2ος Κύκλος τηλεδιαλέξεων : «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.4.2021

2η τηλεδιάλεξη: «Γλώσσες και διαγλωσσικότητα: αντίπαλες έννοιες ή συμπληρωματικά εργαλεία;»


Την έννοια της διαγλωσσικότητας θα συζητήσει σε τηλεδιάλεξη με θέμα «Γλώσσες και διαγλωσσικότητα: αντίπαλες έννοιες ή συμπληρωματικά εργαλεία;» την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 στις 19:30 η Ελένη Σκούρτου, Καθηγήτρια Γλωσσικής και Πολιτισμικής Πολυμορφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η τηλεδιάλεξη, η οποία εντάσσεται στον 2ο Κύκλο τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), θα μεταδοθεί ζωντανά και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j.

Η έννοια της διαγλωσσικότητας είναι σημαντική για πολλούς λόγους: λειτούργησε ως μοχλός για την μετακίνηση της εστίασής μας από τη γλώσσα και τις γλώσσες ως αυτόνομα συστήματα στους ομιλητές και τις ομιλήτριες που «κάνουν γλώσσα», αντλώντας από το σύνολο των γλωσσικών και άλλων πόρων που έχουν στη διάθεσή τους, χωρίς οπωσδήποτε να σέβονται τα έξωθεν σχεδιασμένα σύνορα μεταξύ των γλωσσών. Στο πλαίσιο πρόσφατων επιστημολογικών μοντέλων, όπως είναι οι Φυλετικές Θεωρίες της Γλώσσας στην Εκπαίδευση (Raciolinguistic Theories in Education) και οι Επιστημολογίες του Νότου (Epistemologies of the South), η διαγλωσσικότητα έχει κεντρική θέση και μάλιστα λειτουργεί ως καταλύτης για δημιουργία νεολογισμών που αντιστοιχούν σε νέα εργαλεία (βλ. π.χ. translingualism, transmodernity). Στη διάλεξη θα συζητηθούν μερικά καταστατικά κείμενα (κατ’ ανάγκη επιλεκτικά) των García, Pennycook & Makoni, Mignolo, Alzaldúa, Rosa & Flores, Τσοκαλίδου/Tsokalidou, Cummins, που αλληλοτροφοδοτούνται ή αντιπαρατίθενται σε σχέση με τα θέματα που αναφέρονται πιο πάνω. Η Ελένη Σκούρτου συζητά τη θέση ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για διχοτομήσεις και διχοτομημένες θεωρίες που μπορούν και πρέπει να γεφυρωθούν και εστιάζει παράλληλα στον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές/τριες διαχειρίζονται τα επιστημολογικά ζητήματα ως πολιτική στάση και ως μέρος της ταυτότητάς τους.

Η Δρ. Ελένη Σκούρτου είναι Καθηγήτρια Γλωσσικής και Πολιτισμικής Πολυμορφίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη δημιουργία νοήματος και τη μάθηση σε συνθήκες γλωσσικής και πολιτισμικής ετερότητας, τη διδασκαλία δεύτερης γλώσσας, τον γραμματισμό και την προφορικότητα. Στην παρούσα φάση, εστιάζει στην έρευνα και στην εκπαιδευτική παρέμβαση σε μαθητές Ρομά και σε παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συντάξει εμπειρογνωμοσύνες για το Υπουργείο Παιδείας και για το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο της Η Διγλωσσία στο Σχολείο.

________________________________________

Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων του Κύκλου «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα, στη βάση θεωρητικών προσεγγίσεων τόσο από τη θεωρητική γλωσσολογία όσο και από την κειμενογλωσσολογία, την κοινωνιογλωσσολογία και την κριτική ανάλυση λόγου τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά αφενός τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών και αφετέρου τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας, τη μελέτη της σχέσης της λογοτεχνίας με τα κοινωνικά και πολιτισμικά της συγκείμενα και τη μελέτη των λογοτεχνικών γραμματισμών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέλω να ξεχάσω ... Θέλω να θυμάμαι» | Ανοιχτή πρόσκληση σε βραδιά ποίησης

«Θέλω να ξεχάσω ... Θέλω να θυμάμαι» | Ανοιχτή πρόσκληση σε βραδιά ποίησης

«Θέλω να ξεχάσω ... Θέλω να θυμάμαι» | Ανοιχτή πρόσκληση σε βραδιά ποίησης