Η μη κερδοσκοπική εταιρεία Σχολή – Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή χαιρετίζει με ενθουσιασμό και βαθιά ικανοποίηση την απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Europa Nostra να βραβεύσουν τον ιδρυτή της χαράκτη Χαμπή με το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς #European Heritage Award / Europa Nostra Award 2023.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση “Φέτος, 30 εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς από 21 χώρες έχουν βραβευτεί με την κορυφαία διάκριση της Ευρώπης στον τομέα αυτό. Μεταξύ των φετινών νικητών είναι ο Χαμπής Τσαγγάρης από την Κύπρο, ο οποίος βραβεύτηκε για τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά του σχετικά με την ενίσχυση των συνδέσεων και της κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων και των πολιτισμών στην διακοινοτική Κύπρο μέσω της δουλειάς του με την άυλη κληρονομιά και πιο συγκεκριμένα την χαρακτική”.
Οι νικητές θα τιμηθούν στην τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 28 Σεπτεμβρίου στο Palazzo del Cinema στη Βενετία. Οι υποστηρικτές και οι λάτρεις της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν από σήμερα να ανακαλύψουν τους νικητές και να ψηφίσουν διαδικτυακά για να αποφασίσουν ποιος θα κερδίσει το βραβείο Public Choice 2023/ Βραβείο Κοινού 2023, που θα λάβει χρηματικό έπαθλο €10.000. Στην περίπτωση που το Βραβείο Κοινού κερδίσει ο Χαμπής τα χρήματα θα πάνε στο Δημοτικό Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στην Λευκωσία για την κατασκευή χώρου για εργαστήρια χαρακτικής.
Δεκαετίες προσπαθειών για διατήρηση και διάδοση της Πολιτιστικής Κληρονομίας και προσφοράς στην Τέχνη βρίσκουν αναγνώριση μέσα από τον πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό θεσμό της Europa Nostra. Η Europa Nostra (λατινικά: Η Ευρώπη μας) είναι η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών που υπερασπίζεται τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς. Είναι μια πανευρωπαϊκή ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Aπό το 1971 με την συμμετοχή του στην ίδρυση και στις δράσεις της ομάδας “Τέχνη στον λαό” η οποία οργανώνει εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε χωριά, ο Χαμπής δείχνει τον δρόμο. Η Τέχνη δεν είναι για κάποιους λίγους αλλά για όλους. Η παράδοσή μας, οι ρίζες μας είναι το βασικότερο στήριγμα για να μην χαθούμε. Η ανάγκη του να μοιράζεται με άλλους την τέχνη του και να προσφέρει, εκφράζεται με τα δωρεάν μαθήματα χαρακτικής στη μνήμη του δασκάλου του Τάσσου Αλεβίζου.
Πρόσφυγας από την αγαπημένη του Κοντέα, ξεκινά τον Αύγουστο του 1995 δωρεάν μαθήματα στο τουρκοκυπριακό χωριό Πλατανίστεια. Σε ένα σπίτι-ερείπιο που το έκανε Σχολή. Ξεκίνησε, ολόκληρο τον Αύγουστο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ να είναι με τους μαθητές του. Συνέχισε κάθε Αύγουστο, κάθε χρόνο, για δεκαετίες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετέχουν στα εργαστήρια, ανακαλύπτουν τον δημιουργικό εαυτό τους και βιώνουν αυτό το πανηγύρι γνώσης και χαράς. Μέσα από τα χρόνια αυτής της αξιοθαύμαστης δράσης αρκετοί εκπαιδευτικοί ενώθηκαν με το Χαμπή κι έγιναν μόνιμοι συνεργάτες προσφέροντας και αυτοί σε άλλους όσα δέχτηκαν από τον δάσκαλό τους. Ο κύκλος της προσφοράς και της αγάπης συνεχίζεται μέχρι σήμερα και μεγαλώνει. Ο Χαμπής και η ομάδα του οργάνωσαν πάνω από 20 εργαστήρια σε χωριά σε όλη την Κύπρο με μεγάλη επιτυχία.
Το 2008 ο Χαμπής ανοίγει το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια στο οποίο εντάσσει έργα από την παγκόσμια ιστορία της Χαρακτικής και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Ανάμεσα τους και Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι χαράκτες. Τούτο έφερε αντιδράσεις εθνικιστών που του κήρυξαν πόλεμο. Η συνεργασία με Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες όμως δεν σταμάτησε. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, η χαρακτική έχει απλωθεί σε όλη την Κύπρο χάρις στις συστηματικές προσπάθειες του Χαμπή και της ομάδας του μέσα από εργαστήρια για εκπαιδευτικούς που με την σειρά τους την μεταφέρουν στα παιδιά. Στις Μπιεννάλε Χαρακτικής που οργανώθηκαν το 2017 και 2019 στην Λευκωσία συμμετείχαν εκατοντάδες παιδιά από 5 μέχρι 18 χρονών από όλη την Κύπρο.
Το 2019 μετά από μια τεράστια κινητοποίηση εθελοντών και φίλων που αγόρασαν το ειδικό χαρακτικό αντίδωρο σε όσους προσέφεραν χρήματα, ανοίγει το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην Λευκωσία το οποίο αμέσως αναπτύσσει μια πλούσια δράση με εκθέσεις, εργαστήρια εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α. Είναι ένα μουσείο που κτίστηκε στο μισογκρεμισμένο κτήριο των Φούρνων στην οδό Αμμοχώστου στην εντός των Ενετικών τειχών Λευκωσία, χωρίς χρηματοδότηση αλλά με την αγάπη των μαθητών και φίλων της Σχολής και του Μουσείου. Ένα θαύμα που υποκινήθηκε από τον Χαμπή τους φίλους συνεργάτες του και την ανθρωπιά τους. Ταυτόχρονα το εκτεταμένο ερευνητικό έργο του Χαμπή για τα παραδοσιακά παραμύθια και τους καλικάντζαρους και οι σχετικές εικονογραφημένες εκδόσεις του αποτελούν ένα θησαυρό κληρονομιάς που σήμερα διαχέεται παντού στην εκπαίδευση, και σε όλη την Κύπρο και το εξωτερικό. Χωρίς το έργο του Χαμπή πιθανόν αυτοί οι θησαυροί να ήταν χαμένοι.
Η αναγνώριση από την Europa Nostra και η βράβευση αυξάνει τις ευθύνες όλων μας, στελεχών της ομάδας του Χαμπή, μαθητών και φίλων γιατί πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να μην επιτρέψουμε στο κύμα της αδιαφορίας και της διαφθοράς που ταλανίζει τον τόπο μας να μεγαλώσει. Ο Χαμπής με τη ζωή, το έργο και την ανθρωπιά του μας έδειξε τον δρόμο της προσφοράς στην τέχνη, τον πολιτισμό και την παράδοση. Εκεί είναι οι ρίζες μας εκεί πρέπει να προσανατολιστούμε.