Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.3.2015

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου

Στις 31 Ιουλίου σηκώνει αυλαία το φετινό Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος, το οποίο πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο χωριό Κάτω Δρυς. Ο Αντρέας Τραχωνίτης, ένας από την τριάδα των διοργανωτών του φεστιβάλ, μιλά στο "Π"


Επιστρέφει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος, μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις του κυπριακού καλοκαιριού, στο πλαίσιο του οποίου έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μουσικές από ξεχωριστά είδη και διαφορετικές γεωγραφικές συνισταμένες.


Όπως και πέρυσι, το φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί ως, απλώς, "Φέγγαρος" θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Κάτω Δρυς, ενώ θα προηγηθεί στις 26 με 31 Ιουλίου το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, το οποίο περιλαμβάνει σειρά μουσικών εργαστηρίων στον ίδιο χώρο, με συναυλίες ανοιχτές στο κοινό τα βράδια.


Δεδομένης της συνεχούς ανάπτυξης του φεστιβάλ και της ευθύνης που βαραίνει τους διοργανωτές [δες εταιρεία Λουβάνα Δίσκοι] ώστε "κάθε χρόνο το φεστιβάλ να είναι καλύτερο", οι φετινοί στόχοι περιλαμβάνουν την προσπάθεια εξέλιξής του σε μια πιο μεγάλη, διεθνή διοργάνωση.


Τα "ονόματα"


"Προσπαθούμε να προσελκύσουμε καλλιτέχνες από το εξωτερικό οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα 'ονόματα, αλλά έχουν μια συγκεκριμένη ποιότητα και αισθητική η οποία μάς ενδιαφέρει ως διοργανωτές", εξηγεί ο Αντρέας Τραχωνίτης, ένας από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, μαζί με τους Λευτέρη Μουμτζή και Μικαέλλα Τσαγγάρη. Ρισκάροντας, ίσως, την προσέλευση μεγάλου αριθμού κοινού, οι διοργανωτές συνειδητά αφήνουν εκτός προγράμματος φημισμένους καλλιτέχνες που θα είχαν τη δυνατότητα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της μάζας. "Δυστυχώς στην Κύπρο τα 'μεγάλα ονόματα' έχουν να κάνουν κυρίως με την Ελλάδα", σχολιάζει ο Α. Τραχωνίτης. "Αν έλθει, για παράδειγμα, μια μπάντα από την Τυνησία που είναι διάσημη παγκόσμια, στην Κύπρο δεν θα τη θεωρήσουμε 'μεγάλο όνομα'". Έτσι, η φετινή επιλογή "είναι μια προσπάθεια να μην περιοριζόμαστε στα ίδια και στα ίδια που έρχονται από την Ελλάδα".


Ποιότητα και πλουραλισμός


"Δεν θέλουμε να έρχεται στο φεστιβάλ κοινό για να ακούσει μόνο ένα όνομα, αν και αυτή είναι η συνήθης πρακτική και την ακολουθήσαμε κι εμείς στο παρελθόν", διευκρινίζει ο Α. Τραχωνίτης. Αντίθετα προς αυτό το σκεπτικό, οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα θα είναι περισσότερα στον φετινό Φέγγαρο, δίνοντας "μεγαλύτερη ευκαιρία στο κοινό για διαφορετικά ακούσματα".
Όπως και πέρυσι, έτσι και στη φετινή διοργάνωση θα υπάρχουν δύο σκηνές οι οποίες θα λειτουργούν παράλληλα, με 6-7 παρουσιάσεις σε έκαστη σκηνή καθημερινά, για τρεις μέρες.


"Για παράδειγμα, στη μια σκηνή θα μπορεί κανείς να επιλέξει να ακούσει μπλουζ και στην άλλη παραδοσιακή μουσική. Είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει, επίσης, η τρίτη σκηνή που λειτουργούμε τα τελευταία δύο χρόνια, το Buskers & Arts Stage, το οποίο ίσως πάρει άλλη μορφή, να έχει ηλεκτρονική μουσική και να αλλάξει όνομα. Θα είναι, δε, πιο ελεύθερο ως προς το τι θα μπορούσε να παρουσιαστεί μετά από δική μας ανάθεση".


