Beats 4 Unity Vol.III / Χιπ Χοπ χωρίς σύνορα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.8.2017

Το Beats4Unity είναι ένα φεστιβάλ δρόμου που γιορτάζει την κουλτούρα του χιπ-χοπ σε όλα του τα στοιχεία: Djing, Mcing, Breaking και γκράφιτι. Ο κύριος σκοπός είναι να φέρει κοντά τους νέους που ζουν στον Βορρά και τον Νότο και να προωθήσει την κουλτούρα του χιπ-χοπ και τη φιλοσοφία του: Ειρήνη-Αγάπη-Ενότητα & διασκέδαση. Φέτος είναι η 3η έκδοση του φεστιβάλ και θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Απριλίου στο Σπίτι της Συνεργασίας, στην αυλή του Σχολείου Φανερωμένης και στο Bandabulya στη βόρεια Λευκωσία.


Τα θεμέλια στα οποία βασίζεται η κουλτούρα της χιπ-χοπ είναι η αγάπη, η ειρήνη, η ενότητα και κυρίως η διασκέδαση [peace-love-unity-having fun]. Το ωραιότερο κομμάτι της κουλτούρας αυτής είναι όταν όλα τα στοιχεία της έρχονται μαζί σε ένα χώρο διαθέτοντας την ίδια ενέργεια. Και τα τέσσερα συνδυάζονται με ένα μοναδικό τρόπο που έρχεται από την ενέργεια και τις γνώσεις του καθενός ξεχωριστά. Αυτά τα στοιχεία είναι το bboying/bgirling [breakdance], το graffiti, το DJing και το MCing. Όταν λοιπόν όλα αυτά συνδυάζονται δημιουργείται μια αξέχαστη ατμόσφαιρα. Αυτή την ατμόσφαιρα αγαπώ σ’ αυτή την κουλτούρα. Δεν υπάρχει μίσος ούτε υπάρχει κάποιος να κρίνει τον απέναντί του. Ο καθένας προωθεί τον εαυτό του όπως αυτός θέλει χωρίς να υπάρχει κάποιο πλαίσιο που πρέπει να ακολουθήσει. Η χιπ-χοπ είναι κάτι που σου δίνει την ευκαιρία να εκφράσεις αυτό που νιώθεις μόνο με την κίνηση του σώματός σου. Εκτός από την έκφραση προσφέρει πολλά άλλα. Σε μένα προσωπικά έχει προσφέρει αυτοπεποίθηση και την ευκαιρία για κοινωνικοποίηση. Δυο σημαντικά χαρακτηριστικά που είναι καλό να διαθέτει ένας έφηβος. Έχοντας αναφέρει την κοινωνικοποίηση, μέσω της κουλτούρας, έχουν συναντηθεί συμμετέχοντες από διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες. Όλοι μαζί έχοντας αυτή την κοινή κουλτούρα, χωρίς σύνορα, γιορτάζουν και διασκεδάζουν αυτή την ελευθερία που τους προσφέρεται. Με τη διοργάνωση του Beats for Unity θέλουμε να δείξουμε ότι επικεντρωνόμαστε σ’ αυτά που μας ενώνουν, δεν χρειάζονται πολυπλοκότητες για να ενωθούμε ως απλοί πολίτες και να φέρουμε κοντά τις καρδιές μας με κοινό στόχο την αλληλεγγύη και την ενότητα για μια κοινή πατρίδα με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας.

Ελένη Γεωργίου, 16

Η χιπ-χοπ για μένα είναι πραγματικά ένας τρόπος ζωής και επηρεάζει τα πάντα. Το πώς ζω, πώς ντύνομαι και μόλις αρχίσεις να εμβαθύνεις σ’ αυτό ανακαλύπτεις ότι είναι μία πανέμορφη κουλτούρα που μας φέρνει όλους μαζί και όταν βρεθούμε το μόνο που κάνουμε είναι να διασκεδάζουμε και να δημιουργούμε νέες φιλίες. Ακόμα και αν μιλάμε διαφορετική γλώσσα δεν έχει σημασία γιατί επικοινωνούμε με τον χορό. Το φεστιβάλ Beats4unity είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτού.

