Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.10.2017

Με θεματικό τίτλο «EAST music WEST», το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος επικεντρώνεται στην εξελικτική πορεία της παραδοσιακής μουσικής προς το είδος που σήμερα αναγνωρίζουμε ως «σύγχρονη μουσική».


Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από τις 6 μέχρι και τις 13 Οκτωβρίου 2017 με σειρά συναυλιών στο The Shoe Factory της Λευκωσίας, αποτελεί σημείο συνάντησης μουσικών παραδόσεων από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, από το παρελθόν μέχρι το παρόν: Ένα σταυροδρόμι όπου μουσικά όργανα διαφόρων ανατολικών παραδόσεων θα αλληλοεπιδρούν με τους δυτικούς απογόνους τους. Μια υβριδική πλατφόρμα η οποία θα εκθέσει τα κοινά αλλά και τα αντιπαραβαλλόμενα μουσικά στοιχεία των πολιτισμών. Και μια απαράμιλλη μουσική εμπειρία κατά την οποία οι προφορικές και οι αυτοσχεδιαστικές παραδόσεις θα συνδυαστούν με τη σύγχρονη μουσική σημειογραφία και τις νέες τεχνικές σύνθεσης.

Στη διάρκεια πραγματοποίησης του φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν τέσσερις μοναδικές συναυλίες ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εργαστήρια μουσικής και διαλέξεις.

Η πρώτη συναυλία του φεστιβάλ θα δοθεί την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 και θα μας ταξιδέψει στην Άπω Ανατολή και στους εξωτικούς ήχους του Κινεζικού Σενγκ (Sheng) και του Ιαπωνικού Σο (Shō). Το Σενγκ είναι ένα από τα αρχαιότερα πνευστά όργανα στον κόσμο, έχοντας ιστορία πέραν των 3.000 χρόνων. Αποτελείται από πολλά καλάμια μπαμπού τα οποία συνδέονται σε μια μικρή αεροδοχή και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αρκετών Δυτικών μουσικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του ακορντεόν και της φυσαρμόνικας, αλλά και στην Ανατολή όπου πολλά παρόμοια όργανα γεννήθηκαν μέσα από αυτό. Ένα από αυτά τα όργανα είναι και το μικρότερο σε μέγεθος Ιαπωνικό Σο, το οποίο διακρίνεται για τον ιδιαίτερο ήχο του που παραπέμπει στο τραγούδι του φοίνικα και έχει καταστεί πηγή έμπνευσης για αμέτρητους σύγχρονους συνθέτες.

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Κύπρο τον παγκοσμίου φήμης σολίστα του Σενγκ, Wu Wei, ο οποίος θα ενώσει τις δυνάμεις του με την εξαιρετική εκτελέστρια του Σο, Naomi Sato.

wu_wei
Ο Wu Wei

Έχοντας εμφανισθεί ως σολίστ με ορισμένες από τις σημαντικότερες ορχήστρες ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων τη Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Kent Nagano και τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες υπό τον Gustavo Dudamel, ο Wu Wei έχει συνδράμει σημαντικά στην εξέλιξη του Σενγκ αναπτύσσοντας το σε μια καινοτόμο δύναμη στη σύγχρονη μουσική μέσω της δημιουργίας νέων τεχνικών, της διεύρυνσης νέου ρεπερτορίου και της ενσωμάτωσης διαφόρων τεχνοτροπιών και στιλ.

naomi_sato
H Naomi Sato

Η Naomi Sato σπούδασε παραδοσιακό Σο (Shō) στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών και Μουσικής του Τόκιο και συνέχισε τις σπουδές της στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Έχει εμφανισθεί ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες και σύνολα μουσικής, μεταξύ άλλων, Ορχήστρα της Ευρωπαϊκής Μουσικής Ακαδημίας υπό τον Πιερ Μπουλέζ, Ensemble Labyrint, Ives Ensemble, Ictus Ensemble και Κουαρτέτο Diotima.

Η δεύτερη συναυλία του Φεστιβάλ, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, θα είναι μια συναρπαστική ακουστική εμπειρία υπό τον ήχο των κρουστών από τον Shawn Mativetsky.