Τι θα ακούσουμε


Μπάντες και καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία, την Αμερική, τη Νορβηγία, την Αγγλία και αλλού θα δώσουν το παρών τους στη φετινή διοργάνωση. Headliners της πρώτης μέρας του φεστιβάλ που θα είναι πιο "παραδοσιακότροποι", στις 31 Ιουλίου, θα είναι το σχήμα "Νότιος Ήχος", με τους Γιώργη Ξυλούρη [Ψαρογιώργης - ο οποίος θα είναι και εισηγητής σεμιναρίου στο Μουσικό Χωριό], Αχιλλέα Περσίδη, Παναγιώτη Κατσικιώτη [Τσίκο] και Ζαχαρία Σπυριδάκη. Η Μάρθα Μαυροειδή και το τρίο της θα συμμετέχουν επίσης στον φετινό Φέγγαρο την πρώτη μέρα της διοργάνωσης, όπως και η Bunty από την Αγγλία που γνωρίσαμε στο Loop Festival το 2012. Στις τρεις μέρες του φεστιβάλ θα ακούσουμε επίσης τους Le Juki από την Αγγλία και την Banda Magda από την Αμερική: πρόκειται για μια μπάντα που δημιούργησε η ελληνικής καταγωγής Μάγδα Γιαννίκου και τα μέλη της προέρχονται από την Ελλάδα, την Αργεντινή και την Ιαπωνία. Οι σπουδαίοι Villagers of Ioannina City από την Ελλάδα θα είναι επίσης παρόντες στον Φέγγαρο.


Η δυσκολία των μεγάλων


"Είναι δύσκολος προορισμός η Κύπρος", επισημαίνει ο Α. Τραχωνίτης αναφέροντας τις επαφές επί επαφών που πρέπει να έχουν με μια μπάντα στο εξωτερικό μέχρι να κλείσουν συμφωνία. "Οι σημαντικές μπάντες παίζουν σε μεγάλα φεστιβάλ και παίρνουν πάρα πολλά χρήματα. Εδώ δεν μπορούμε να δώσουμε τόσα λεφτά. Άρα, εκτός από δύσκολος, είμαστε και ασύμφορος προορισμός. Ωστόσο το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι και θέμα κύρους για αυτές τις μπάντες. Και όταν είναι στη μέση περιοδείας, δεν είναι βολικό να κατέβουν στη χώρα μας", εξηγεί ακόμη. "Επιπλέον, υπάρχει και το τεχνικό ζήτημα, για το οποίο έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις. Βεβαίως ευτυχώς σ' αυτό τον τομέα μπορούμε να τους καλύψουμε πλέον, ωστόσο το θέμα της περιοδείας παίζει μεγάλο ρόλο: αν, για παράδειγμα, είναι στη μέση μιας περιοδείας στην Ευρώπη και Παρασκευή θα είναι σε μια πόλη της Γαλλίας και Σάββατο σε μια άλλη πόλη, θα περάσουν τα σύνορα και θα πάνε σε άλλη χώρα την Κυριακή. Για να έρθουν στην Κύπρο πρέπει να χάσουν δύο μέρες από την περιοδεία τους. Από την άλλη, πολλές μπάντες δεν έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην Κύπρο, γι' αυτό και δεν τους συμφέρει να έρθουν. Για να βρεθούν εδώ, πρέπει είτε να έχει τελειώσει η περιοδεία είτε να είναι προς το τέλος και να θέλουν να κάνουν και λίγες διακοπές, γεγονός που επηρεάζει μετά τις δικές μας επιλογές. Εμείς δεν θέλουμε να φέρουμε κάποιον που θα έρθει να κάνει διακοπές. Θέλουμε συγκεκριμένα πράγματα. Θα το παλέψουμε μέχρι να συμβεί. Εξάλλου, το φεστιβάλ μας είναι πολύ 'νεαρό', μόλις φέτος πραγματοποιείται η πέμπτη έκδοση. Συνήθως αυτοί οι καλλιτέχνες παίζουν σε φεστιβάλ που υπάρχουν για πολλά χρόνια και ξέρουν ότι θα έχουν μια ποιότητα συγκεκριμένη. Την οποία ελπίζουμε σε κάποια χρόνια να μπορούμε να τους παρέχουμε ώστε να έρχονται πιο εύκολα".


Ας μην ξεχνάμε ότι τα διεθνή φεστιβάλ, όπου και το κοινό είναι πολλαπλάσιο του κυπριακού, διαχειρίζονται τεράστια ποσά, δίνουν τεράστιους μισθούς και έχουν υψηλές τιμές εισιτηρίων. "Μια μπάντα που είχαμε υπόψη μας απάντησε ότι δεν θα κατέβει καθόλου στην Ευρώπη γιατί θα παίξει στα μεγάλα φεστιβάλ της Αμερικής, όπου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε εκατομμύρια. Η τιμή του δικού μας εισιτηρίου δεν αντικατοπτρίζει τον προϋπολογισμό μας. Στο εξωτερικό μιλάμε για εισιτήρια των 80 και 100 ευρώ, με πάρα πολύ κόσμο, δεκάδες χιλιάδες άτομα. Εμείς θέλουμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές των εισιτηρίων γιατί καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε σε θέση ακόμη να αντικατοπτρίζει η τιμή το line-up. Προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να βγαίνει ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ και να πληρώνονται οι μπάντες που έρχονται".