Άλεξ Χρίστοφ, 17



Beats4Unity: το πρόγραμμα

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Γκράφιτι και εργαστήρια στον χώρο του Δημοτικού Φανερωμένης κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ανοικτή εγγραφή για τα Battles

Εργαστήρια

10.00-13.30 Εισαγωγή στην χιπ-χοπ/breaking με τους Yuksel & Alex από το Studio 21

11.30-13.00 Εισαγωγή στο breaking με τους Nightmare & Whisper

13.00-14.30 Προσοχή στη λεπτομέρεια με τους Fox & Teaser

14.30-16.00 Διάλειμμα και προβολή του ντοκιμαντέρ «Rubble Kings» στη Φανερωμένη

16.00-17.30 Bboy Yuta STEEZ Tsugumo από την Ιαπωνία

18.00-21.00 Πάρτι με τον DJ Ioa

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Γκραφίτι και εργαστήρια στο Bandabulya κατά τη διάρκεια της ημέρας

Εργαστήρια

10.00-11.00 Waaking με τη Noutsa

11.00-12.30 Blaze- Εισαγωγή στον χορό House

12.30-14.00 Εργαστήρι χιπ-χοπ με τον Unique

14.00-15.30 Bboy Yuta STEEZ Tsugumo από την Ιαπωνία

14.00-16.00 Διάλειμμα και προβολή του ντοκιμαντέρ «The Freshest Kids» στο Σπίτι της Συνεργασίας

14.00-16.00 Εργαστήριο Soundpainting στο Σπίτι της Συνεργασίας από τον Benjamin NID από τη Γαλλία

16.00-17.00 Dance Cypher

17.00-19.00 2on2 Break Battle/2on2 All Styles Battle(Dj Mike Wildcut, Judge Steez)

19.00-23.00 Open Mic/Beat Box/Party (DJ Ice/Dj Ioa)

ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΧΙΠ-ΧΟΠ

Battle

Η διαδικασία συναγωνισμού μεταξύ χορευτών breakdance ή τραγουδιστών rap.

Bboy/Bgirl

Συντόμευση για τις λέξεις break boy/break girl. Αναφέρεται στους χορευτές breakdance.

Break

Το κομμάτι των κρουστών που υπήρχε σε δίσκους στυλ James Brown το ’70, κατά το οποίο έπαιζαν τύμπανα σε funky ρυθμό. Το break είναι ένα από τα θεμέλια της μουσικής χιπ-χοπ.

Break dance

Όρος που δημιουργήθηκε από τα ΜΜΕ τη δεκαετία του ’80. Οι ίδιοι οι χορευτές breakdance προτιμούν να αποκαλούν τον χορό τους «breakin’».

Cypher

Όρος που αναφέρεται σε έναν κύκλο ανθρώπων όπου μάχονται και αυτοσχεδιάζουν οι Mc, ή οι χορευτές Breakdance. Το cipher είναι το μέρος στο οποίο τα Bboys και οι MC προπονούνται αληθινά και εξασκούν τα προσόντα τους.

Crew

Ομάδα ατόμων που λειτουργούν συλλογικά για έναν κοινό σκοπό. Στο χιπ-χοπ αναφέρεται σε ομάδα MC (rappers), χορευτών (Bboys) και writers.

Waaking

Είναι ένα στυλ χορού με αφρο-λατινο-αμερικανική καταγωγή, και προέρχεται από την underground disco σκηνή του 1970. Είναι freestyle τύπος χορού και χορεύεται σε disco/funk μουσική. Έχει στοιχεία από locking και jazz, αλλά η κύρια πηγή έμπνευσης στο waacking είναι η ίδια η μουσική. Η πολύπλευρη φύση κομματιών όπως αυτά της Donna Summer, της Whitney Houston, της Diana Ross και άλλων, ώθησε τους waackers να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα σώματά τους σαν μουσικά όργανα, με διαφορετικές κινήσεις να τονίζουν διαφορετικά σημεία της μουσικής.

