική μου εξελίχθηκε σε αφαιρετική όπου κυρίαρχο στοιχείο της είναι το χρώμα.

Ποια τεχνική χρησιμοποιείς;

Χρησιμοποιώ λαδομπογιά σε καμβά απλώνοντας το χρώμα σε πολλαπλά στρώματα με σκοπό να δημιουργήσω ανάγλυφη επιφάνεια. Η ποσότητα της λαδομπογιάς και η ανάμειξη των χρωμάτων καθώς και ο συνδυασμός του πινέλου με τη σπάτουλα, δίνουν ένα απρόσμενο αλλά όμορφο αποτέλεσμα.

Πώς αισθάνεσαι όταν κοιτάζεις ένα πίνακα που μόλις ολοκλήρωσες;

Είναι δύσκολο να αποφασίσω πότε τελείωσε ένας πίνακας. Μόλις νοιώσω ότι η εικόνα που βλέπω μπροστά μου είναι ολοκληρωμένη, τότε απομακρύνομαι από τον πίνακα για μερικές ώρες, ίσως και μέρες, και επανέρχομαι μετά για να τον ξαναδώ. Κάποιες φορές συνεχίζω να δουλεύω στον ίδιον πίνακα και κάποιες άλλες φορές αποφασίζω ότι δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, κοιτάζοντας τον πίνακα νιώθω χαρά και ικανοποίηση. Τότε αφήνομαι στα χρώματα και συναισθήματα που μου προκαλεί.

Ποιοι καλλιτέχνες επηρέασαν τη δουλειά σου και πώς αυτή η επιρροή φάνηκε χρήσιμη στη διαδικασία της δημιουργίας των δικών σου έργων;

Λόγω της μεγάλης μου αγάπης για το χρώμα, με εντυπωσίαζαν πάντα έργα από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ζωγράφοι όπως ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, Κλωντ Μονέ, Ογκίστ Ρενουάρ, Τζάκσον Πόλοκ και νεότεροι όπως ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ, είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που επηρέασαν τη δουλειά μου και ακόμη θαυμάζω, μελετώ και συνέχεια μαθαίνω.



Τι είναι η τέχνη για σένα;

Τέχνη για μένα είναι ελευθερία, ομορφιά, εσωτερική γαλήνη, προσωπική έκφραση και αυτογνωσία.

Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης γενικότερα στη ζωή μας και ειδικότερα σε τέτοιες περίεργες μέρες που βιώνει η ανθρωπότητα λόγω κορωνοϊού;

Η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας με τεράστια σημασία για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον ανθρώπινο ψυχισμό. Είναι μέσο έκφρασης και εξωτερίκευσης ιδεών και συναισθημάτων. Αυτήν την πρωτόγνωρη εποχή που όλοι βιώνουμε έντονα αρνητικά συναισθήματα, η σημασία της είναι ακόμα πιο μεγάλη γιατί λειτουργεί λυτρωτικά. Μας θυμίζει ότι υπάρχει ομορφιά γύρω μας και μας βοηθά να επικεντρωνόμαστε σε χαρούμενες και αισιόδοξες σκέψεις.

Η τέχνη, η έμπνευση και η δημιουργία βρήκε πρόσφορο έδαφος εν καιρώ πανδημίας κατά τη γνώμη σου; Πώς επηρέασε τη δική σου δουλειά αυτή η συνθήκη;

Πιστεύω πως τώρα, λόγω πανδημίας, η ανάγκη για δημιουργία είναι ακόμα πιο έντονη. Η τέχνη λειτουργεί ως καταφύγιο σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες και προσφέρει χαλάρωση και ανακούφιση. Προσωπικά, αυτόν τον καιρό, η ζωγραφική με βοηθά να ξεχαστώ για λίγο στη φαντασία μου, να εξωτερικεύσω όλα όσα συμβαίνουν μέσα μου και να νοιώσω εσωτερική γαλήνη και ηρεμία.

Τι θα ήθελες να περάσουν στο κοινό τα έργα σου;

Με τα έργα μου θέλω να κάνω τον θεατή να χαθεί στον κόσμο των χρωμάτων και να νιώσει τι σημαίνει να είσαι πράγματι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και της ομορφιάς που μας περιβάλλει. Το χρώμα ξυπνά συναισθήματα στη ψυχή μας και στόχος μου είναι τα συναισθήματα αυτά να είναι μόνο θετικά.

Ο κάθε καλλιτέχνης κατά τη γνώμη σου ζωγραφίζει για τον εαυτό του ή για το κοινό; Τι ισχύει στη δική σου περίπτωση;

Ο κάθε καλλιτέχνης μέσα από την τέχνη του εκφράζει αυτά που βιώνει στην προσωπική του ζωή αλλά και αυτά που αντιμετωπίζει ως πολίτης. Η τέχνη είναι ο καθρέφτης της ψυχής του καλλιτέχνη αλλά και της κοινωνίας. Αναπόφευκτα η σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό είναι πολύ στενή. Χωρίς το κοινό και χωρίς τον αποδέκτη ένα έργο τέχνης δεν θα είχε τόση σημασία. Ο καλλιτέχνης έχει ανάγκη να εκφράζεται μέσω της τέχνης του αλλά ταυτόχρονα θέλει να επικοινωνήσει με το κοινό.

Ποια είναι τα επόμενά σου βήματα;

Όταν επιστρέψουμε στη ζωή που γνωρίζαμε πριν, επιθυμία μου είναι να εκθέσω τα έργα που δημιούργησα τα τελευταία τρία χρόνια σε μια ατομική έκθεση.



Μπορείτε να ακολουθήσετε την Ντίνη Χριστοφόρου σε:

Facebook: artbydinichristoforou

Instagram: artbydinichristoforou

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Η χρονιά του 1974: Εκθέσεις που πέτυχαν και απέτυχαν

Χαμένη ακουαρέλα του Τέρνερ επανεμφανίζεται και δημοπρατείται για μισό εκατομμύριο δολάρια

Χαμένη ακουαρέλα του Τέρνερ επανεμφανίζεται και δημοπρατείται για μισό εκατομμύριο δολάρια

Χαμένη ακουαρέλα του Τέρνερ επανεμφανίζεται και δημοπρατείται για μισό εκατομμύριο δολάρια

Επαναπροσδιορίζοντας την αποικιακή κληρονομιά: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πολιτιστική αντίδραση

Επαναπροσδιορίζοντας την αποικιακή κληρονομιά: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πολιτιστική αντίδραση

Επαναπροσδιορίζοντας την αποικιακή κληρονομιά: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πολιτιστική αντίδραση

«Αθέατο βλέμμα» : Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο

«Αθέατο βλέμμα» : Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο

«Αθέατο βλέμμα» : Ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο έργο του Τιτσιάνο