Η κυπριακή μουσική σκηνή


"Διευρύνεται, πάει πολύ καλά, μεγαλώνει", σχολιάζει για την τοπική μουσική σκηνή ο Αντρέας Τραχωνίτης. "Υπάρχει πολύς κόσμος που προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι δικό του. Κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τους χώρους γιατί δεν είναι αρκετοί ώστε να δίνουν πλατφόρμα για μια σκηνή για να παρουσιαστούν όλα όσα συμβαίνουν. Εκείνο που πιστεύω είναι ότι πρέπει να γίνεται πάντα το βήμα παραπέρα: να μπαίνουν αμέσως στη δισκογραφία, να μπαίνουν και στα νέα μέσα, να κάνουν δηλαδή όσα πρέπει να γίνονται σήμερα". Για τη φετινή διοργάνωση, η Λουβάνα Δίσκοι ανακοίνωσε μια αίτηση συμμετοχής καλώντας μπάντες που γράφουν δική τους μουσική να τη συμπληρώσουν για πιθανή συμμετοχή τους στον Φέγγαρο. "Είχαμε πάρα πολλές αιτήσεις. Σχεδόν όσοι παίζουν δική τους μουσική στην Κύπρο υπέβαλαν αίτηση, ακόμη και για μουσικές που δεν ταιριάζουν στη δική μας αισθητική. Ωστόσο είναι ωραίο γιατί φαίνεται πως νιώθουν ότι το φεστιβάλ τούς παρέχει μια πλατφόρμα".


Και σήμερα, να φεύγει κανείς ή να μένει στην Κύπρο όταν θέλει καριέρα στη μουσική; "Τι σημαίνει να φύγει; Να φύγει να πάει στην Ελλάδα ή στην Αγγλία και να κάνει αγώνα όπως εδώ για πέντε συναυλίες; Δεν είναι πιο εύκολα τα πράγματα, αντιθέτως είναι πιο δύσκολα. Ενώ εδώ μπορείς να δημιουργήσεις το ύφος σου, τη μουσική σου με τις επιρροές που έχεις και μπορείς σιγά-σιγά να βγεις προς τα έξω και να παίξεις. Βλέπε τους Monsieur Doumani και τους J.Kriste Master of Disguise που δημιουργούν εδώ και παρουσιάζουν τη μουσική τους στο εξωτερικό. Τρανό παράδειγμα, επίσης, είναι οι Κρητικοί οι οποίοι είναι πολύ περήφανοι για τη μουσική τους παράδοση, ασχολούνται μ' αυτήν και την παρουσιάζουν σε όλο τον κόσμο".


+ Έχετε τα μάτια και τα αφτιά σας ανοιχτά γιατί κάθε Κυριακή ανακοινώνεται και μια νέα μπάντα στην ιστοσελίδα και στο facebook του φεστιβάλ, louvana.com.cy και facebook/Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος - Fengaros Music Festival.


Το Μουσικό Χωριό


Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος θα πραγματοποιηθεί και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά στο χωριό Κάτω Δρυς. Ξεκινά στις 26 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου το μεσημέρι, για να ξεκινήσει το απόγευμα το φεστιβάλ. Στην περσινή διοργάνωση, την πρώτη στην Κύπρο, συμμετείχαν 45 σπουδαστές -με εύρος ηλικίας από 16 έως 60 ετών- με εννέα εργαστήρια. Φέτος τα εργαστήρια γίνονται έντεκα. Τα πλείστα περσινά θα επαναληφθούν με κάποιες προσθήκες. Ο Ψαρoγιώργης, για παράδειγμα, θα δώσει ξανά ένα εργαστήρι πάνω στην κρητική μουσική, το οποίο όμως θα εμπλουτιστεί με την παρουσία του Ζαχαρία Σπυριδάκη, οπότε το φάσμα θα είναι πολύ ευρύτερο. Ο Χάρης Λαμπράκης θα δώσει το παρών του με ένα εργαστήρι πάνω στην παραδοσιακή μουσική και τα μακάμ, ενώ δύο Άγγλοι θα δώσουν ένα εργαστήρι για τραγουδοποιία και παραγωγή. Επιπλέον, η Ελενίτσα Γεωργίου θα δώσει ένα παιδικό εργαστήρι για δύο μέρες. Στις έξι μέρες της διοργάνωσης θα πραγματοποιούνται συναυλίες τα βράδια, ανοιχτές στο κοινό.


+ Ολόκληρο το πρόγραμμα του Μουσικού Χωριού βρίσκεται στην ιστοσελίδα louvana.com.cy.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»