Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως/φωτογραφία: Ελένη Παπαδοπούλου
Με κύριο μέλημα «καταρχήν να εκφραστεί το κείμενο», ο Στάθης Λιβαθινός ανεβάζει για πρώτη φορά στο θέατρο το έπος του Ομήρου «Ιλιάδα» και ανάμεσα στην παγκόσμια περιοδεία της παραγωγής κάνει στάση στην Κύπρο
Θέματα «ζωής και θανάτου» πραγματεύεται η «Ιλιάδα», μια από τις τέσσερις θεατρικές παραγωγές που θα δούμε στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Κύπρια. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη σκηνοθετική δουλειά του Στάθη Λιβαθινού, μετά από μια σειρά από σκηνοθεσίες σημαντικών κειμένων της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας: «Ερωτόκριτος» του Κορνάρου, «Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη και «Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ είναι ενδεικτικά παραδείγματα.
Στην ερώτηση πώς προέκυψε η ιδέα της θεατρικής μεταφοράς της «Ιλιάδας», για πρώτη φορά στα παγκόσμια δεδομένα, χρειάστηκε να απαντήσει πάμπολλες φορές. Νά η απάντησή του σε μας:
«Θα βρω μια ειλικρινή απάντηση για να σας δώσω: δεν ξέρω πώς έρχονται τέτοιες τρελές ιδέες στο μυαλό. Ωριμάζει μια τρέλα μέσα σου, η αγάπη σου προς κάποια ιερά κείμενα, για την τελειότητα μιας ιστορίας. Αν για παράδειγμα ήμουν επαγγελματίας οδηγός, δεν θα ήθελα να οδηγήσω μια φεράρι; Από την άλλη πλευρά το στοίχημα είναι τεράστιο, γιατί υπάρχει η αναζήτηση μιας θεατρικής γλώσσας σε ένα τέτοιο κείμενο, υπάρχει ένας πειραματισμός έντονος που διατηρείται και στην παράσταση. Είμαι σίγουρος πως δεν απάντησα τελικά στην ερώτηση, γιατί ίσως και η ίδια η ερώτηση να μην απαντιέται. Είναι ένα μπουκέτο από παρορμήσεις που έχουν προσωπικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα».
Γέφυρες με το σήμερα
Τοποθετημένη στον 8ο αιώνα π.Χ., η «Ιλιάδα» βασίζεται στην παράδοση προφορικής σύνθεσης και απαγγελίας ηρωικών ποιημάτων των προηγούμενων αιώνων. Περιγράφει, δε, γεγονότα της τελευταίας, δέκατης χρονιάς της πολιορκίας της Τροίας από τους Έλληνες και εστιάζει στην οργή του Αχιλλέα. Για τα λάφυρα τα κάνει όλα. Κι ύστερα για την «αξιοπρέπειά» του: επιστρέφει στη μάχη για εκδίκηση και εκεί, σε 15.692 στίχους, περιγράφεται «ο πόλεμος σε όλο του το μεγαλείο, με λεπτομέρειες φρικιαστικές», αναφέρει ο Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος τόλμησε μαζί με τους συνεργάτες του να ανεβάσουν για πρώτη φορά επί σκηνής την «Ιλιάδα».
«Οι γέφυρες με την εποχή μας είναι πολλές και κοινές», αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Στάθης Λιβαθινός. «Ο πόλεμος, η παράνοια των ανθρώπων, ο παραλογισμός της βίας, ο θυμός, η αγανάκτηση εμφανίζονται από την πρώτη λέξη του έπους: Μήνιν άοιδε θεά...».
Και όπως σχολιάζει στο Π, «η θεματολογία της ‘Ιλιάδας’ είναι τέτοια που είναι δύσκολο να μην μιλήσεις για την εποχή. Πρέπει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια ο Όμηρος να μείνει βουβός γιατί ήταν η βάση της καλλιτεχνικής και ουμανιστικής παιδείας σε όλο τον κόσμο - ήταν η βάση της παιδείας στην Ευρώπη. Οι μεγάλοι ποιητές που ξέρουμε, του 16ου-18ου αιώνα, ήξεραν την ‘Ιλιάδα’ απ’ έξω. Είναι μια πηγή έμπνευσης. Οπότε δεν μπορείς εύκολα να αντισταθείς σε ένα τέτοιο κείμενο. Από την άλλη πλευρά, η θεματολογία είναι ενταγμένη στα βαθύτερα ανθρώπινα θέματα της ζωής και του θανάτου - οπότε το θέατρο πρέπει να το αφορά αυτή η θεματολογία του ηρωισμού, της αξιοπρέπειας, του να ξεπερνάς τα όρια».
Τρεις ώρες διάρκεια