Έχοντας χαρακτηρισθεί από τα ΜΜΕ ως «ένας εξαίρετος σολίστας» και «ο κορυφαίος διάδοχος του Παντίτ Sharda Sahai», ο Mativetsky είναι ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της ινδικής Τάμπλα (Tabla) ανά το παγκόσμιο, και έχει πρωτοστατήσει στη γεφύρωση της Δυτικής κλασικής μουσικής και της κλασικής μουσικής της Ινδίας.

Shawn_Mativetsky
Shawn Mativetsky

Το όργανό του, η Τάμπλα, θεωρείται η βασίλισσα των κρουστών και ο ιδιαίτερος ήχος της την κάνει αναπόσπαστο μέρος της ινδικής μουσικής. Αρχικά συνδεδεμένη με τον παραδοσιακό χορό Καθάκ καθώς και τις χορευτικές παραδόσεις των Tawaif (εξαιρετικά εξευγενισμένων εταίρων κατά την Αυτοκρατορία των Μουγκάλ περί τα μέσα του 18ου αιώνα), η Τάμπλα (η οποία αποτελείται από δύο τύμπανα – το Bayan και το Dayan) χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλά είδη και τεχνοτροπίες της ινδουστανικής μουσικής. Η Τάμπλα είναι πανταχού παρούσα στη μουσική της Βορείου Ινδίας, συνοδεύοντας ινδουιστικά θρησκευτικά τραγούδια (Μπάτζαν), ρητορικές επιδείξεις των Σιχ (Σαμπάντ), τελετουργική μουσική των Σούφι (Καβαλί) και αραβικά σονέτα (Γκαζάλ). Η φινέτσα και η γοητεία της Τάμπλα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μελετητών, μουσικών και μουσικόφιλων ανά το παγκόσμιο, ενώ η δημοτικότητά της ως σόλο όργανο αυξάνεται συνεχώς, κι αυτό διότι το συγκεκριμένο κρουστό μπορεί να εκτελείται για ώρες χωρίς ποτέ να γίνεται βαρετό. Πρόκειται για ένα όργανο που διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο σε μουσικούς πειραματισμούς διαπολιτισμικού περιεχομένου, και πέρα από την παραδοσιακή μουσική, κατέχει σημαντική θέση στη θρησκευτική μουσική της Ινδίας καθώς και στη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η τρίτη συναυλία του Φεστιβάλ, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Κύπρο το εντυπωσιακό Ensemble C Barré το οποίο θα συμπράξει με τη σοπράνο Sarah Maria Sun υπό τη διεύθυνση του Sebastian Boin.

EnsembleBarre
Ensemble C Barré

Έχοντας συνδεθεί με το Εθνικό Κέντρο Μουσικής Δημιουργίας της Μασσαλίας και με εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών όπως Φιλαρμονική του Παρισιού, Grand Théâtre de Provence, Festival de Chaillol και Φεστιβάλ Les Musiques, το C Barré είναι ένα σύνολο με πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα, που διακρίνεται από το υπόλοιπο μουσικό τοπίο της εποχής μας.

SarahMariaSun
Sarah Maria Sun

Η απαράμιλλη σύνθεσή του (κλαρινέτο, σαξόφωνο, τρομπέτα, κρουστά, ακορντεόν, μαντολίνο, κιθάρα, άρπα, κύμβαλο, πληκτροφόρα, βιολοντσέλο και κοντραμπάσο) εμπλουτίζεται περαιτέρω από τον δυναμισμό των μουσικών του και την δίψα τους για πειραματισμό. Ανάλογα από την περίσταση, το Ensemble C Barré αναλαμβάνει επιπλέον την εκτέλεση κι άλλων οργάνων – όπως και στην περίπτωση της συναυλίας τους στη Λευκωσία που θα περιλαμβάνει επίσης όργανα όπως μπουζούκι, ντουντούκ και τσίτερ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα των Ιάννη Ξενάκη, Ιγκόρ Στραβίνσκι, Μπέντζαμιν Μπρίτεν, Αλέξανδρου Μαρκέα καθώς και παγκόσμιες πρεμιέρες των Mikel Urquiza, François Rossé και Γιώργου Χριστοφή.

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος θα ολοκληρώσει το ταξίδι του την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, με τους οικείους ήχους της ανατολικής Μεσογείου από το Lingua Franca Ensemble. Οι τέσσερις εκπληκτικοί μουσικοί που το απαρτίζουν – Μιχάλης Χολέβας (Γιαϊλί Ταμπούρ, Τάρχου, Νέϋ), Γιάννης Κουτής (Ούτι, Κιθάρα), Μιχάλης Κουλουμής (Βιολί), και ο κρουστός Ruven Ruppik (Ρεκ, Δαρμπούκα, Τύμπανα, Μαρίμπα) – είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Τεχνών Codarts του Ρότερνταμ.

