Συνέντευξη με τον Μπονγκ Τζουν-Χο, φετινό νικητή του Χρυσού Φοίνικα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.5.2019

Ακόμη και μια ταινία για ένα άντρα σε ένα έρημο νησί είναι πολιτική, ανέφερε σε συνέντευξή του στον Νίνο Φένεκ Μικελλίδη ο Μπονγκ Τζουν-Χο, νικητής του φετινού Χρυσού Φοίνικα στο 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.


Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ο πρώτος Νοτιοκορεάτης που αποσπά την κορυφαία διάκριση των Καννών, μίλησε στον απεσταλμένο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για την ταινία του, το «Παράσιτο», μια ταινία ιλαροτραγική που κινείται ανάμεσα σε διάφορα κινηματογραφικά είδη και αφηγείται τη συνάντηση μιας φτωχής και μιας πλούσιας οικογένειας στο σπίτι της δεύτερης. Η συμβίωση καταλήγει σε ένα πραγματικό λουτρό αίματος και η ταινία, χρησιμοποιώντας στοιχεία θρίλερ, μαύρης κωμωδίας και τρόμου, κάνει ένα πικρό σχόλιο πάνω στη σημερινή κατάσταση μιας καπιταλιστικής κοινωνίας.

«Πρόκειται για αληθινούς ανθρώπους, πλούσιους και φτωχούς, που προσπαθούν να ζήσουν μαζί, αλλά δεν τα καταφέρνουν, η συμβίωση αυτή αποδεικνύεται παρασιτική», σχολιάζει ο σκηνοθέτης, εξηγώντας και γιατί επέλεξε τον τίτλο «Παράσιτο» για την ταινία του.


Ο Μπονγκ Τζουν-Χο έχει συχνά μια καυστική, κοινωνικοπολιτική ματιά που, όπως αναφέρει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης « μαζί με μια δεξιοτεχνία στην ανατροπή των κανόνων των κινηματογραφικών ειδών, ιδιαίτερα των ταινιών τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, είναι τα κύρια στοιχεία των ταινιών του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη.

«Ακόμη κι αν δεις μια ταινία γύρω από έναν άντρα που ζει μόνος του σε ένα έρημο νησί, υπάρχει σ’ αυτήν κι ένα κοινωνικό και πολιτικό σχόλιο και είμαι εξ αυτών που πιστεύουν ότι όσο πιο βαθιά διεισδύσεις στο χαρακτήρα ενός ατόμου, τόσο περισσότερα ανακαλύπτεις για την πολιτική, την οικονομική και την ιστορική του τοποθέτηση», σχολιάζει ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη χρήση της μαύρης κωμωδίας από τον ίδιο για να αντιμετωπίσει κοινωνικά προβλήματα, ο σκηνοθέτης ανέφερε ότι δεν αρέσκεται να ακολουθεί «τις συμβάσεις του είδους» ενώ επειδή αγαπά όλα τα διάφορα κινηματογραφικά είδη, άλλοτε τα ακολουθεί, άλλοτε τα ανατρέπει με παράξενους τρόπους.

«Είμαι σκηνοθέτης που αγαπά τα διάφορα genre, τα κινηματογραφικά είδη, θρίλερ, τρόμου, επιστημονικής φαντασίας, μαύρης κωμωδίας διότι χωρίς τον ενθουσιασμό, τη συγκίνηση και την ανατριχίλα που σου προσφέρουν τα είδη αυτά, νομίζω πως δεν θα μπορούσα να γυρίσω ταινίες», σημείωσε ο σκηνοθέτης.

Στην ταινία του, μια οικογένεια φτωχών καταφεύγει στο υπόγειο μιας πλούσιας οικογένειας για να εξηγήσει ότι στη χώρα του τα σπίτια των φτωχών είναι σε ημιυπόγεια, αν και οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτά θέλουν να πιστεύουν πως ζουν πάνω από το έδαφος, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού είναι στο υπόγειο και βλέπει το φως της ημέρας μόνο για μια ώρα και αυτό είναι κάτι που καθρεπτίζεται και μέσα από την ταινία «Παρασίτο».

Ερωτηθείς ποια ήταν, από εικαστική πλευρά, η έμπνευση της ταινίας, ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης απάντησε ότι επηρεάστηκε από τον Ιμ Σανγκ-Σου, τον οποίο χαρακτήρισε μέντορά του. Πρόκειται για τον σκηνοθέτη της ταινίας «Housemaid», «της πρωτότυπης βερσιόν του «Παρασίτου» στην οποία υπάρχει ένα σπίτι με υπόγειο, όπως και στη δική μου», είπε.

Επηρεάστηκε, επίσης, από τον Κλοντ Σαμπρόλ, από την ταινία του «Να πεθάνει το κτήνος» και βέβαια από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Για τη δική του σχέση με το Χόλιγουντ ο Μπονγκ Τζουν-Χο σημείωσε ότι «δεν με ενδιαφέρει το Χόλιγουντ αν και η κινηματογραφική εταιρία Universal είχε ζητήσει κάποια στιγμή να κάνει ριμέικ την ταινία μου τον ‘Επισκέπτη’, το σχέδιο δεν προχώρησε. Πάντως είναι εταιρεία που κάνει καλές, προσεγμένες παραγωγές και θα περιμένω να δω αν τελικά το σχέδιο προχωρήσει…», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η «Σμαράγδα», του Αιμίλιου Αβραάμ, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ταλίν

Η «Σμαράγδα», του Αιμίλιου Αβραάμ, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ταλίν

Η «Σμαράγδα», του Αιμίλιου Αβραάμ, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ταλίν

Οι προβολές της Κυπριακής Ταινιοθήκης μέχρι την Κυριακή

Οι προβολές της Κυπριακής Ταινιοθήκης μέχρι την Κυριακή

Οι προβολές της Κυπριακής Ταινιοθήκης μέχρι την Κυριακή

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Στο πηγάδι της μνήμης μιας τραγικής περιόδου της ελληνικής ιστορίας

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Στο πηγάδι της μνήμης μιας τραγικής περιόδου της ελληνικής ιστορίας

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Στο πηγάδι της μνήμης μιας τραγικής περιόδου της ελληνικής ιστορίας