Είκοσι οκτώ ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στη μεγάλη οθόνη στη διάρκεια του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το οποίο πραγματοποιείται από την 1η και μέχρι τις 8 Αυγούστου στη Β’ Δημοτική Αγορά (Θέατρο Ένα) Λεμεσού.
Η έβδομη διοργάνωση προβάλλει διεθνείς παραγωγές με θέμα την οικονομική κρίση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον συνεχή αγώνα για επιβίωση.
Εκλεκτές ταινίες
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην οθόνη του φεστιβάλ θα προβληθούν πρόσφατα και πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ της διεθνούς παραγωγής. «Αυτό είναι και το σημαντικότερο κομμάτι του φεστιβάλ, οι ταινίες του», επισημαίνει ο Γιάγκος Χατζηγιάννης της συνδιοργανώτριας εταιρείας (με τις Πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού) Brave New Media.
Πράγματι, από τις 27 ταινίες που θα δούμε στο φετινό φεστιβάλ, δύο διεκδικούσαν βραβείο Όσκαρ και μία το κέρδισε: πρόκειται για το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Saving Face» που καταπιάνεται με το θέμα των βάρβαρων επιθέσεων με οξύ κατά γυναικών στο Πακιστάν.

Κοινωνική ευαισθησία
Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ ήταν και η ταινία «If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front», η οποία προβάλλεται σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης».
«Είναι μια φετινή πρωτοβουλία η συνεργασία μας με τοπικές οργανώσεις», λέει ο Γιάγκος Χατζηγιάννης, «στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ Call Me Kuchu, για τον πρώτο άνδρα στην Ουγκάντα που δήλωσε ανοικτά ότι είναι ομοφυλόφιλος και δολοφονήθηκε».


Η προβολή του ντοκιμαντέρ γίνεται σε συνεργασία με την Accept, κι αυτό γιατί ο συσχετισμός με μια τοπική οργάνωση που θίγει τα ίδια ζητήματα με ένα ντοκιμαντέρ, φέρνει το θέμα εγγύτερα σ’ εμάς.
To φεστιβάλ θα ανοίξει η ταινία «5 Broken Cameras» που δημιούργησαν ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγρότης.

Payback: το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στο βιβλίο της Margaret Atwood με τίτλο Payback: Debt and the Shadow Side of Wealth, με θέμα το «χρέος» στις διάφορες μορφές του: κοινωνικές, προσωπικές, περιβαλλοντικές, πνευματικές, εγκληματικές και φυσικά, οικονομικές.

Bad Weather: η ιστορία του νησιού Banishanta, το οποίο κατοικείται από μια κοινότητα ιερόδουλων. Ζώντας σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης 100 x 10 μέτρων στα νότια του Μπαγκλαντές, η κοινότητα αυτή επιβιώνει στο προσκήνιο της κλιματικής αλλαγής. Η Razia, η Khadija και η Shefali, τρεις από τις εναπομείνασες 65 γυναίκες που κατοικούν εκεί, αγωνίζονται για τα σπίτια τους, το μέλλον των οικογενειών τους, ακόμη και για την αναζήτηση της αληθινής αγάπης. Σύντομα ολόκληρο το νησί Banishanta θα βυθιστεί εντελώς, καθιστώντας το μια από τις πρώτες πραγματικές συνέπειες των κλιματολογικών αλλαγών.