House

O χορός Ηοuse είναι μια μίξη διαφόρων χορευτικών στυλ. Αρχικά ξεκίνησε στα πάρτι που γίνονταν σε σπίτια με μουσική house στις αρχές του 1980 αλλά εδραιώθηκε και αναπτύχθηκε σαν χορός μέσα στα clubs της Nέας Υόρκης. Σαν χορός δίνει έμφαση στις γρήγορες και πολύπλοκες κινήσεις των ποδιών πάνω σε βασικά βήματα συνδυασμένα με τη ρευστότητα του κορμιού. Δανείζεται στοιχεία από πολλούς χορούς όπως Lindy, African, Brazilian, Jazz, Tap & Modern. Ένα από τα βασικά στοιχεία του House είναι το Jacking. Δημιουργήθηκε το 2000 και είναι η πιο σημαντική τεχνική του Ηouse, τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται η πιο πολύπλοκη κίνηση και τα footworks. Είναι η κίνηση του κορμιού προς τα μπρος και πίσω προσπαθώντας να μιμηθεί την κίνηση που κάνει ένα κύμα όταν διαπερνά το σώμα.

MCing

Το MCing (MC= Master Of Ceremonies) άρχισε το ’75-’78 όταν ένας Dj συνέδεσε το μικρόφωνο στον μίκτη του και άρχισε να λέει διάφορους στίχους, σαν σλόγκαν, για να εμψυχώσει τους B-boys. Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτοι MC’s το ’79-’85. Έπαιρναν το μικρόφωνο και μιλούσαν για την προσωπική τους ζωή για διάφορα προβλήματα της κοινωνίας καθώς και για θέματα όπως οι σχέσεις τους, το χιούμορ και άλλα. Αυτό που έκανε διαφορετική τη Ραπ και το Mcing, εν τέλει, καθώς και ολόκληρη τη χιπ-χοπ κουλτούρα, είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει κάποια σχολή για να χορέψεις, να τραγουδήσεις, να ζωγραφίσεις ή να παίξεις μουσική. Το έκανες επειδή το ένιωθες και για να περάσεις το δικό σου μήνυμα.

DJing

Το DJing δημιουργήθηκε το 1975–1978 και χρησιμοποιήθηκε στην αρχή για να έχουν ρυθμό οι B-Boys και μετά για να λένε πάνω στον ρυθμό των μπιτ τους στίχους τους οι ράπερ. Ο πρώτος DJ που απέκτησε τεράστια φήμη ήταν ο Kool Herc: με την απομόνωση κομματιών από διάφορους δίσκους και τη μίξη τους δημιούργησε τους πρώτους ήχους του χιπ-χοπ. Αργότερα, οι επόμενες γενιές των Hip-Hop DJs με πολλές καινοτομίες όπως σκρατς (scratch), μπιτ τζάγκλινγκ (beat juggling) κ.ά. έφτασαν τους DJs στο σημερινό επίπεδο. Τα πρώτα χρόνια οι DJs ήταν τα αστέρια των χιπ-χοπ γκρουπς αλλά μετά το 1978 τα φώτα έκλεψαν οι MCs, ενώ οι DJs προχώρησαν στην τέχνη του τερντάμπλισμ (turntablism).

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Terlikkas x Fuzz Bus | Δύο συναυλίες σε Λευκωσία και Λάρνακα

Terlikkas x Fuzz Bus | Δύο συναυλίες σε Λευκωσία και Λάρνακα

Terlikkas x Fuzz Bus | Δύο συναυλίες σε Λευκωσία και Λάρνακα

Οι Massive Attack απέρριψαν το Coachella λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Οι Massive Attack απέρριψαν το Coachella λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Οι Massive Attack απέρριψαν το Coachella λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων

«Κατερίνα Γώγου – Με λένε Οδύσσεια» στο Κτήριον 53

«Κατερίνα Γώγου – Με λένε Οδύσσεια» στο Κτήριον 53

«Κατερίνα Γώγου – Με λένε Οδύσσεια» στο Κτήριον 53

Alternative Brains Rule | «Κατάληψη» της New Division στις 21 Δεκεμβρίου - Τα σχέδια για το 2025

Alternative Brains Rule | «Κατάληψη» της New Division στις 21 Δεκεμβρίου - Τα σχέδια για το 2025

Alternative Brains Rule | «Κατάληψη» της New Division στις 21 Δεκεμβρίου - Τα σχέδια για το 2025