LINGUAFRANCA
Το Lingua Franca Ensemble

Το Lingua Franca Ensemble περιπλέει σε μια μουσική περιήγηση κατά την οποία οι πλούσιες παραδόσεις της ανατολικής Μεσογείου συνδυάζονται με στοιχεία της δυτικής μουσικής για να συνθέσουν γλαφυρά μουσικά τοπία που χρησιμοποιούν τη μουσική ως την κοινή τους γλώσσα. Πάντοτε πιστοί στον χαρακτήρα των τροπικών μουσικών παραδόσεων και απελευθερωμένοι από την ανάγκη δημιουργίας εκφραστικών υπερβολών, οι Lingua Franca θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης παγκόσμιες πρεμιέρες των Ανδρέα Τσιάρτα και Βασίλη Φιλίππου.

Το πρόγραμμα συναυλιών

Παρ 6 Οκτ 2017: ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τους Wu Wei (Σενγκ / Sheng) και Naomi Sato (Σο / Shō)
Εξερευνώντας τους ήχους της Άπω Ανατολής

Κυρ 8 Οκτ 2017: ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τον Shawn Mativetsky (Ινδική Τάμπλα)
Τάμπλα – Ο Βασιλιάς των Κρουστών

Τετ 11 Οκτ 2017: ΣΥΝΑΥΛΙΑ με το Ensemble C Barré υπό τη διεύθυνση του Sebastian Boin
Συνθέτες της Δύσης Απηχούν Μουσικές της Ανατολής

Παρ 13 Οκτ 2017: ΣΥΝΑΥΛΙΑ με το Lingua Franca Ensemble
Μουσικά Τοπία της ανατολικής Μεσογείου

+ Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο The Shoe Factory, στις 20:30. Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και διαλέξεων του Φεστιβάλ, επικοινωνήστε με το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος.

Πληροφορίες: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος Τηλ. +35722663871 / www.pharosartsfoundation.org
Εισιτήρια: €15 / €10 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος
Box Office: www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 9666-9003 (Δευτέρα – Παρασκευή 10πμ-3μμ)

Το Φεστιβάλ 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος αποτελεί το πρώτο φεστιβάλ νέας μουσικής που ιδρύθηκε στην Κύπρο [το 2009] και έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας από τους πιο πρωτοποριακούς και δημιουργικούς μουσικούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνώς διακεκριμένου Κύπριου συνθέτη Εύη Σαμμούτη, το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην προώθηση της νέας μουσικής: Τα γνωστά αριστουργήματα του σύγχρονου ρεπερτορίου του 20ου αιώνα, καθώς έργα της πιο νέας γενιάς συνθετών. Μέχρι σήμερα, το Φεστιβάλ έχει παρουσιάσει εκατοντάδες έργα σε πρώτη παγκύπρια εκτέλεση καθώς και ένα μεγάλο αριθμό έργων σε παγκόσμια πρεμιέρα τα οποία γράφτηκαν επί παραγγελία και παρουσιάστηκαν στην Κύπρο μέσα στο πλαίσιο του θεσμού. Προσφέροντας μια πλατφόρμα πάνω στην οποία δίνεται η ευκαιρία σε συνθέτες και ερμηνευτές από όλον τον κόσμο να αναπτύξουν και να προάγουν νέες ιδέες και να εξερευνήσουν καινούργιους ηχητικούς κόσμους, το Φεστιβάλ στοχεύει παράλληλα να εξοικειώσει το φιλόμουσο κοινό της Κύπρου με τη μουσική των καιρών μας – μια μουσική που είναι άμεσα συνυφασμένη με πολλές μορφές επιστημών και εικαστικών και παραστατικών τεχνών, και αντικατοπτρίζει το βάθος του σύγχρονου ανθρώπου και πνεύματος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Πέθανε ο θρύλος των μπλουζ Τζον Μάγιαλ - Οι καλλιτέχνες που επηρέασε με την μουσική του

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»

Πέθανε ο Abdul «Duke» Fakir των θρυλικών «Four Tops»