Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η σπουδαία Ελληνίδα ζωγράφος Μερόπη Πρέκα, σύζυγος του επίσης ζωγράφου Πάρι Πρέκα (1926-1999).
Ποια ήταν η Μερόπη Πρέκα
Η Μερόπη Πρέκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με δασκάλους τον Ι. Μόραλη, Ανδρέα Γεωργιάδη, Π. Πρεβελάκη, Παύλο Μυλωνά, Ανδρέα Αποστολάκη κ.ά
Το 1963 έλαβε υποτροφία στην Ecole Superieure Nationale des Mιtiers d΄ Arts, Παρίσι-Γαλλία, όπου σπούδασε την τέχνη των βιτρό, με καθηγητές τους G. Frezil και J. Giroux. Από το 1961 έως το 1967 εργάστηκε στον ΕΟΜΕΧ και από το 1968 έως το 1985 δίδαξε ζωγραφική στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών Ε. Βακαλό.
Είχε λάβει διακρίσεις και βραβεία για τη ζωγραφική και τα βιτρώ. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία, ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους όπως π.χ. ΕΒΕ Αθηνών (Α’ βραβείο Πανελλήνιον Διαγωνισμού για βιτρώ), την Αγροτική Τράπεζα, το Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας Φιλίππων, και στα μουσεία: Βορρέ Σύγχρονης Τέχνης -Παιανία, Πινακοθήκη Πιερίδη – Κύπρου, Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Πινακοθήκη Καλαμάτας κ.ά.
Έργα της σε βιτρό υπάρχουν πολλά και σε άλλες χώρες, κυρίως στην Αγγλία και Σκωτία, σε εκκλησίες και ιδιωτικά σπίτια. Η ζωγραφική της σε λάδι ή ακουαρέλα χαρακτηρίστηκε για την χρωματική σιγουριά και την ποιητική της διάθεση. Ήταν μέλος των ΕΕΤΕ και της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας.
Είχε δώσει πάνω από 80 διαλέξεις Ιστορίας της Τέχνης στην Ελλάδα και τη Γαλλία, κυρίως σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και είχε πραγματοποιήσει ετήσια σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης για Ιδρύματα και ιδιωτικούς φορείς.
Ήταν μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και ιδρυτικό μέλος του Μουσείου Νίκου Περαντινού.
Ο σύζυγός της Πάρις Πρέκας (1926 – 1999) υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής γενιάς Ελλήνων ζωγράφων. Καλλιτέχνης με πολύπλευρο ταλέντο και διάθεση για πειραματισμούς, ξεκίνησε με αφετηρία τη ζωγραφική (ακουαρέλες, ελαιογραφίες) για να στραφεί στη γλυπτική (μέταλλο, πηλός, μάρμαρο, ξύλο), την κοσμηματογραφία, την αρχιτεκτονική διακόσμηση.
Εμπνεύστηκε από την ελληνική αρχαιότητα, τη λογοτεχνία (Γ. Σεφέρης), την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
Δείτε το βίντεο: